Dan Popa: Presa de business de azi. Esenţialul, aşa cum l-am văzut eu pe la 5 dimineaţa - Bloguri economice

miercuri, 2 iunie 2010

Dan Popa: Presa de business de azi. Esenţialul, aşa cum l-am văzut eu pe la 5 dimineaţa

1. Un fost consilier federal elvetian, Pascal Couchepin, pune in discutie o problema spinoasa pentru Elvetia: aderarea la UE.  “Am putea face concesii, de pilda sa permitem Confederatiei sa isi pastreze inca 50 de ani independenta monetara si deci francul elvetian”, spune fostul consilier. Cat despre adoptarea euro, nici vorba.

Dealtfel, din punct de vedere economic, adoptarea euro ar fi un dezastru pentru elvetieni. TVA-ul – de la 7,6% cât este în Elveția (au si cote reduse, de 2,4 si 3,6%), ar urca la minimum 15% cât este în Uniunea Europeană. In plus, Elveția ar trebui să contribuie la bugetul UE cu circa 3,5 miliarde de franci elvețieni, anual. Pentru comparație, calea bilaterală se dovedește a fi mult mai avantajoasă, solicitând o contribuție de circa 472 milioane de franci pe an.

Problema aderarii Elvetiei e pusa mai mult de catre statele vecine, care nu vad cu ochi buni neutralitatea asumata de tara cantoanelor si o acuza ca la placinte e mereu inainte, iar la razboi intotdeauna inapoi

2. Au fost publicate discutiile din avionul prezidential prabusit la Smolensk. Am citit in Le Monde , care face trimitere catre site-ul polonez al Min de Interne, dar cum nu stiu poloneza…Am inteles insa ca au existat peste 10 avertismente, ca unul dintre piloti a spus celor din turn ca presedintele inca nu a decis daca sa aterizeze sau nu…Un material foarte interesant

3. Scandalul UBS continua. Intrebarea  pe care si-o pun toti este daca sa inceapa urmarirea in justiti a fostilor sefi sau nu. E atasat un raport parlamentar in care se explica de unde a pornit scandalul datelor transmise in SUA de UBS .Interesant raportul si profesionist intocmit.

4. In fiecare zi, speranta de viata creste cu 5 ore. Ziua de 24 de ore devine una de 29 de ore, scrie Le Temps, intr-un foarte interesant material despre imbatranire, demografie, sisteme de pensii si asigurari samd. Implicatiile cresterii sperantei de viata sunt mai puternice decat cele ale schimbarii climatice sau ale terorismului, explica prof. Thomas Kirkwood, directorul Institutului privind imbatranirea (din Newcastle). Din text: “Beneficiile economice ale cresterii sperantei de viata in perioada 1970-2009 au fost evaluate la 73.000 de miliarde de dolari pentru economia SUA. Organismul este setat nu pentru a muri, ci pentru a trai” Si multe altele.

5. Deprecierea cu 15% a euro in fata dolarului, incurajeaza exportatori ca Daimler-Benz sau EADS, noteaza The Economist. Acestia sunt insa asigurati si impotriva unei miscari contrare a monedei unice. Pentru ziaristii de la The Ec., introducerea euro trebuia sa fie urmata de o crestere a inovarii si a competitivitatii. Acest lucru nu s-a intamplat insa., ceea ce echivaleaza cu un esec. O alta concluzie a sursei media citate este ca vom asista la o scumpire a materiilor prime. Speculatiile au inceput deja.

6. Foarte bun studiul, ca de obicei, al francezilor de la UFC Que choisir, despre tarifele bancare. Poate ar merita facut unul si la noi.

7. Traim intr-o economie de tip Ponzi, sustine Geert Noels, reputat economist la Econopolis.

8. S-a semnat acordul privind restructurarea Carrefour Belgia, dupa un scandal care dureaza de peste 6 luni. Unii voiau sa preia o parte din cele 22 de hipermarketuri, apoi se razgandeau, conducerea Carrefour zicea ce la va inchide…era un talmes balmes, dar unul de business.

9.Citi  inchide sute de agentii Citifinancial, pentru a cosmetiza si apoi a vinde mai usor divizia de consumer finance, scrie Financial Times

10. Guvernatorul frantei Christian Noyer vorbeste despre infiintarea viitoarei agentii de rating europene, intr-un interviu acordat Handelsblatt.  Scopul acestei viitoare agentii ar fi adiminuarea dependentei de piata anglo-saona a ratingurilor. Despre reglementare, deprecierea euro si alte chestii sensibile, cititi in cotidianul german.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP