Dan Popa: Traderul beat care a mişcat preţul petrolului din mouse. Şi alte minunăţii din presa străină de azi - Bloguri economice

miercuri, 30 iunie 2010

Dan Popa: Traderul beat care a mişcat preţul petrolului din mouse. Şi alte minunăţii din presa străină de azi

Un dealer beat care a scumpit pretul mondial al petrolului cu doi dolari “din mouse” a fost amendat de autoritatea de supraveghere din Marea Britanie cu 72.000 de lire si a fost  dat afara de compania pentru care lucra ( PVM Oil) si careia i-a produs o gaura de 6 milioane de lire. Traderul a cumparat 7,13 milioane de barili intr-o singura noapte, dupa ce a baut mai mult decat putea duce.

Spania urca si ea TVA, iar El Pais scrie despre efectele  care vor fi in economie. Merita citit articolul macar pentru calmul cu care e abordata problema. Nimeni nu se isterizeaza, nimeni nu urla ca o sa crape samd. Drept e ca la ei urca cu doua pp, da` parca totusi sunt mai normali.

Merita citit articolul asta

Euro este si va ramane moneda oficiala a Greciei, spune ministrul lor de Finante intr-un interviu care merita si el lecturat.


Astazi sunt asteptate inca o parte a masurilor de austeritate pe care Franta le va pune in practica. Presa scrie despre disponibilizari ale bugetarilor, circa 100.000 de dati afara, din care 16.000 din invatamant.

Presa elvetiana escrie despre averea pe care o lasa in urma fondatorul imperiului Swatch, dar am gasit si un interesant interviu cu un bancher vechi, care vorbeste despre schimbarile din industrie, despre criza samd.

Paradoxurile crizei. Desi are un somaj ridicat, peste 73.000 de locuri de munca din Belgia nu isi gasescu ocupantii. Economistii lor spun ca de vina sunt salariile mari pe care le pretend belgienii, mai précis o inadecvare a ofertei de munca cu cererea, din prisma contraprestatiei financiare. Culmea e ca o buna parte dintre locurile de munca disponibile nu cer pregatire de specialitate. Da` tot degeaba. Reamintesc aici ca in urma cu vreo doua saptamani, Patronatele belgiene au cerut un pact national prin care salariile sa se duca putin in jos, masura care ar permite si infiintarea de noi locuri de munca.

Ca tot veni vorba, ma uitam ieri peste un comunicat dat de Statistical or, unde se arata ca barbatii belgieni sunt mai des amenintati de femei decat invers, sunt mai des injurati, iar in privinta violentelor, raportul e aproape de 1:1. Nu e usor sa fii barbat in ziua de azi, poa` sa zica cine ce-o vrea!

Americanii au renuntat la una din propunerile din legea privind reforma sectorului financiar, mai eact la taxa care ar fi adus 19 miliarde de dolari. Lobbyul puternic al industriei a invins.

In Franta, Carrefour isi reinventeaza conceptual. Va fi ceva total diferit de ceea ce e acum. In Romania…da` mai bine nu zic nimic.


Banca Nationala a Serbiei  functioneaza dupa reguli schimbate. Poate cea mai importanta schimbare e ca Presedintele il va numi pe guvernator, si nu Parlamentul. Vezi cum comenteaza FT asta

Sau citeste  o analiza despre sectorul bancar european in WSJ. Vezi cum si cat  injecteaza Spania in banci, ce fac germanii si care sunt perspectivele.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP