Dan Popa: ANAF a încheiat acorduri de cooperare fiscală cu alte ţări încă de anul trecut. Pe când o amnistie fiscală? - Bloguri economice

luni, 14 iunie 2010

Dan Popa: ANAF a încheiat acorduri de cooperare fiscală cu alte ţări încă de anul trecut. Pe când o amnistie fiscală?

Prin iulie 2009 scriam ca ar fi nevoie de o amnistie fiscala in Romania, combinata cu un set de masuri de reducere ale unor taxe si impozite. Invocam atunci curba lui Laffer, care in esenta spune ca la presiune fiscala mai mare tendinta catre evaziune creste iar sumele colectate la buget, scad.

Acum, ANAF vrea sa le ia banii celor care isi dosesc proprietatile in strainatate si nu sunt cu darile la zi. Au fost incheiate acorduri de cooperare cu mai multe tari, fara ca pana acum sa avem date legate de eficacitatea acestora. Probabil ca in lunile care vor urma o sa primim si cateva cifre pe care acum doafr le putem banui. Intentia ANAF de a impozita averile dosite de romani inafara granitelor este foarte buna, insa cred ca inaintea” executarii” evazionistilor e nevoie sa li se ofere posibilitatea amnistiei fiscale. Cu alte cuvinte, cei care au bani sau active in strainatate si care scapa acum Fiscului roman, sa li se ofere posibilitatea “corectarii” acestei situatii. Sa li se dea de pilda un termen de gratie de doua luni pentru a-si “albi” averile, termen in interiorul caruia sa poata achita cu 10% mai putin impozit (cifra de 10% este desigur, aleatoare, cu titlu de exemplu). Cei care n-o fac si sunt prinsi ulterior, sa li se confiste bunurile basca o amenda careia cu greu sa-i reziste.


ANAF a incheiat cateva acorduri de cooperare fiscala in ca din iarna. E drept, urmarirea evazionistilor te costa. Tocmai de aceea cei care “se predau” de bunavoie capata unele facilitati.

  • Ce au facut alte state?
Olanda si-a suplimentat bugetul in doar cateva luni cu 340 de milioane de euro, bani “mutati” in bancile olandeze de prin paradisurile fiscale. Dupa decretarea amnistiei fiscale, la Fisc se declarau zilnic cate 160 de conturi “pirat” din Elvetia, Luxemburg sau Belgia. potrivit lui Marcel Homan, purtatorul de cuvant al Fiscului olandez.

Italia, care a introdus si ea masura amnistiei fiscale, a repurtat un veritabil succes. Potrivit ministerului Economiei, 95 de miliarde de euro au fost repatriati. Este unul din cazurile cele mai de succes.

Franta
a procedat si ea la introducerea amnistiei, presa franceza vorbind despre cateva “miliarde de euro” obtinute la buget, informatiile oficiale nefiind inca disponibile.

Germania a introdus si ea amnistia fiscala, in primele luni inregistrandu-se cate 60 de auto-denunturi pe zi. In primele doua luni din acest an, veniturile suplimentare la buget au fost de circa 100 de milioane de euro numai in landul Baden-Wurtemberg.

Dupa ce s-a plimbat in jurul cozii mai bine de un an, Guvernului i-a venit mezencefalul cel de pe urma si se gandeste sa ia serios in calcul ideea taxarii averilor externe.

Laurian Lungu, seful Macroanalitica spune ca sunt doua mari cai de atragere a banilor la buget: impozite “adecvate” si o amnistie fiscala insotita de politici economice credibile.”Cresterea accizelor la tigari a fost prea mare pentru cat poate suporta economia Romaniei si deja veniturile colectate la ora acutala din aceasta acciza sunt sub nivelul celor care s-ar putea colecta cu un nivel al accizei mai scazut. Pe langa nivelul impozitarii este necasara si o anumita stabilitate a sistemului fiscal, cel putin pe termen mediu”, explica Laurian Lungu.

Aministia fiscala, mai precizeaza el, poate fi intr-adevar o solutie daca politicile economice sunt percepute ca fiind credibile. “Din punct de vedere strict al randamentului economic motivatia aducerii capitalului in tara ar trebui sa existe, cel putin pe termen mediu”, conchide seful Macroanalitica.

Economistii cunosc teoria curbei lui Laffer, desenata de cunoscutul economist pe un servetel in timp ce lua masa. Esenta teoriei lui spune ca, cu cât presiunea fiscală creşte, cu atât veniturile fiscale scad, deoarece o presiune fiscală ridicată va conduce la evaziune fiscală şi, deci, la reducerea încasărilor la buget.

Mai mult, creşterea presiunii fiscale ii face pe unii manageri sa isi mute afacerile in tari cu fiscalitate rezonabila sau chiar sa isi inchida afacerile.

Curba lui Laffer sugereaza ca venitul obtinut creste mai rapid la nivele mai reduse de taxare. Pe masura ce rata creste, venitul creste cu o rata descrescatoare pana atinge nivelul maxim de venit colectat de catre stat, in punctul de echilibru.

Dincolo de aceasta limita orice crestere a ratei impozitului ii determina pe oameni sa munceasca mai putin sau sa gaseasca metode eficiente prin care sa se sustraga de la achitarea obligatiilor catre stat, reducand astfel veniturile colectate globale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP