Dan Popa: Andorra iese din paradis. Din cel fiscal, mai precis. Franţa va face remaniere guvernamentală. Deschis, transparent - Bloguri economice

miercuri, 30 iunie 2010

Dan Popa: Andorra iese din paradis. Din cel fiscal, mai precis. Franţa va face remaniere guvernamentală. Deschis, transparent

Andora iese trista de pe lista paradisurilor fiscale, potrivit unui anunt facut de seful guvernului, Jaume Bartumeu, care a si anuntat noile masuri fiscale aplicate firmelor. In primul rand, un zdrobitor  impozit de 10% pe profituri dar si  o cota mortala de TVA cuprinsa intre 4,5-5,5%. In inauarie, Andorra incheia cu Spania un acord privind ridicarea secretului bancar.

Poate stiti sau poate nu, dar Andorra inseamna “tara acoperita de tufe” (din navarezzul andurrial) si are acelasi drapel ca Romania, desi  ei au fost paradis fiscal, iar noi iad fiscal.

Intr-o fraza, mai zic de intentia declarata a sefului Frantei de a remania Guvernul la toamna. I-a chemat pe ministri si le-a spus din start, ca sa nu aiba surprize cand vin din concediu.

Revenind la Andorra, Parlamentul – adica toti cei 28 de deputati- se afla in varf de deal, iar sedintele sunt anuntate printr-un clopot, ca in orice paradis care se respecta. Constituţia lor prevede ca cei doi co-principi sa îndeplineasca împreună şi indivizibil funcţia de şef al statului. În 1278 Andorra s-a numărat printre primele ţări din lume care şi-au declarat independenţa. documentul acordand suveranitatea teritoriului la doua persoane: contele de la Foix (a carui titlu ulterior s-a transferat la seful de stat francez) si episcopul La Seu d’Urgell, din Catalonia. Mai tarziu, titlul a ajuns la regii din Navarre. Cand Henry din Navarre a devenit rege Henric al IV-lea a emis un decret in 1607, unde a declarat ca seful statului Francez si Episcopul din Urgell o sa fie co-printii regiunii Andorra.

In 1958 Andorra a declarat pace Germaniei, deoarece tara fusese uitata saracuta la semnarea Tratatului de la Versailles, ramanand, formal, intr-o stare de razboi.
Cea mai mare parte a populatiei este romano-catolica. Desi principala industrie este turismul, tara castiga mult prin faptul ca era un paradis fiscal.

Turismul este una din cele mai importante activitati economice a Andorrei si este responsabil pentru circa 80% din PIB-ul tarii. Aproximativ 10 milioane de turisti viziteaza Andorra in fiecare an.

Andorra nu are o moneda proprie, dar utilizeaza euro ca si cand….

Este ca ati si uitat cum se face o remaniere intr-un stat civilizat?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP