Lucian Davidescu: Ce înseamnă, concret, solidaritate. Cazul TVA - Bloguri economice

miercuri, 30 iunie 2010

Lucian Davidescu: Ce înseamnă, concret, solidaritate. Cazul TVA

Sunt rare momentele când, dincolo de vorbe aruncate aiurea, o naţiune chiar trebuie să fie solidară şi când solidaritatea poate într-adevăr să răstoarne o situaţie grea.
Iar asta nu înseamnă sacrificii mari, pe care nimeni n-ar fi dispus să le facă. Dimpotrivă, solidaritatea poate însemna eforturi mici, suportabile, făcute de mulţi oameni conştienţi de un scop comun.

Creşterea TVA este unul dintre aceste cazuri. Reflexul imediat – scumpirea mărfurilor – este păgubos nu doar pentru cumpărători, ci chiar pentru comercianţi. Statul va lua ce şi-a propus să ia, indiferent dacă preţurile stau pe loc sau intră într-o spirală de creştere.

Însă fiecare companie este tentată să încerce să-şi acopere pagubele proprii, indiferent de consecinţe, mai ales dacă simte că poate miza pe dependenţa sau pe comoditatea cumpărătorilor.

De data asta e treaba ta, cumpărător, să faci economiei un bine chiar şi cu forţa. Poţi obţine efecte impresionante cu eforturi mici, uneori chiar triviale.

Cumpără-ţi Logan, chiar dacă îl dispreţuieşti. Patriotismul economic e util, dar fără exagerări. Nu trebuie să cumperi un lucru scump şi prost doar pentru că e românesc, pentru că asta ar face mai mult rău decât bine. Nici să refuzi un lucru ieftin şi bun doar pentru că este de import – şi asta ar face mai mult rău decât bine. Însă în zona judecăţilor fine ale raportului preţ/satisfacţie nu strică o doză substanţială de favoritism faţă de produsele locale. Pentru că o parte din bani s-ar întoarce, indirect, chiar în buzunarul tău.

Strict teoretic, creşterea TVA este un transfer ireversibil de avuţie din economie în buzunarul statului. Însă ţările ca România, care au un deficit comercial substanţial, pot acoperi o parte din pagubă doar prin scăderea importurilor.

Citeşte contiuarea în România Liberă

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP