vineri, 8 ianuarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Idei de afaceri: închiriere obiective foto

Trecând zilele trecute pe la Piaţa Unirii, în Bucureşti, mi-a atras atenţia un panou publicitar mare, care făcea reclamă site-ului www.inchiriereobiective.ro". Este făcut de pasionaţi de fotografie care posedă aparate foto DSLR Canon, aşa încât şi obiectivele scoase la închiriere sunt tot Canon. Închirierea unui obiectiv costă între 30 şi 70 lei pe zi, iar perioada minimă de închiriere este de 2 zile. Autorii site-ului declară cu umor că, în perioadele în care obiective nu sunt închiriate, le folosesc ei înşişi.

Am studiat preţul unor astfel de obiective. Unul dintre cele mai bune magazine virtuale (şi reale) din România specializate pe foto-video este www.f64.ro. Obiectivele Canon variază ca preţ între câteva sute de lei până la câteva zeci de mii de lei. Asta înseamnă că amortizarea investiţiei întreprinzătorilor se face în termen de la câteva zile până la câteva zeci de zile, pentru obiectivele uzuale.

Un alt site care închiriază obiective foto pentru aparate DSLR este www.focusclub.ro, care, de această dată, sunt centraţi pe Nikon. Preţurile sunt asemănătoare, doar că ceva mai mari, unele obiective fiind mai pretenţioase.

La primul site, nu ţi se cere garanţie, ci doar o copie după buletin şi încheierea unui contract. Livrarea obiectivului se face printr-o întâlnire cu reprezentantul firmei, de preferinţă în zonele Piaţa Unirii sau Piaţa Romană

La al doilea site, din păcate nu sunt trecute condiţiile de închiriere, ci doar perceperea unei garanţii, în funcţie de valoarea obiectivului, şi faptul că obiectivele se ridică de la sediul lor, undeva în cartierul Berceni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Discuţii cu doi ofiţeri din două banci. Să te ferească Dumnezeu…!

Discutiile au avut loc la doua agentii ultracentrale, unde gradul de instruire al angajatilor ar fi trebuit sa fie cat de cat…..

Fiti amabil, zic, am un partener de afaceri. As putea sa il verific prin Dvs in baza de date a CIP?
„Nuuuuu. Noi nu facem asa ceva!”
Domnule, stati o secunda sa ne intelegem. CIP inseamna Centrala Incidentelor de Plati. E in cadrul BNR. Nu lucreaza decat prin intermediul bancilor. Nu lucreaza cu persoane fizice in mnod direct.
(Pauza.Ofiterul formeaza un numar pe mobil)
“Auzi mah, e unul aici care vrea sa verifice pe un altu` la Biroul de Credit”

Dom`ne, zic nu la Biroul de Credit, la C.I.P.!!
„Auzi mah, nu la Birou, la CIP. Nu dam informatii, asa e?” (se intoarce catre mine, si cu un ton distant si oficial…)
Domnu`, in oferta noastra nu avem asemenea informatii.
Pai zic, cui sa ma adresez?
(Da din umeri)
Da` produse pentru startupuri aveti?, il mai intreb pe individ
„Da, desigur”
Linie de credit aveti?
„Da”, zice el fericit. Si incepe sa turuie. „Trebuie sa aveti 2 ani vechime….”
Dom`ne, n`ati inteles. Startup e o firma noua..
„Si are conturile la noi?”
Cine?
„Pai, Startup ”
Am iesit.

Langa banca de mai sus, e o alta. Intru, plin de speranta.
Doamna, as vrea sa verific un partener de afaceri la CIP.
„Mergeti la registrul Comertului. Noi nu dam relatii despre clientii nostri.”
Doamna, la Registrul Comertului nu imi apar incidentele de plata, sau cel putin…
Dom`ne, n`ati inteles ca noi nu suntem Registrul Comertului? Vreti informatii despre o firma, mergeti la Registrul Comertului!
Doamna, nu am treaba cu Registrul Comertului. Vreau sa verific un partener comercial daca a avut incidente de plati. Pentru asta sunt dispus sa platesc. Puteti face o interogare contra cost in baza de date a CIP?
„Nu”
De ce, Doamna?
„Pentru ca nu suntem Registrul Comertului. Buna seara!”(si imi intoarce spatele)
Am iesit. Uneori, parca nu regret deloc restructurarile din banci…..

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Bursa a început cu dreptul prima săptămână din 2010

Prima saptamana de tranzactionare din 2010 fost fasta pentru cei care au investit la BVB, indicele BET crescand cu 8.3% iar BET-FI cu 6.1%.

Comparand performantele inregistrate in primele cinci zile de tranzactionare din fiecare an, observam ca BET a crescut cel mai mult in 2005 (+17%) iar BET-FI in 2006 (+13%), anul 2008 fiind singurul in care performanta a fost negativa pentru ambii indici, click pe grafic pentru detalii marire.

Dintre companiile importante cotate la BVB, BRD a castigat 11.5% in aceasta saptamana, SNP 12%, Erste 5.9% iar TLV 9%.

Pe pietele externe, DJIA a crescut cu 1.7% dupa primele 4 zile de tranzactionare, DAX cu 1%, FTSE +2.1% iar Nikkei cu 1.3%, insa este posibil ca astazi sa scada pe fondul stirii ca economia americana a pierdut 85.000 de locuri de munca in decembrie, piata asteptand o stabilizare.

Incepand cu saptamana viitoare, intram in sezonul raportarilor financiare aferente trimestrului patru, iar daca aceste rezultate vor dezamagi investitorii, vom asista in mod sigur la corectii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Blogurile economice liberale sunt în mare formă

Un recent studiu a realizat un clasament al blogurilor economice, după performanţa academică a autorilor acestora. Clasamentul cu 85 de poziţii este aici. Remarcabil este faptul că economiştii care sunt asociaţi într-un fel sau altul cu liberalismul şi Scoala Austriacă reprezintă, la o numărătoare rapidă, circa un sfert din total! Nu am pus la socoteală economiştii liberali, gen Gary Becker (care ocupă primul loc), care se disociază de Şcoala Austriacă.

Principalele nume: Lawrence White, Peter Klein, Pete Boettke, Chris Coyne, Richard Ebeling, Tom Woods, Steve Horwitz, Dan D’Amico, Nicolai Foss, Richard Langlois, Robert Lawson, Rusell Roberts, Peter Leeson, Alexander Tabarrok, Frederic Sautet.

Cineva ar trebui să facă un studiu pentru a descoperi de ce economiştii de orientare liberală tind să fie atât de activi pe bloguri. Oare din cauză că ideile pe care le propagă penetrează mai greu în publicaţiile consacrate, iar blogul este un debuşeu alternativ? În România sunt puţine bloguri economice, însă ponderea celor de orientare liberală pare ridicată, confirmând tendinţa existentă pe plan mondial. Oare asistăm la creşterea popularităţii ideilor liberale?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Cele mai bune posturi. Avant-parastas la un blog.

Dupa cum va spuneam, in cateva zile (eu sper putine adica 2-3), acest blog va fi mutat pe un nou server. Va fi www.hymerion.ro si va arata altfel, daca ma va ajuta Mnezeu. Probabil ca o bucata de timp, la fel ca si leii noi, o sa circule in paralel ambele variante ale blogului, dupa care cel vechi va fi inmormantat cu toate onorurile.
In termeni de bloggereala, onoruri inseamna probabil numar de citiri, afisari samd.
Ca un fel de avant-parastas, spun ca cel mai mare numar de afisari (48.000) l-a avut Jurnalul candidatului care a pierdut alegerile. Pe locul doi, urmeaza textele din ciclul “Familia Ionescu”, mai exact Familia Ionescu si chiria bancara -37.000 de afisari- si un text mai vechi (cred, primul din aceasta serie), Familia Ionescu si criza financiara care nu exista in Romania (32.000 afisari) scris in octombrie 2008. Langa podium se afla Contestatia inaintata BECului, dupa care vin Jurnalele de bancher, dintre care Jurnalul unui bancher roman e campion, cu 29.800 de citiri.
La mare distanta vin textele legate de competenta angajatilor de prin banci (Adunate de prin CV`uri de bancher) sau cele legate de grevele de prin banci.
Textele cu caracter “serios”, de analize, au fost citite in medie de max 5000 de ori. Cu alte cuvinte, ori au fost mult mai prost scrise, ori nu au interesat, pri ploua afara. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: În rapidă trecere, între două cafele

Bank of America revine la nivelul bonusurilor din 2007, starnind mania reglementatorilor americani.

Un fost economist sef al FMI vorbeste despre o posibila revenire a crizei. Argumentele sale sunt destul de slabute, dar o fi stiind el ceva mai mult decat spune.

Inflatia in Elvetia a intrat pentru prima oara in ultimii 50 de ani pe teritoriu negativ.

Japonia nu exclude sa isi devalorizeze moneda

Dexia a anuntat ca nu mai vrea sa finanteze coloniile israeliene din Cisiordania

Un director al FED vrea sa separe activitatea bancilor de investitii de cele care permit atragerea de economii.

In Argentina, seful statului l`a dat afara pe Guvernatorul bancii centrale. Acesta va contesta in justitie decizia

Renault ar putea produce noul model al Clio, in Turcia

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cât de mari sunt pierderile înregistrate de presa românească în ultimii ani?

In ultimele saptamani, patru ziare centrale si-au incetat aparitia – Cotidianul, Business Standard, Gardianul si Ziua, dar multe altele se afla intr-0 situatie financiara nu tocmai roz, astfel ca in perioada urmatoare, pe fondul incercarilor de reducere a costurilor, ne putem astepta la noi concedieri atat in presa scrisa, cat si in cea audio-video.

Odata cu disparitia ziarelor mentionate mai sus, a inceput sa se discute tot mai insistent despre dificultatile financiare cu care se confrunta mass-media romaneasca, iar pentru a vedea cum stau lucrurile de fapt, sa analizam evolutia din ultimii ani a pierderilor inregistrate de unele ziare si televiziuni.

Televiziuni – Realitatea si Antena 3

Realitatea Media SA, societatea care opereaza licenta pentru Realitatea TV, nu a fost niciodata profitabila din punct de vedere financiar, inregistrand in 2008 pierderi de 20.7 milioane euro (echivalente cu 55% din venituri!!), asta dupa ce in 2007 a mai pierdut 8.1 milioane euro.

Pentru a acoperi pierderile inregistrate intre 2001 si 2008, actionarii au luat decizia de a diminua capitalul social cu 131 milioane lei, dar intrebarea este cu ce vor acoperi pierderile din 2009, pierderi ce se anunta a fi semnificative in conditiile in care piata publicitatii a scazut anul trecut cu cel putin o treime.

In acelasi timp insa, concurentul direct al Realitatii TV, Antena 3, a fost profitabila in ultimii 3 ani, rata de profit in 2008 fiind de 19%, detalii in graficul din stanga, click pentru detalii. Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Tot pe fondul investitiilor pe care le-a realizat, (si o parte din pierderile Realitatii se datoreaza investitiilor) Dogan Media (Kanal D) a inregistrat un rezultat negativ de 43 milioane euro in 2007 si 2008, iar rezultatele privitoare la audienta si venituri sunt departe de ceea ce turcii asteptau de la aceasta investitie.

Ziare

Best Media Press, editorul ziarului Gardianul, a acumulat pierderi de 2.5 milioane de euro in ultimii trei ani, Poligraf (Cotidianul) a pierdut 3.8 milioane euro, iar Ziua srl a inregistrat pierderi de 2.7 mil euro in 2006 si 2008, pentru 2007 neexistand date la Ministerul de Finante.

Daca discutam despre editorii ziarelor care se afla inca pe piata, vedem ca situatia financiara a unora dintre acestia este foarte proasta: Crucisatorul SA (Gandul) a pierdut 5 mil de euro intre 2006-2008, Catavencu SA (Academia Catavencu, Business Standard, Money Express, Tabu) are un minus de aproape 9 milioane de euro doar in 2008, Adevarul Holding a pierdut 13 milioane iar Editura Intact (Jurnalul National) 3.3 mil euro in 2008, detalii in graficul din dreapta.

Mai departe, Societatea R (Romania Libera) nu a mai inregistrat profit din 2006 (-0.6 mil euro in 2007 si 2008), iar Publimedia International (Ziarul Financiar si Pro Sport printre altele) a pierdut 300.000 de euro in urma cu doi ani.

Desi o parte din pierderile inregistrate atat de televiziuni cat si de presa scrisa se datoreza investitiilor pe care trusturile de presa le-au realizat in anii trecuti, este clar ca unele dintre aceste “afaceri” au fost tinute artificial in viata pentru a juca un anumit rol in campania electorala iar acum, cand “sponsorii” stau prost cu banii iar finantarea s-a intrerupt, au probleme in a continua sa se mentina pe piata.

La urma urmei, presa este un business ca oricare altul, iar atunci cand acest business genereaza pierderi, ori il inchizi, ori incerci sa il restructurezi pentru a il face profitabil, altfel vei continua sa aduci bani de acasa pentru a il tine in viata.

Ma intreb totusi cu ce rezultate financiare vor inchide anul 2009 aceste trusturi de presa, in conditiile in care din punct de vedere economic, anul trecut a fost unul mult mai prost decat 2008.

Alex Mihaileanu are un articol foarte bun pe aceeasi tema, il puteti citi aici.

Citeste si: Hartia moare, mogulii raman

Nota: cursul valutar luat in considerare a fost cel mediu anual aferent anilor 2006/07/08

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Cine s-a născut azi (2)?

În data de 8 ianuarie 1922 s-a născut economistul american Don Patinkin. A fost preocupat atât de studiul economiei cât şi de cel al religiei – interes parţial explicabil datorită originii sale evreieşti.

Don Patinkin a fost cel mai influent gânditor din domeniul monetar din anii 1950. Participant important în dezbaterea privind determinarea cererii de bani, a intrat în conflict ideatic cu Ludwig von Mises – susţinător al teoriei regresiei. Să încerc o scurtă explicaţie.

O problemă mult timp nerezolvată în ştiinţa economică a fost incompatibilitatea dintre teoria valorii (mărfurile au valoare în funcţie de preferinţele indivizilor) şi teoria monetară (valoarea monedei depinde de ce?). Aşa că exista un clivaj neplăcut în interiorul economiei: valoarea banilor era explicată total diferit de modul în care era explicată valoarea celorlalte bunuri. Se părea că teoria valorii nu este deloc una „generală” (iar Patinkin a fost deranjat de acest lucru – nemulţumirea sa fiind consacrată sub numele “Patinkin controversy”). Mises a rezolvat această problemă – şi aş pune această performanţă în „Top 3 contribuţii la teoria monetară”. Rezolvarea problemei a presupus depăşirea unui punct nevralgic din gândirea Şcolii Austriece, aşa-numita “circularitate austriacă”.

Să luăm un exemplu: oamenii cumpără pâine pentru că pâinea le este în mod direct utilă. Valoarea pâinii depinde de evaluările diferite ale indivizilor, care ţin cont de utilitatea pâinii; aceste evaluări preced formarea preţului pâinii. În schimb nu acelaşi lucru se poate spune despre monedă. De ce “cumpără” (păstrează) oamenii bani? Evident, nu pentru a-i consuma, ci pentru a-i schimba pe alte bunuri la un moment incert în viitor. Banii sunt utili în mod indirect. Astfel, lumea păstrează bani pentru că ştie că îi poate schimba ulterior pe piaţă, adică tocmai fiindcă banii au deja o valoare. Şi aşa ajungem la un raţionament circular: valoarea banilor depinde de cererea de bani, dar cererea de bani depinde de valoarea banilor!

Aici intervine soluţia a lui Mises. El a arătat că cererea de bani de astăzi depinde de valoarea banilor de ieri, care a fost determinată de cererea de bani de ieri care, la rândul ei, depindea de valoarea banilor dinainte. Iar acest raţionament nu este circular, nici nu „regresează” la infinit, ci merge înapoi în timp până la momentul apariţiei monedei. Adică până la momentul în care bunul care în prezent serveşte drept monedă nu îndeplinea această funcţie, ci una exclusiv de consum/producţie (de exemplu, sarea, cămila sau aurul erau folosite doar pentru alimentaţie, transport sau bijuterii).

Revenind la Patinkin, acesta a criticat teoria misesiană pentru presupuse confuzii existente în detaliile acesteia. Însă observaţia sa nu este corectă (pentru mai multe amănunte, citiţi una din lucrările de referinţă despre teoria banilor, apoi acest articol care detaliază câteva aspecte ale disputei Patinkin-Mises).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Lucian Davidescu: Scuze pentru căderea serverului. Şi o lecţie de business!

Riscograma.ro a fost off-line ieri toată ziua, lucru pentru care ne cerem scuze. Cauza: un model de afaceri prost al furnizorului de server. Soluţia: o companie adaptată la piaţă şi clienţi.


Nu voi da nume în această poveste, nu vreau să fac reclamă nici negativă, nici pozitivă. Am fost nevoit să mut site-ul. De la [compania 1.0] la [compania 2.0].

Orice site are nevoie de găzduire: Adică server, spaţiu de stocare şi capacitate de trafic. Am ales o soluţie aparent superioară nevoilor de acum ale riscograma.ro. 160 GB trafic lunar, adică de două ori mai mult decât necesarul, şi 2,5 Gb stocare, adică de 25 de ori mai mult decât ocupă tot site-ul. Oferta era bună: 5 euro pe lună.

Dar, după o săptămână, aflu că oferta standard cu cantităţi fixe este însoţită de “termeni şi condiţii”, la latitudinea furnizorului. Sigur, întotdeauna e aşa, dar scopul este doar acela ca bunul-simţ să nu cadă răpus de litera legii.

Redau mai jos corespondenţele:

4 ianuarie

[compania 1.0]:
Va contactez in legatura cu domeniul riscograma.ro domeniu gazduit pe serverele noastre . In ultima perioada acest cont consuma foarte multe resurse , mult mai mult decat putem noi oferi pe un server in regim shared. Mai jos aveti statistica. Practic folositi 35% dintr-un procesor , in conditiile in care pe serverul sunt si alti utilizatori.


riscograma.ro:
Am testat în ultimele zile mai multe variante de blogroll, şi am constatat şi eu că merg foarte greu.
M-am oprit la soluţia google reader, care pare mult mai uşoară (face parsarea pe serverul lor), sper că am eliminat astfel problemele. Dacă nu, vă rog să mă anunţaţi.


5 ianuarie

[compania 1.0]:
Din pacate consumul se mentine la un nivel ridicat. Va atasez rezultatele din cursul zilei:
riscog riscograma.ro 33.97 4.58 0.0
Top Process %CPU 39.2 php5
Top Process %CPU 36.9 php5
Top Process %CPU 35.7 php5
Va rog sa incercati o optimizare a aplicatie pentru ca in conditiile date riscam destabilizarea serverului. Va rog sa analizati si optiunea mutarii pe o varianta premium ( http://www.[compania 1.0].ro/webhosting-premium.php ) sau VPS ( http://www.[compania 1.0].ro/vps-romania.php ).


riscograma.ro:
Am instalat încă de ieri şi wp-super-cache. Cred că ar trebui să se vadă o îmbunătăţire.
Dacă un wordpress simplu mănâncă atâta procesor, sunt două variante:
1. Fie am o problemă pe care trebuie s-o rezolv, indiferent care ar fi soluţia de găzduire, ca să nu se încarce prea greu site-ul.
2. Fie procesorul e un 386 :)
Pentru cazul 1, poate mă ajutaţi cu indicii suplimentare despre ce ar putea cauza problema. Dacă nu cumva se rezolvă între timp datorită lui wp-super-cache.
Si încă ceva: probabil că nu e neapărat ok ca un site cu deja 2000 de unici pe zi să stea pe o găzduire de 5 euro, mai ales că vreau să fie şi mai mulţi unici. Când am ales oferta voastră mi s-a părut acoperitoare pentru nevoile mele, dar iau în calcul un upgrade curând. Însă vă rog să-mi spuneţi dacă am o problemă tehnică şi unde, pentru că nu văd rostul de-a avea un site care se încarcă greu de pe un server scump.


6 ianuarie, după-amiază

Prima cădere, două ore. Discuţia se mută pe telefon. Le propun să dezactivez plug-in-urile pe rând iar ei să-mi trimită o statistică pe ore, ca să văd de unde e problema. Mi se spune că planul de 15 euro merge pe server cu două procesoare şi că ar fi acoperitor.

6 ianuarie, seara

riscograma.ro:
Am scos toate interogările automate pe baza de date în afară de loop, puţin înainte de 19.00. Ce se mai întâmplă cu procesorul, e ok?


[compania 1.0]:
Vom urmari contul in cursul zilei cand traficul va fi mai intens si voi reveni cu detalii concrete.


Am consultat oferta şi am decis să mă mut pe un virtual private server, tot la ei, de 20 de euro. N-am mai apucat să le spun.

7 ianuarie, dimineaţa

[compania 1.0]:
Situatia a ramas aceiasi. Din pacate am fost nevoiti sa suspendam din nou contul . Mai jos va atasez si screen-uri din ‘top’ . In conditiile date singura varianta ramane mutarea pe o solutie dedicata, gen VPS. Din pacate datorita reclamatilor primite de la restul clientilor gazduiti pe acest server, nu ne permite sa facem teste.


Procesorul era acum la doar 18%. Nu prea înţeleg. Ei spun că nu există soluţie intermediară pentru accesul la procesor, este totul sau nimic. Că ei sunt acoperiţi în “termeni şi condiţii”. Că au avut deja prea multă răbdare cu mine. În fine, ideea este să se rezolve repede:

[riscograma.ro]:
Vă rog să-mi mutaţi contul pe un VPS de 20 de euro şi să recalculaţi plăţile în consecinţă. De asemenea, vă rog să repuneţi online riscograma.ro cât mai curând posibil.


Pe telefon, mi se spune că vps-ul de 20 de euro nu-i de ajuns. Că minim ar fi de 30, dar că tot va cădea şi că ar trebui unul de 50 + încă 40 suportul tehnic. Nu mai am dubii cu cine vorbesc. Accept ideea cu 30 de euro, le cer să recalculeze durata pentru toţi banii din cont şi mă resemnez că va trebui să găsesc un host serios. Verific ofertele competitorilor. Acelaşi VPS care aici e 30 de euro costă, la alţii, 20.

7 ianuarie, după amiaza


[compania 1.0]:
Se pare ca serverul se blocheaza foarte repede din cauza consumului de resurse, si asta doar cu cateva vizite din zonele unde noul IP sa propagat.
Pana cand rezolvati scriptul va recomand sa opriti situl pentru a evita blocarea lui.
Pentru a verifica daca sa propagat folositi comanda ping. In mod normal in cateva ore se va propaga de peste tot.


Este in-cre-dibi-l-!-!-!

Sună telefonul: Bună ziua, d-l Davidescu? Aveţi site-ul riscograma.ro? Suntem de la [compania 2.0] şi am văzut că site-ul nu vă merge. Noi vrem să vă propunem o soluţie de hosting. E gratuit în primele două săptămâni.

Ghiciţi răspunsul meu spontan.

[riscograma.ro]
Dar totuşi e posibil să am o problemă. Mănânc procesoare pe pâine.


[compania 2.0]
Noi folosim o soluţie tehnică nouă, cloud hosting, care redistribuie sarcinile când încărcarea este prea mare. Poate cel mult să meargă mai greu, dar nu cade.


Ok, nu înţeleg mare lucru, dar îmi place ce aud! Abia apoi am consultat ofertele. Între 3 şi 35 de lei. Da, RON! Nu ştiu dacă e semn bun un preţ aşa mic, dar deocamdată e de probă. Însă suportul tehnic a fost şi el excelent, ceea ce chiar este semn bun. Au recuperat cea mai mare parte dintr-un back-up corupt de la [compania 1.0], într-un mod în care singur aproape sigur nu m-aş fi descurcat.

7 ianuarie, seara

riscograma.ro către [compania 1.0]
În conformitate cu oferta afişată, vă rog să-mi rambursaţi integral suma plătită pentru găzduirea riscograma.ro şi să încetăm colaborarea.


Concluzii:

Ce putea să facă [compania 1.0]
1. Să aibă soluţii temporare, de rezervă. Chiar dacă eşti de bună credinţă faţă de clienţii tăi, este inadmisibil să nu ai soluţii pentru orice situaţie care ar putea apărea.
2. Să vândă eficient. Obţinuseră deja suficient de mult prin şantaj.
3. Să nu mintă. 35% din procesor costă azi 15 euro, iar 18% costă mâine 90 de euro?

Poate [compania 1.0] avea, tehnic, dreptate. Nu mă interesează. Am mers până la capătul bunăvoinţei şi competenţei mele încercând să găsesc o soluţie. Dacă soluţia mea şi soluţia lor nu s-au sincronizat, viaţa merge înainte. Poate, cineva din interior sabotează [compania 1.0]. E vinovat clientul?

Ce a făcut [compania 2.0]
1. Şi-a căutat clienţii unde şi cum trebuie: la competitorii care provoacă frustrare prin servicii proaste.
2. A ştiut să le câştige încrederea. Gratuitatea iniţială înseamnă o garanţie în plus că vor face tot ce pot pentru a livra un serviciu mulţumitor.
3. A inovat. A învăţat cea mai recentă tehnologie pentru a oferi un serviciu mai ieftin şi mai eficient.

Nu întreb dacă, ci cât mai rezistă companiile 1.0 pe piaţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

Răzvan Pascu: Presa tradiţională se duce de râpă. Online-ul câştigă

sa cum era de asteptat, la fel ca si in multe alte tari, si in Romania presa traditionala se duce de rapa. Dupa ce ani de zile a supravietuit doar ca sa atace grupuri de interese rivale patronilor, acum incet-incet dispare finantarea si automat, dispar si anumite publicatii, iar trusturile de presa se micsoreaza.

Pe 23 decembrie 2009, Cotidianul a anuntat ca se inchide, dupa ce ajunsese la 6000 de ziare vandute zilnic, conform ultimului studiu de audienta. Dupa ce a venit la conducerea ziarului, Cornel Nistorescu a demarat un amplu program de “re-organizare” in care a eliminat din redactie pe oricine avea pareri opuse cu ale sale. Aceste concedieri au creat un imens val de critici in randul bloggerilor si in general pe tot internetul, inclusiv Robert Turcescu (care acum se zvoneste ca este intre favoritii pentru sefia TVR) renuntand la a mai scrie pentru Cotidianul. Imi aduc aminte ce scria Robert Turcescu acum cateva luni pe Twitter, ca Nistorescu parca a fost pus de patron (Sorin Ovidiu Vantu) special sa distruga ziarul. Si asa a fost; in cateva luni ziarul a disparut de pe piata.

Un alt cotidian care s-a inchis este Business Standard, un cotidian de business din acelasi grup de presa, Realitatea-Catavencu. In decembrie Sorin Ovidiu Vantu a anuntat ca vrea sa renunte la tot ce inseamna print si sa pastreze doar media electronica.

Pe 5 ianuarie Gardianul si Ziua au anuntat oficial ca opresc aparitia ziarelor si ca vor aparea doar pe online. Motivul: situatia financiara. Editiile locale ale ziarului Ziua vor aparea in continuare. In aceeasi situatie se afla si revista Tabu si exista zvonuri pe care le-am auzit – ca inclusiv ghidurile 24 FUN sunt pe duca. Daca cu celelalte nu am avut personal nici o tangenta, cu 24 FUN (Editia de Bucuresti) am avut o gramada de probleme (provocate de ei), iar acestia s-au dovedit total neprofesionisti (cel putin persoanele cu care tineam eu legatura). Exista de asemenea zvonuri ca nici Realitatea TV nu s-ar simti prea bine, insa personal cred ca daca Vantu ar renunta la toate afacerile lui din Romania, Realitatea TV ar fi ultima la care ar renunta. Ultimul studiu de audienta spune ca dupa ProTV si Antena 1 (2 posturi TV generaliste), cea mai buna audienta pe intreg anul 2009 a avut-o Realitatea TV.

Concluzia pe care o trag eu din toate acestea: totul se indreapta spre online. Blogurile, in opinia mea, vor conta din ce in ce mai mult, iar cele mai importante vor fi blogurile de nisa. Si publicitatea va incepe sa migreze spre mediul new-media pentru ca si audienta acestor medii va continua sa creasca – stiati ca un advertorial pe blogul lui Catalin Tolontan se vinde cu o suma cu patru zerouri?

P.S. Din toata povestea cu falimentele, cel mai trist ar fi sa dispara Academia Catavencu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP