luni, 11 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Protecţia consumatorului cu mitraliera

Nu există niciun motiv de creştere a preţurilor, a spus Chavez după ce a devalorizat bolivarul de la 2,15 la 2,6 unităţi pentru 1 dolar. Asta pentru tranzacţiile prioritare pentru naţiune. Pentru toate celelalte există cursul de 4,3 unităţi pentru 1 dolar!

Dictatorul a declanşat războiul împotriva inflaţiei la propriu: a ameninţat comercianţii că le va naţionaliza afacerile dacă îndrăznesc să crească preţurile. Am o veste proastă pentru Chavez. El nu poate câştiga această bătălie decât dacă declară mai întâi război matematicii şi îl şi câştigă. Căci preţurile nu arată decât puterea de cumpărare a monedei, ori aceasta tocmai a fost diminuată cu 20%-50%. Este simplu: cu cât tipăreşti mai mulţi bani, cu atât abundenţa lor în raport cu celelalte mărfuri îi ieftineşte – ceea ce un alt mod de a spune că, în termeni monetari, mărfurile se scumpesc. Doar dacă am trăi în Nirvana, dacă guvernul ar putea fabrica brânză, bere, biscuiţi în acelaşi ritm în care poate tipări bani, doar atunci banii şi-ar păstra puterea de cumpărare.

Chavez mai foloseşte şi alte mijloace pentru a-şi impune voinţa. A ameninţat cu scoaterea armatei în stradă la vânătoare de speculanţi. Îşi extinde lanţurile de Economat-uri – numite în Venezuela „Comerso” (Comerţ Socialist), prin care desface alimente la preţuri subvenţionate – pentru a-i învăţa minte pe burghezi ce înseamnă concurenţa, adevărata piaţă. Însă tot degeaba. Nevoile oamenilor nu se satisfac prin planificare centrală, distribuţia pe bază de cartelă sau, aşa cum se face mai nou în România, prin profeţii despre impactul alimentaţiei asupra sănătăţii oamenilor.

Până când se vor întoarce armele, Goodbye prosperous capitalism, hello concentrationist socialism!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: “Daca inviţi Banca la masă cu tine, întâi o să fure fafuria şi o să mănânce de pe faţa de masă”

Mi`a placut exprimarea din titlul postului. Apartine unui cititor al acestui blog, care a castigat un proces cu o banca de top din Romania. Banca de care discutam, dar al carui nume il voi face public abia dupa ce voi verifica toate datele, a marit comisioanele unui credit, fara a`l anunta pe client, asa cum ar fi trebuit sa faca. Omul s`a dus la Protectia Consumatorului, s-a judecat si a castigat. Redau scrisoarea lui pe scurt, urmand sa revin mai pe larg cu acest caz.

“Numele meu este …..Gheorghe-Ciprian si fac urmatoarea sesizare: Am un credit de nevoi personale accesat de la Banca… Piatra Neamt. Numarul contractului semnat cu banca este 2009…si il atasez acestui email.
Va mai atasez o copie dupa CI pentru a avea toate datele mele de identificare. In data de 2.12.2009 cand a fost sa platesc rata aferenta lunii 12 am avut urmatoarea surpriza. Banca a modificat comisionul de administrare de cont, de la 1 leu la 2.5 lei. Incepand cu luna 11, am ramas restant cu 1.09 lei si pentru aproximativ 7 zile de intarziere mi s-a perceput o penalitate de cca. 14-15 lei.
Restanta a fost la rata de credit pentru ca banca intai percepe comisionul de administrare de cont si mai apoi rata de credit si alte comisioane.
“Banuiesc ca daca inviti banca sa stea la masa cu tine, intai o sa fure fafuria si o sa manance de pe fata de masa.”
Din pacate in extrasul de cont de la banca nu este trecut aceasta penalizare separat cu explicatii ci este cuprinsa in rata de dobanda perceputa de banca. (ce normal era 350lei, pe luna 12 era 365)
Eu am platit deja pe data de 2.12 rata pentru luna 12 cat si penalitatile dar nu mai am chitanta.
Oricum il extrasul de la banca veti vedea toate aceste operatiuni.
Banca nu m-a anuntat pe nicio cale despre aceasta modificare de taxa de administrare cont.
Va rog sa dispuneti ca banca sa-mi returneze banii “furati” ilegal si sa amendati aceasta banda cu amenda maxima pentru nesimitire iesita din comun.
Va rog sa amendati faptul ca ascund penlitatile in rata de dobanda. Probabil nu au anuntat pe nimeni despre aceste modificari.
CU AMENDA MAXIMA VA ROG. “
Urmeaza atasamentele din care rezulta ca omul a avut castig de cauza. Mi s-a parut draguta exprimarea cu banca invitata la masa.
De asta am scris de fapt acest post.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Va coborî euro sub 4 lei? Care ar fi efectele în economie şi asupra averii populaţiei?

Leul pare subevaluat, iar pe termen mediu si lung evident ca se va aprecia, cu conditia sa nu mai avem parte de crize economice sau politice. Analistii spun ca o valoare corecta de piata ar fi undeva intre 3.9 si 4.15. Sigur ca aprecierea leului nu face bine exportatorilor, dar ajuta BNR sa tinteasca mai precis inflatia. Oamenii platesc rate mai mici la creditele contractate, importurile se ieftinesc atunci cand moneda se apreciaza astfel ca una peste alta, in conditiile de azi ale economiei, aprecierea leului aduce efecte pozitive mai consistente decat ar aduce o depreciere (care are si ea partile bune…)

De ce s-a apreciat leul?

Bancile spun ca pe fondul aprecierii monedelor regionale, leul prinde si el “carnita”. Sau ca perceptia strainilor e mai buna fata de Romania.

Ca, atata vreme cat ne indreptam catre o stare de stabilitate post-crisis, e normal ca moneda sa reactioneze favorabil.
BNR are o alta teorie. Oficialii Bancii Centrale spun ca foarte multe banci si-au deschis anul trecut pozitii lungi, mizand pe deprecierea leului pe care o si trambitau pe toate canalele posibile. Daca deprecierea s`ar fi realizat, sigur ca bancile respective ar fi castigat multi bani (pana la urma, nu profitul e motivatia economiei?). Treaba e ca bancherii respectivi au realizat ca deprecierea nu va mai veni, drept pentru care si-au închis pozitiile. Efectul e simplu- leul s`a intarit.

Castiga sau pierd romanii din intarirea leului?

Castiga, fara alte explicatii. Exemplu concret. Familia Ionescu are active de 5000 de lei (suma este evident, fictiva), detine 1000 de lei in depozite si are un credit de 1000 de euro. Date valabile in cazul unui curs de 4 lei/eur.
Daca cursul ajunge la 3.5 lei, datoriile scad la 3.5 * 1000, adica la 3500 de lei, fata de 4000 cat valorau in prima situatie. Raportul avere/capital propriu (active minus datorii) scade, astfel ca valoare neta a gospodariei creste (cu tot ce presupune asta- acces la credite samd)
Prin urmare, romanii castiga atunci cand leul se apreciaza.

Pana unde s-ar putea deprecia leul?

Asta e in functie de cum va evolua economia. 2010 va fi un an foarte greu, dar e posibil sa asistam in partea a doua a anului la un curs mai mic de 4 lei/euro. Daca va fi sa fie mai repede, cu atat mai bine.
Desigur, volatilitate va exista. Leul se va deprecia, se va aprecia, dar trendul de apreciere (subliniez, in absenta unor socuri in economie) va fi cel care va dicta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Vremurile în care salariile creşteau necontrolat au început să apună

In luna noiembrie a anului trecut, castigul mediu brut pe economie a fost de 1,866 lei, cu 0.8% mai mic decat in octombrie dar cu 0.4% mai mare decat in noiembrie 2008, ceea ce inseamna ca in ultimul an, romanii au pierdut din puterea de cumparare pentru ca inflatia a fost superioara cresterii salariilor, indicele castigului real fiind de 95.9%.

Daca vom calcula evolutia in euro, in noiembrie 2009 castigul mediu a fost cu 11% mai mic decat noiembrie 2008 (435 euro vs 488 euro), aceasta fiind a opta luna de scadere consecutiva.

In vremurile de aur ale pietei muncii, veniturile cresteau cu peste 20-25% anual insa acum, datorita crizei, nu este exclus ca ratele de crestere sa devina negative.

Pe de alta parte, productivitatea muncii creste sustinut, evolutie care cumulata cu incetinirea ritmului de crestere al salariilor, face companiile romanesti mai competitive si le ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada dificila.

Click pe graficul de mai jos pentru a observa rata anuala de crestere a productivitatii si a venitului mediu brut in lei si euro.


Stiu ca pentru angajat, aceasta evolutie a veniturilor este greu de acceptat, insa daca ritmul de crestere al salariilor s-ar fi pastrat la nivelul din 2007-2008, acum nu am fi vorbit despre o rata a somajului de 7.8%, ci mult mai mare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Miliarde de euro pierduţi la buget. Câteva vorbe despre curba lui Laffer

O economie neagra estimata la peste 25 de miliarde de euro plus alte 20 de miliarde plasate de romani prin paradisurile fiscale. Patriciu spunea ca in Elvetia sunt vreo 10 miliarde “dositi” de romani. Altii vorbesc despre Luxemburg, Cipru si Cayman, unde ar mai fi alte 7-8 miliarde. Ma intreb daca aducerea la lumina a economiei negre -prin reducerea punctuala a fiscalitatii, ca sa ne intelegem- plus o amnistie fiscala nu ar aduce niste bani frumosi bugetului amarat pe care il are Romania.
Laurian Lungu, seful Macroanalitica spune ca sunt doua mari cai de atragere a banilor la buget: impozite “adecvate” si o amnistie fiscala insotita de politici economice credibile.”Cresterea accizelor la tigari este prea mare pentru cat poate suporta economia Romaniei si deja veniturile colectate la ora acutala din aceasta acciza sunt sub nivelul celor care s-ar putea colecta cu un nivel al accizei mai scazut. Pe langa nivelul impozitarii este necasara si o anumita stabilitate a sistemului fiscal, cel putin pe termen mediu”, spune Laurian Lungu.

Aministia fiscala, mai precizeaza el, poate fi intr-adevar o solutie daca politicile economice sunt percepute ca fiind credibile. “In Italia, de exemplu, aministia fiscala a adus peste 80 de miliarde de euro anul trecut. Din punct de vedere strict al randamentului economic motivatia aducerii capitalului in tara ar trebui sa existe, cel putin pe termen mediu”, conchide seful Macroanalitica.
Economistii cunosc teoria curbei lui Laffer, desenata de cunoscutul economist pe un servetel in timp ce lua masa. Esenta teoriei lui spune ca, cu cât presiunea fiscală creşte, cu atât veniturile fiscale scad, deoarece o presiune fiscală ridicată va conduce la evaziune fiscală şi, deci, la reducerea încasărilor la buget.
Mai mult, creşterea presiunii fiscale poate conduce şi la renunţarea la afaceri, la renunţarea la unele locuri de muncă (dacă, de exemplu, creşte presiunea parafiscală), adică, într-un cuvânt, poate conduce la reducerea bazei de impozitare, ceea ce conduce la reducerea veniturilor fiscale chiar în absenţa evaziunii fiscale.
Arthur Laffer a absolvit Universitatea Yale in 1963, a obtinut un MBA in 1965 si doctoratul in 1971 la Universitatea Stanford. Primul sau succes in politici publice a fost scaderea drastica a taxelor pe proprietate aplicata in California anului 1978. Apoi a fost membru al echipei de consultanti pe probleme de politici economice a presedintelui Ronald Reagan. Laffer este unul dintre fondatorii “Congressional Policy Advisory Board” care a functionat pe langa Congresele Statelor Unite alese in mandatele 105,106,107. Pentru inventarea “Curbei Laffer” a fost inclus de Time Magazine din 29 martie 1999 printre “Cele mai mari minti ale secolului”. Este fondatorul firmei de consultanta “Laffer Associates”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Daniel Cazangiu: ABC-ul supravieţuirii pentru firme

Bine v-am regăsit. Am început noul an ca de obicei, cu gânduri bune şi planuri, însă de când am revenit am avut parte numai de schimbări neaşteptate. De fapt problemele sunt vechi. Astăzi voi scrie despre posibilităţile care privesc tăierea costurilor într-o firmă şi prevenirea pierderilor, licite sau ilicite, dar care pot fi considerate constructive.

Ca o paranteză, ca orice susţinător al bugetului de stat (prin taxele plătite), mă aşteptam la o relaxare cât de mică a fiscalităţii care să apară în noul proiect de buget, şi asta fără să mai pun la socoteală reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor...

Deci, ce putem să facem?

Măsuri licite care previn posibile pierderi:
- contracte cu clienţii foarte bine concepute, în care să fie prezente ca fidejusori persoanele fizice care reprezintă firmele partenere. Astfel, probabilitatea de înşelăciune se mai diminuează.
- rezoluţiuni de drept ale contractelor comerciale prin pacte comisorii (ştiu, sună ciudat, dar trebuie să vă informaţi).
- neacceptarea ca mijloace de plată a biletelor la ordin şi a cambiilor; în această perioadă se practică destul de mult plata parţială în avans (pentru comenzi consistente).
- scurtarea termenelor de încasare (pentru cine mai lucrează cu termene).
- calculul lunar al profitabilităţii şi ajustarea cheltuielilor cu personalul în funcţie de acest calcul (angajez sau concediez).
- dispar cheltuielile cu publicitatea.
- externalizez partea de hârţogăraie pe care statul mă obligă să o plătesc şi să i-o prezint sub o formă sau alta.
- renegociz chiria pentru punctul/le de lucru.
- realizarea unui scadenţar realist al obligaţiilor de plată către terţi; prioritizarea în funcţie de necesitate şi de condiţiile contractuale.
- în cazul în care am început să intru la apă, este necesară discuţia cu furnizorii pe baza unui plan, în care eu voi plăti la scadenţele stabilite de comun acord, iar ei vor contiuna să mă crediteze pentru un timp; ceva asemănător cu concordatul preventiv, dar în formă nelegalizată (pentru care ar mai trebui să inventez nişte bani), de comun acord. Înţelegere există suficientă, important este planul pe care să-l propunem partenerilor noştri.
- livrarea mărfurilor pe baza de aviz de expediţie; factura o scriu numai după ce primesc banii. Diminuez astfel TVA-ul pe care trebuie să-l achit statului.
- renegocierea comisioanelor bancare pentru POS-uri, în cazul în care am magazine deschise şi accept carduri la plată.

Măsuri "ilicite", care de fapt sunt destul de ... legale şi de practicate în Romania:
- reducerea impozitelor şi taxelor pe salarii prin angajarea cu program redus şi cu salarii minime pe economie.
- contabilizarea facturilor personale pe firmă; reduc astfel TVA-ul în anumite cazuri, dar orice cheltuială reprezintă şi o ieşiere de numerar.
- mulţi au cheltuieli nejustificabile pe baza unei facturi şi pentru care nu primesc facturi, şi ca atare soldul la casă mai trebuie scăzut din când în când. Aici se recomanda încheierea unui contract de administrare între firmă şi administrator, pentru care acesta primeşte scriptic o sumă frumuşică - practică valabilă în cazurile în care asociaţii sunt şi administratori.
- dacă am datorii la stat acumulate, o soluţie ar fi să suspend activitatea firmei, iar afacerea să o trec sub umbrela unei alte societăţi; la fel de bine pot să vând firma cu datorii (dar aici nu e gratis) unei persoane dispuse să o preia, persoană pe care o găsesc la rubrica anunţuri din ziar.

Desigur că lista poate continua, însă prefer să mă opresc aici.

Spor şi un an cât mai profitabil!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

Ion Radu Zilişteanu: China ar trebui să-şi înăsprescă politica monetară

După cum anunţă site-ul RTTNews.com, economiştii care au participat la un Think Tank organizat de guvernul chinez au ajuns la concluzia că China ar trebui să-şi înăsprească politica monetară pentru a putea lupta eficient împotriva inflaţiei.

Yao Zhizhong şi He Fan, membri ai Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, într-un articol publicat de China Securities Journal, au declarat că "este necesar de a se lua măsuri de politică monetară mai stricte decât cele practicate acum".

Autorităţile chineze au declarat în repetate rânduri că o politică monetară laxă va fi păstrată pentru a stimula creşterea economică, în ciuda îngrijorării crescute că piaţa imobiliară este pe punctul de a se supraîncălzi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Comerţul exterior: prima creştere anuală a exporturilor din ultimele 13 luni

Institutul National de Statistica a comunicat astazi ca in luna noiembrie 2009, exporturile au insumat 2,742.6 milioane euro, in crestere cu 6.7% comparativ cu noiembrie 2008, iar importurile au insumat 3,546.6 milioane euro, in scadere cu 18,4% fata de luna corespunzatoare din anul trecut.

In ceea ce priveste deficitul commercial, acesta a fost de 804 mil euro, mai mic 973.3 milioane euro decat in luna noiembrie 2008, detalii in graficele de mai jos, click pentru detalii.


Comparativ cu primele 11 luni ale anului 2008, in perioada ianuarie-noiembrie 2009, exporturile au scazut cu 16%, importurile cu 34.1% iar deficitul commercial cu 60%.

De notat ca exporturile au inregistrat prima crestere anuala din octombrie 2008, iar asta s-a intamplat fara ca deficitul comercial sa isi reia trendul ascendent.

Incep sa vina vesti bune dinspre economie, fiind de asteptat ca si productia industriala sa treaca pe plus in noiembrie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Cum vede HR managerul unei bănci, salariaţii concurenţei?

Una dintre banci a facut recent un anunt privitor la angajarea unei persoane pentru un post de middle manager. Nu am vreme acum sa comentez subiectul, dar am sa revin. Mai jos, observatiile HR Managerului bancii angajatoare.

09:40 KL din Unicredit posibil DBM, prezentabila, finuta, vorbareata, a facut si casierie 2 ani, 1 an operatiuni la Unicredit

10:00 PO din BT bruneta cu ochelari, arata ca o invatatoare, de 1 an sef agentie – 3pers in subordine, nu are experienta

10:30 TR din Procredit de 5 ani in Procredit pe operatiuni, nu mai lucrase nimic altceva, vroia o schimbare, nu

11:00 GB junior recomandat de Iuliana, posibil RLO ind, student in ult an, fasnet

12:00 IM din BT posibil RLO sme, de 1 luna era in training ptr analiza , a lucrat pe casierie, carduri analiza in HO BT, si consilier credite, avea potential, sal 1800 ron, asteptari 3800 ron

13:00 UT Italo Romena DBM, Dl. N. o cunostea, f multa experienta pe operatiuni, a lucrat si acreditive, swift, etc din 1986 in banca, sa vedem cu salariul

13:30 BC din BRD inalta, o cunostea Ioana din BRD, lucra in back office pe analiza credite, ok, problema cu salariul, vroia sa se mute in fo, are 2800 ron si vroia 3700 ron

13:50 RD din BT posibil RM, consilier clientela, ambitios, arogant, , asteptari cam mari 3000 ron

14:30 UP din Raiffeisen rezultate slabe, de 1 ani Director agentie raiff, intr-un an a dat 100.000 e

16:30 AS din BT plinuta, nu era de fo, nu prea stia ce vrea, debusolata, interesata de bani, nu e cazul sa o luam

16:30 ER din Alpha intr-o agentie Alpha, universal teller, facea operatiuni, casierie si credite pf, tot dosarul, umila, posibil CSO, ea ar fi vrut IND, salariul 1550 ron

17:00 TR din BT recomandata de Alex, acelasi stil de 2 ani RM corporate in centrul regional, nu prea mi-a placut de ea, nu era f increzatoare privind rezulatele

09:00 AN Credit Officer UNICREDIT din aprilie 2003 analist pj, dosarul in eng, serioasa, muncitoare , are 2700 RON, asteptari cu 30%

10:00 CL CSO/DBM CARPATICA nu, moale, din Medias,de 1 luna pe salarizare

10,30 ST Credit Officer SANPAOLO no way, prezentabila din 2003 la San Paolo, vrea Deputy, face si creditare si operatiuni

11,00 CI PJ CARPATICA in HO Carpatica, 6 luni pe recuperare credite, slabuta profesional

11,30 VL PJ Unicredit din aug 2006 pe analiza pj in suc, 2 ani pe operatiuni, micuta, nu f comericala,posibil RLO sme

12,00 ST RM Unicredit de 1 an RM Corporate, inainte pe analiza, 5 clienti corporate, nu stie eng, nu mi-a placut de el

13,00 CO CSO BRD consilier clientela intr-o agentie BRD, deschisa, muncitoare, pe retail, stia si ceva IMM

15,00 AL PJ BT sales pe IMM la Bt, activ, agitat, a inceput cashier, cso si din aug 2009 pe sales, are 2800 RON, + 4 mil ar vrea

15:30 NA DBM BT posibil Deputy, coordoneaza 10 agentii pe partea de operatiuni, ar vrea o schimbare, are 4000 RON, pregatita profesional, cam moale, serioasa

16,00 AR BM CEB de 1 an BM , ok cu eng, si portofoliu, cam freaky in gesturi, salariul cam mare 2500 Euros

17,00 ON PJ LEUMI de 3 ani la Leumi, si analiza si adm, a acceptat alta oferta, era prima optinue ptr suc 1

17,30 DA DBM BCR nu

18,00 IB PJ CARPATICA analist credite la carpatica, ok de facut oferta ptr 1

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Membrii Consiliilor înfiinţate pe lângă Guvern nu vor fi plătiţi

Am mai scris despre tot felul de comisii si comitete care s-au infiintat sau care au fost reactivate pe langa Guvern. Comitetul de lupta cu evaziunea fiscala, de atragere a fondurilor europene samd. Membrii acestora nu vor fi platiti, mi-a confirmat telefonic Ioana Muntean, purtatoarea de cuvant a Guvernului. Chestie buna, la urma urmei…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: Cine s-a năcut azi (3)?

În data de 11 ianuarie 1938 s-a născut Fisher Black. Black face parte din masiva categorie de „economişti” care, de fapt, nu sunt economişti deloc. De formaţie matematician, Black a descoperit că economia este un teritoriu foarte prielnic pentru exersarea abilităţilor de calcul şi a fanteziilor matematice. Şi atât de bun a fost Black în, scuzaţi expresia, econometrie, încât dacă mai trăia un an ar fi luat cu siguranţă Premiul Nobel.

Fisher Black este părintele celebrei formule Black-Scholes. În ultimele decenii, nimeni nu a putut intra în grupul magilor financiari dacă nu învăţa din prima modelul CAPM sau ecuaţii precum cea inventată de Black. Însă odată ce deveneai expert în “finanţe cantitative”, se părea că eşti pe cel mai scurt drum către bogăţie – cel puţin până la colapsul LTCM.

Puteţi realiza şi singuri în ce măsură Black a înţeles economie dacă vă spun că, de exemplu, a susţinut că politica monetară este irelevantă în sensul că expansiunea monetară nu face nici bine nici rău (!) şi că fluctuaţiile economice sunt aleatoare (!).

Problema cu modelarea matematica este că portretizează o economie aflată în echilibru, populată de indivizi mimetic, roboţei cu preferinţe dinainte stipulate. În realitate, economia nu este niciodată în echilibru (keynesienii să nu aplaude încă!), ci universul mişcat de publicul ale cărui preferinţe evoluează permanent şi imprevizibil. Econometria nu poate decât să reducă realitatea la un model abstract, iar analizele efectuate pe baza acestui model pot fi sublime, dar rămân nerealiste.

Modelarea matematică a economiei nu a produs nimic util. Economia nu poate fi redusă la un set de ecuaţii, deoarece între acţiunile umane nu există relaţii constante. Ceea ce nu înseamnă că nu putem vorbi despre ştiinţă, despre existenţa unor legi în economie (am câteva exemple la îndemână, pe care îmi place să le repet: legea utilităţii marginale descrescânde, legea avantajului comparativ, legea optimalităţii masei monetare). Doar că legile economice sunt diferite de legile din fizică: nu se referă la constante numerice. Ştiinţa economică nu se bazează pe ecuaţii. Un înţelept mi-a spus cu ani în urmă: tot ce include un model poate fi explicat verbal, însă nu tot ce poate fi explicat verbal poate fi inclus într-un model matematic. Şi atunci, la ce bună modelarea?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Vor creşte preţurile pe piaţa imobiliară în 2010?

In ultimele saptamani, au inceput sa apara in mass-media zvonuri ca preturile imobilelor vor incepe din nou sa creasca atat pe fondul revenirii economice, cat si datorita faptului ca in acest moment, piata se afla la un nivel foarte scazut iar in 2010, singura directie nu poate fi decat ”in sus”. Sa vedem daca asa vor sta lucrurile.

Evolutia preturilor si a numarului de tranzactii in 2009

Conform indicelui Imobiliare.ro, pretul pe metru patrat calculat la nivel national a scazut de la 2,058 euro in martie 2008 la 1,228 euro in decembrie 2009, scaderea fiind de 40.3% in ultimele 21 de luni si de 20% doar in 2009 insa din aprilie, se observa o stabilizare a preturilor, acestea inghetand practic in jurul valorii de 1,230 euro/mp.

In acelasi timp, numarul tranzactiilor imobiliare realizate in primele 11 luni ale anului trecut a fost de 321,105, in scadere cu 29% fata de perioada corespunzatoare din 2008 si cu 31% fata de primele 11 luni din 2007, insa aceste cifre sunt influentate de programul Prima Casa, care a mai atenuat scaderea. Aceasta mentiune este cu atat mai importanta cu cat de luna viitoare, acest program va fi orientat spre locuitele noi, excluzand in mare masura tranzactiile cu locuinte vechi.

Pe de alta parte, desi numarul tranzactiilor a scazut cu “doar” 29%, impozitul incasat de notari din aceste tranzactii a scazut cu 50-60% (UNNPR nu a comunicat inca suma exacta), ceea ce inseamna ca la o valoare medie a comisionului de 2%, valoarea tranzactiilor imobiliare din 2009 a fost in jur de 6 miliarde euro, in comparatie cu ~14 miliarde in 2008 si ~18 mld in 2007.

Ce inseamna asta? Foarte putini bani rulati in imobiliare, s-au cumparat in special imobile cu valori mici iar cumparatorii au facut eforturi deosebite pentru a isi cumpara o locuinta, platind cash in majoritatea cazurilor.

Sa vedem ce s-a intamplat si cu salariile: in martie 2008, cand preturile atingeau valoarea maxima, salariul mediu brut pe economie era de 436 euro, raportul “pret pe metru patrat/salariu mediu brut” fiind de 4.72. In luna octombrie 2009, salariul era de 439 euro iar pretul pe mp de 1239, raportul scazand la 2.82.

Acum, daca luam in considerare un apartament cu doua camere cu o suprafata medie de 60 de mp, aceasta costa ~65,000 de euro in Bucuresti si in jur de 50,000 in restul marilor orase, raportul ”pret/venit brut anual” ajungand la 8.8 respectiv 7.5, cel putin dublu comparativ cu tarile avansate. De notat ca am luat in considerare un salariu cu 40% peste media nationala pentru Bucuresti, si cu 25% peste medie in restul oraselor.

In graficul alaturat se poate observa (click pe grafic pentru marire): pe scala din stanga - evolutia lunara a pretului pe mp in euro comparativ cu luna martie 2008 si evolutia anuala a tranzactiilor imobiliare (versus luna corespunzatoare din anul anterior), iar pe scala din dreapta se poate observa evolutia raportului “pret pe mp/salariu mediu brut”. Surse: Imobiliare.ro, UNNPR, INSSE, BNR.

Concluzie: desi preturile au scazut, costul imobilelor este inca mare daca il raportam la salarii, iar pentru a face o comparatie, sa spunem ca in Polonia, costul unui metru patrat in cladirile rezidentiale a fost de 3,783 zloti in T3.09 (909 euro, detalii aici), iar salariul mediu brut lunar de 3,332 zloti (800 euro, detalii aici), raportul cost/salariu fiind de 1.14 (in RO este 2.82!!). In 2009, economia Poloniei a fost pe plus iar economia Romaniei a scazut cu 7%.

Creditarea, restantele, somajul si salariile

In lipsa creditarii, nu putem discuta despre o relansare a pietei imobiliare si prin urmare, nici de cresterea preturilor. Sa vedem cum stau lucrurile in acest domeniu.

In 2007, soldul valoric al creditelor imobiliare acordate populatiei a crescut cu 6.3 mld lei (1.9 mld euro), in 2008 cu 6.7 mld lei (1.8 mld euro) iar in primele 11 luni din 2009 cu doar 3.1 mld lei (0.7 mld euro), jumatate din suma datorandu-se programului Prima Casa.

Mai mult, soldul numarului de credite (toate creditele de peste 20.000 ron acordate de banci, nu doar cele imobiliare) a crescut cu 528.000 in 2007 si 332.000 in 2008, in timp ce in primele 11 luni din 2009 a scazut cu 56,000, de unde rezulta ca anul trecut, numarul creditelor acordate a fost mai mic decat numarul creditelor returnate, detalii in graficul alaturat, click pentru marire. Sursa: BNR

De ce nu dau bancile credite? Pentru ca cererea este foarte slaba si mai mult, cei care doresc sa ia un credit nu indeplinesc cerintele bancilor.

De ce este cererea de credite foarte scazuta? Pentru ca in ultimele 12 luni, numarul somerilor a crescut cu 75% (+306,000), numarul salariatilor din economie a scazut cu 330.000 (-7.5% din total), numarul restantierilor la banci a crescut cu 44% (+196,000), soldul restantelor a crescut cu 140%, iar peste toate acestea, salariul mediu brut calculat in euro a scazut cu 8.4%, detalii in graficul din stanga. Surse: ANOFM, INSSE, BNR.

Perspective pentru 2010? Plus 2-300.000 de someri, vor creste in mod sigur atat numarul restantierilor cat si soldul restantelor, iar ritmul de crestere al salariilor va scadea.

Concluzie: creditarea nu se va dezgheta cel putin in prima jumatate a anului, iar tranzactiile cash nu pot determina o crestere a preturilor. Mai mult, este posibil ca din a doua jumatate a acestui an, BCE sa majoreze dobanda de referinta iar Euribor sa reinceapa sa creasca, fiind improbabil ca bancile sa nu transfere clientilor aceasta crestere in conditiile in care profiturile se vor reduce datorita deteriorarii portofoliului de credite.

Raportul cerere – oferta

Pe fondul reducerii preturilor, unii dintre proprietari au renuntat sa vanda si au intrat pe piata inchirierilor, ceea ce a determinat o scadere a numarului de imobile scoase la vanzare insa cu toate acestea, este clar ca oferta depaseste cererea iar scaderea chiriilor datorata conditiilor economice proaste si supraofertei de imobile scoase la inchiriere face ca cel putin pe moment, statul cu chirie sa fie mai ieftin decat cumpararea unui imobil prin credit.

Mai mult, daca guvernul va orienta programul Prima Casa spre constructia de imobile noi, este de asteptat ca cererea pentru imobile vechi sa scada si mai mult, iar in aceste conditii, preturile nu pot decat sa scada.

Nici chiriile nu pot creste, pentru ca numarul studentilor scade, la fel si numarul muncitorilor care lucreaza in marile orase, iar daca oferta de imobile scoase la inchiriat creste, ce se va intampla cu chiriile? Vor creste? Ma indoiesc.

Avand in vedere toate cele spuse mai sus, nu vad ce ar putea determina o crestere a cererii solvabile pe piata imobiliara care la randul sau, sa determine o crestere a preturilor.

Concluzie finala

Daca piata va evolua rational, preturile nu au cum sa creasca in urmatoarele 6-12 luni (de fapt, cred ca sunt 80% sanse ca preturile sa mai scada cu minim 10-15%, in special la imobilele vechi), vanzatorii putand cel mult spera ca preturile sa se stabilizeze la nivelul actual, insa aceasta stabilizare va veni cu pretul cresterii perioadei de timp in care imobilul se afla pe piata. Cu alte cuvinte, sa nu va mirati daca veti astepta un an pentru a va vinde apartamentul sau casa.

Insa, daca in ciuda situatiei economice dificile, preturile vor creste in 2010, este de asteptat o noua cadere de proportii peste 3-4 ani, respectiv in momentul in care pe piata vor intra imobilele construite dupa 2008, la preturi mai mici si eventual, prin programul Prima Casa.

PS: evolutia lunara a numarului de tranzactii imobiliare in ultimii 3 ani o gasiti aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP