Dan Popa: Economistul şef al BCE: “Am cumpărat timp, nimic altceva” - Bloguri economice

duminică, 16 mai 2010

Dan Popa: Economistul şef al BCE: “Am cumpărat timp, nimic altceva”

“Am cumparat niste timp, nimic mai mult.Pachetul de asistenţă financiară în valoare de o mie de miliarde de dolari pentru stabilizarea pieţelor financiare internaţionale şi prevenirea colapsului monedei euro este doar pentru a câştiga timp”, a declarat  economistul şef al Băncii Centrale Europene, Juergen Stark, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Când pieţele o iau razna, nimeni nu poate prognoza consecinţele…Politicienii trebuie să acţioneze cât de repede este posibil pentru a preveni orice posibile evoluţii adverse”, a adăugat oficialul BCE. El a mai spus ca moneda unica este intr-o situatie critica (Er ist aber in einer kritischen Situation) si a vorbit despre o eventuala prabusire a euro, care ar atrage dezintegrarea proiectului Europei Unite


Potrivit lui Stark, daca nu au loc reforme ale economiilor europene iar unele tari vor continua sa isi mentine deficitele fiscale peste limita Maastricht fara a fi sanctionate, situatia se va agrava. El a dat exemplul guvernului Gerhard Schröder, care a reusit sa scape de anumite acuzatii prin presiuni politice, avertizand ca aceleasi presiuni politice nu trebuie sa conduca la distrugerea disciplinei zonei euro.

În timp ce bursele europene şi euro au înregistrat creşteri semnificative luni, după anunţarea pachetului de asistenţă financiară, spre sfârşitul săptămânii ele şi-au reluat scăderea din cauza temerilor că statele europene nu vor putea adopta deciziile politice dificile necesare pentru reducerea deficitelor bugetare.

Stark a pledat pentru sancţionarea ţărilor din zona euro care depăşesc limita de trei la sută de deficit din PIB. Economistul şef al BCE a afirmat că nu au existat presiuni politice asupra BCE când liderii zonei euro au decis înfiinţarea pachetului de asistenţă financiară, iar „independenţa noastră nu a fost afectată”.
Interviul merita citit, chiar daca nu am acuma vreme sa il traduc. Poate mai catre seara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP