Cristian Orgonaş: În iunie, pe piaţa valutară s-au tranzacţionat în medie 1,7 miliarde de euro pe zi - Bloguri economice

joi, 1 iulie 2010

Cristian Orgonaş: În iunie, pe piaţa valutară s-au tranzacţionat în medie 1,7 miliarde de euro pe zi

Datele BNR publicate astazi arata ca luna trecuta, volumul zilnic al tranzactiilor valutare inregistrate pe piata interbancara a fost de 1.71 mld euro, cu 7.7% mai putin decat in mai, cand media zilnica a fost de 1.85 mld euro. Cum iunie a avut 22 de zile lucratoare, inseamna ca volumul lunar a fost de 37.6 mld euro. In prima jumatate a anului s-au tranzactionat aproximativ 192 mld euro.

Spre comparatie, in prima jumatate din 2009 s-au tranzactionat ~185 mld euro, iar in prima jumatate din 2008 ~220 mld euro.

In acelasi timp, leul s-a devalorizat de la 4.19 lei/euro la sfarsitul lunii mai la 4.37 lei/euro la sfarsitul lunii iunie, devalorizarea fiind de 4.2%. Insa, sa nu uitam ca scaderea leului se datoreaza in intregime ultimelor trei zile de tranzactionare din luna trecuta.

Din cate se pare, “deranjul” inregistrat pe piata valutara interbancara dupa decizia CCR nu a generat si o crestere spectaculoasa de lichiditate, bancherii mentionand zilele acestea faptul ca piata nu are adancime, fiind destul de putin lichida. Pe de alta parte, sa nu uitam ca este vorba despre o medie lunara, iar ultimele 3 sedinte de tranzactionare au fost prea putine pentru a influenta semnificativ aceasta medie.

In aceste conditii, cred ca Bancii Nationale nu ii va fi greu sa tina cursul sub control in perioada care urmeaza. Mai jos se poate observa atat evolutia medie zilnica a tranzactiilor pe piata valutara, cat si evolutia cursului leu/euro. Cu galben, luna atacului speculativ asupra leului.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP