Dan Popa: Politica lui “Ce dai, măh? Ce-s io, cârpa ta?” - Bloguri economice

miercuri, 30 iunie 2010

Dan Popa: Politica lui “Ce dai, măh? Ce-s io, cârpa ta?”

Intr-o familie, numai un idiot ia de unul singur, decizii care ii afecteaza pe toti. Ce barbat e ala care ii spune nevestii:”De maine aduci mai multi bani in casa, ca altfel te iau la omor?” Sau ce doamna i se adreseaza sotului ei cu aceleasi cuvinte?

Intr-un trib, seful de trib ia decizii pentru toti membrii tribului, dupa ce se consulta cu batranii, tinerii si cei care au reputatia ca tin tribul pe linia de plutire. Daca nu o face, risca o revolta in trib sau alte chestiuni la care nu are cum sa le faca fatza fizic.

Asa trebuie sa se petreaca lucrurile si intr-o comunitate sociala cum e un stat. Te consulti cucei care te tin in spate, ii intrebi pe investitorii straini cam cum ar face ei, asculti toate vocile importante si apoi deliberezi si iei o decizie.

E drept, ai de armonizat interese multiple. Sunt in primul rand cetatenii aia tampiti, care au votat sperand sa o duca mai bine. Pe urma, ai mediul de afaceri autohton, pe care musai ar fi sa il incurajezi, sa-l dezvolti.  Ai de impacat si mediul de afaceri strain, care a mai umblat prin lume si mai stie si el cam cum se fac legile de business. Pe toti nu ii poti impaca. Dar macar o parte din tot ce inseamna textura sociala si de afaceri, trebuie sa o multumesti.

Sa iei decizii care chiar nu multumesc pe nimeni, e perdant din start. Populatia nu e multumita ca I se va mari costul vietii. Firmele reactioneaza si ele la cresterea taxelor. Strainii vin si iti spun ca nu e bine si ca mai e loc de calcule.

Nu la noi, insa. Ce vorbesti, Hans? Mai intai dam cu pumnul si le spunem in treacat ca puteam lovi si cu barosul, daca asa ne dicta muschiul nostru. Nu conteaza ca ne-a costat campania electorala muuuulte procente din PIB, ca s-au dus bani aiurea si ca nu se pot incasa altii din pricini la fel de aiurea.

In BNR domneste nervozitatea si iritarea si ii inteleg foarte bine. Trebuie sa isi revizuiasca o intreaga filozofie ca sa nu se duca de rapa munca lor de ani buni de zile.  Strainii se plang si ei ca nu e bine. Romanii (capul de locuitor din statistici) ar avea si ei ceva de spus. Intr-un cuvant, toti simt ca pierd. Singurul castigator pare a fi Imparatul Deficit Fiscal.

Dar daca calculele unora nu se potrivesc cu rezultatele celorlalti?

E prea multa iresponsabilitate in Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP