Dan Popa: Treichl: Ne aşteaptăm la negocieri lungi pe tema noii taxe pentru sectorul bancar - Bloguri economice

sâmbătă, 12 iunie 2010

Dan Popa: Treichl: Ne aşteaptăm la negocieri lungi pe tema noii taxe pentru sectorul bancar

Erste Group, care opereaza in Romania BCR-ul, se aşteaptă la negocieri îndelungate pe tema noii taxe avută în vedere de autorităţile de la Budapesta pentru sectorul bancar, a declarat directorul general de la Erste, Andreas Treichl, transmite Reuters.

Noul prim-ministru ungar, Viktor Orban, a anunţat marţi că are de gând să introducă o taxă pe bănci, prin care ar urma să se strângă 200 de miliarde de forinţi (856 de milioane de dolari) numai în acest an, ca parte a unui pachet de măsuri destinat reducerii deficitului bugetar.  “Există în prezent un reflex la unii politicieni care acţionează în felul următor: aruncă în faţa publicului o sumă oarecare şi abia apoi încep discuţiile cu privire la modul în care se va realiza practic. Astfel încât credem că vor exista negocieri îndelungate pe acest subiect în următoarele săptămâni şi luni”, a declarat  Treichl.

Directorul Erste a adăugat că o parte dintre cetăţenii ungari care au luat un credit ipotecar în valută au fost afectaţi de declinul forintului, însă a apreciat că aceasta nu este o problemă.

“Contrar la ceea ce crede toată lumea, problemele din regiune nu sunt legate atât de mult de creditele ipotecare care au fost încheiate în mod corect. Este mai mult cazul acelor credite care nu au fost făcute în mod corect. Iar creditele de consum în monedă locală au fost afectate mult mai mult decât creditele ipotecare în valută bine făcute”, a apreciat Treichl.  În prezent, liderul pietei este OTP cirac 23-25% cota de piata, fiind urmata de  KBC, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, BayernLB şi UniCredit.

Potrivit lui Treichl, activităţile Erste în al doilea trimestru sunt “ok”. “Avem o viziune mai conservatoare cu privire la modul în care vor evolua riscurile în regiune. Nu ne aşteptăm la o nouă deteriorare, dar nici nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire”, a spus Treichl.  De asemenea, directorul general al Erste a apreciat că, deşi în primul trimestru a existat o creştere de două cifre a creditelor neperformante, nu se aşteaptă ca această situaţie să continue.

“Am intrat în 2010 cu presupunerea că nivelul de provizioane de risc va rămâne la nivelul din 2009 şi nu s-a întâmplat mare lucru care să ne facă să ne schimbăm punctul de vedere. Dacă vom fi norocoşi, va fi uşor mai mic, însă, dată fiind creşterea economică pe care o avem în prezent, nu se pune problema. Cred că vom rămâne la punctul de vedere că 2010 va fi un an dificil şi sperăm ca în 2011 să vedem o îmbunătăţire”, a apreciat Andreas Treichl.

Eu sunt acum intr-o pensiune in Sinaia, la doi pasi de Peles, pe marginea unui raulet superb.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP