Ion Radu Zilişteanu: Impozitarea suplimentară a imobilelor se va aplica chiar dacă imobilele sunt închiriate - Bloguri economice

joi, 1 iulie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Impozitarea suplimentară a imobilelor se va aplica chiar dacă imobilele sunt închiriate

Aşa cum scriam în articolul Probleme ridicate de impozitarea suplimentară a proprietăţilor imobiliare, iniţial, guvernul voia să impoziteze suplimentar imobilele deţinute în plus faţă de proprietatea de reşedinţă doar în cazul în care acestea nu erau închirate.

Vreun geniu de pe la guvern s-a gândit că ar fi prea puţin. În consecinţă, prevederile privind impozitarea suplimentară a imobilelor a fost scos pe şest din prima ordonanţă de guvern care modifica Codul Fiscal.

Prevederea iniţială era: persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să datoreze în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu. Această măsură ar fi adus bugetelor locale 31 mil.lei până la sfârşitul anului 2010.

S-a adoptat ieri o nouă ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, după o şedinţă de guvern care a durat circa 9 ore.

Prevederea actuală este: impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, eliminându-se referirea la imobilele închiriate şi eliminând termenul de 31 decembrie 2010, până la care ar fi fost datorată taxa.

În acest fel, veniturile suplimentare la buget vor fi 98 mil.lei în 2010 şi 101 mil.lei în 2011.

Halal măsuri din partea unui guvern care se doreşte de dreapta. Măsurile economice ale executivului sunt izvorâte exclusiv din disperare şi din lipsă de viziune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP