Mihai Marcu: Tristeţea indicelui imobiliar oficial - Bloguri economice

miercuri, 30 iunie 2010

Mihai Marcu: Tristeţea indicelui imobiliar oficial

A aparut indicele imobiliar oficial; asa cum banuiam, este o bataie de joc la adresa inteligentei romanului.

Renderman a reusit cu succes sa ajunga la aceeasi concluzie, fara sa fie nevoie de bani publici si doi ani de pregatire.

Indicele are o deficienta majora: este neclar. Formularea este ambigua, de genul "preturile din trimestrul I 2010 fata de anul 2009". Preturile sunt exprimate intotdeauna la o data precisa: exista un pret la 31 martie, un pret la 31 decembrie; exprimarea "preturile au scazut in trimestrul I 2010" nu are niciun sens. Despre ce preturi e vorba: preturii medii, mediane? Mister total.

Daca INS a ajuns la concluzia ca preturile au scazut cu 3.96% inseamna ca a determinat cu exactitate un pret pe mp (mediu sper) in 2009 si un pret pe mp in trimestrul I 2010. Procentul de 3.96% nu a aparut din senin; INS cunoaste foarte bine preturile medii de tranzactie.

Care este motivul pentru care INS tine aceste preturi secrete? Ce s-ar face bietii romani cu informatie reala si transparenta la nivel de tranzactie? Mare noroc ca exista institutii platite din bani publici care ne feresc de astfel de vesti proaste.

Completez cu o observatie excelenta a lui Alex:


Presupun ca INS lucreaza doar in RON, asa ca preturile caselor au fost evaluate tot in RON. Ceea ce poate fi o mare diferenta fata de ceilalti indici care sunt toti exprimati in EUR (ma rog sunt firme private e treaba lor cu ce moneda lucreaza).

Ce e interesant e ca leul s-a APRECIAT fata de euro la cursul mediu din T1 2010 (4.1155) fata de cursul mediu din 2009 (4.2372). Variatia de curs a fost de 2.90%- ceea ce inseamna "grosso modo" ca INS ne spune ca preturile in EURO au ramas stabile (o scadere de 1% in EUR,un pic mai mult in Bucuresti in jur de 3%).

Ce e si mai interesant e ca in T2 cursul mediu al leului va arata o depreciere fata de euro (cursul mediu va reveni undeva peste 4.20), asa ca daca preturile in euro nu au o variatie mare e posibil ca indicele INS sa arate chiar o crestere a preturilor (in RON bineinteles). O sa sara in sus toti analistii ca INS face jocul imobiliarilor :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP