Dan Popa: O scurtă trecere în revistă a presei internaţionale de azi - Bloguri economice

marți, 15 iunie 2010

Dan Popa: O scurtă trecere în revistă a presei internaţionale de azi

Presedintele Frantei si cancelarul Germaniei au luat pana la urma cina impreuna, dupa ce sefii cabinetelor celor doi au armonizat agenda discutiilor. Cea mai interesanta idee pe care am vazut-o este propunerea legata de suspendarea dreptului de vot in UE a statelor considerate “laxiste” in materie bugetara. Dintre celelalte teme discutate: nu se pune problema infiintarii de noi institutii europene, dar o guvernanta economica e musai de facut.

Moody`s a coborat iar nota acordata Greciei si nu cred ca trebuie sa va mai intrebati de ce. Inca din aprilie, oficialii agentiei au lasat sa se inteleaga ca ar putea trece Grecia in categoria “speculativa”, imitandu-i astfel pe Fitch si Standard & Poor’s. In 22 aprilie, Moody`s a trecut Grecia de la  A2 la A3, iar ieri, de la A3 la Ba1.


Puterea de cumparare a francezilor a crescut in 2009, in plina criza, anunta Statistica lor, cu toate ca in materie de consum, cifrele indica o scadere. Explicatia vine de la scaderile preturilor care au conservat puterea de cumparare.

Thomas Piketty, un foarte bun economist ( a predat omul si pe la MIT) scrie un editorial in Liberation, in care indeamna la oi chestie de bun simt. Reganditi rolul bancilor centrale. Un text foarte de bine scris.

Ministrul francez al Muncii a anuntat ca va modifica in curand normele dupa care se pensioneaza parlamentarii. In prezent, acestia cotizeaza pentru pensie dublu fata de un angajat obisnuit (si platesc asadar 16,6% ) in primele 3 mandate, ceea ce le permite pensionarea dupa 25 de ani de munca. Pensia medie a unui deputat poate atinge 1500  de euro net dupa 5 ani, iar daca omul are 4 mandate, va primi o pensie de  6.200 euro net. La senatori, pensia dupa un singur mandat atinge in prezent  1.932 euro, iar dupa 5 mandate-  6.664 euro.

Presa elvetiana
noteaza bucuroasa ca Max Goldi s-a intors in tara. Goldi a fost arestat a doua zi dupa ce elvetienii l-au arestuit la randul lor pe baiatul colonelului Gadhaffi, liderul Libiei. O super poveste cu arestarea o puteti citi tot azi in presa din Elvetia, care scrie despre cum au reusit sa il aresteze, motivele (isi batea angajatii), cum a declarat liderul libian ca arestarea baiatului sau este cea mai mare umilinta a vietii lui s.a.

Nu am scris despre presa belgiana, pentru ca toata e plina numai cu rezultatele alegerilor. Discutii despre cum se vor impaca wallonii cu flandrezii, despre reformele care urmeaza, despre sansele unei Belgii unite, ce spune Regele samd.

China va investi in proiecte grecesti (shipping, logistica si niste aeroporturi), anunta Financial Times. Tot din FT am retinut rezultatele unui sondaj facut de cotidian. Intrebati cum cred ca o sa ii afecteze masurile de austeritate pe care Guvernul le va pune in practica, 4 britanici din 10 au zis ca “intr-o mica masura”. Tare, nu?

Wall Street Jornal scrie despre posibilul colaps al bancilor spaniole.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP