sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Bogdan Glăvan: Un blog bun

Am descoperit recent blogul lui Cristian Păun. Sunt absolut încântat că încă un economist român are curajul să facă pasul înainte şi să-şi împărtăşească ideile publicului larg, mai ales că sunt ideile în care cred şi eu. Citiţi şi convingeţi-vă. Aşa profesor, aşa blog. Îi urez colegului meu, pe care încă nu am apucat să îl cunosc, mult succes în diseminarea educaţiei economice de calitate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: Când şefii de stat îşi bagă nasul în treaba băncilor centrale

După cum anunţă Financial Times şi BBC, guvernatorul Banco Central de la República Argentina, banca centrală a Argentinei, Martín Redrado, a acceptat să părăsească această funcţie, ca urmare a unei dispute prelungite cu preşedintele ţării, Cristina Fernández de Kirchner. Aceasta îi solicitase guvernatorului să pună la dispoziţia guvernului 6,6 mld.$ pentru plata unor tranşe din datoria externă a ţării. Argentina are de plătit tranşe scadente de 13 mld.$ în acest an şi o gaură în vistieria ţării apreciată a fi între 2 şi 7 mld.$.

Cristina Fernández de Kirchner a semnat un decret la 7 ianuarie 2010 prin care îl demitea pe Martín Redrado pentru neîndeplinirea sarcinilor ca funcţionar public. Guvernatorul a refuzat să se supună, susţinând că doar congresul îl poate demite, dar congresul se află acum în vacanţa de vară. Acum, ca într-o operă bufă, cum apreciază Financial Times, Cristina Fernández de Kirchner îi refuză demisia lui Redrado, susţinând că acesta este demis. El a declarat: "Mandatul meu la conducerea Băncii Centrale a luat sfârşit şi am decis să părăsesc postul, având sentimentul datoriei împlinite".

Dincolo de picanteriile poveştii cu iz sud-american, imixtiunea statului în gestionarea fondurilor băncii centrale este o atitudine inadmisibilă în practica internaţională. Prin tradiţie şi definiţie băncile centrale sunt independente faţă de conducerea executivă a statului şi nu este permisă folosirea rezervelor băncilor centrale pentru plata datoriilor externe sau finanţarea deficitului bugetar. Mai mulţi şefi de bănci centrale şi-au manifestat solidaritatea cu Martín Redrado.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Bursa de Valori Bucureşti – cel mai bun început de an din ultimii 4 ani

In luna ianuarie, indicele BET a crescut cu 8% iar BET-FI cu 16.6%, ceea ce inseamna ca actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti au avut cel mai bun inceput de an din 2006 incoace.

In ianuarie 2009, BET si BET-FI se prabuseau cu peste 22%, la fel s-a intamplat si in 2008, iar in 2007 cresterile au fost 8.8% respectiv 1.3%, detaliile in graficul alaturat.

Dintre actiunile importante, BRD a crescut cu 13% in acest an, Petrom cu 11.6%, Transgaz cu 17.4%, Transelectrica cu 19.2%, in timp ce Banca Transilvania a scazut cu 1%. Dintre SIF-uri, cel mai mult a crescut SIF 5 Oltenia (+21.2%), iar cel mai putin SIF 4 Muntenia (+11.9%).

De ce au crescut preturile actiunilor? Cauzele au fost atat relativa calmare a situatiei politice interne si imbunatatirea sentimentului investitorilor straini asupra zonei CEE, cat si tot mai evidenta revenire a economiei mondiale, revenire care ne poate scoate si pe noi din criza.

Sa nu uitam si faptul ca bursa de la Bucuresti a fost in topul scaderilor la nivel mondial in 2008, (detalii aici) iar acum, cu toate cresterile din ultimul an, indicii se afla la mare distanta fata de maximele din 2007, maxime care nu cred ca vor fi atinse din nou mai devreme de 2012-2013.

Ce se va intampla in continuare

Evolutia bursei de la Bucuresti depinde in foarte mare masura de evolutia burselor de dincolo si in special de cea americana - prin urmare, trebuie sa ne uitam la americani daca vrem sa aflam ce se va intampla la Bucuresti.

In acest moment, companiile din SUA se afla in plin sezon de raportari financiare, iar cel putin pana in urma cu doua zile, rezultatele anuntate au depasit asteptarile analistilor in proportie de 73.5%, acest procent fiind cel mai mare din ultimii 10 ani, detalii in graficul alaturat.

Mai mult, numarul companiilor care si-au majorat prognozele de profit pentru 2010 se afla la maximul ultimilor 5 ani, detalii aici.

Ieri au venit si datele privitoare la evolutia PIB-ului SUA in ultimul trimestru al anului trecut, iar cresterea de 5.7% a fost net superioara asteptarilor analistilor chestionati de Bloomberg, care prognozau o majorare de 4.8%. Insa, cea mai mare parte a acestei cresteri s-a datorat cresterii stocurilor, fara de care PIB-ul s-ar fi majorat cu doar 2.3%.

Luand in considerare cifrele de mai sus, este evident ca economia americana isi revine din criza, dar sa nu uitam ca bursele din intreaga lume cresc continuu de aproape un an, iar acest trend nu poate continua la nesfarsit.

Cu alte cuvinte, potentialul de crestere pe termen scurt este aproape epuizat, insa perspectivele pe termen mediu sunt incurajatoare daca tinem cont atat de evolutia economiei mondiale, cat si de rezultatele raportate de companii.

In Romania, luna februarie va fi dominata de raportarile financiare aferente anului trecut, precum si de anuntul INS privitor la evolutia PIB in T4, acesta putand reprezenta chiar momentul iesirii din recesiune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: A trecut criza sau n-a trecut?

Nu cred sa fi trecut, din punctul meu de vedere.
Acum vreun an, ziceam ca masina economica mondiala e trasa pe dreapta. Astazi, tusind din toate puterile, huruind, zdranganind, ea va inainta cu 1,5 % pe an. Se cheama ca masina e ok? Nici vorba.
Economia mondiala sufera acum de leucemie monetara.

Sa luam cazul Americii, de-o pilda. SUA au fost inundate de lichiditate pentru a iesi din criza, ceea ce e foarte ok. S-au dat bani la 0% dbanda, bani luati de sistemul bancar si apoi plasati in active exterioare sau in activitati de tip “carry trade” (pe care bancile le abandonasera la inceputul crizei). In tot acest timp, restul economiei private (companiile, ca sa fiu mai explicit), au fost private de credit (exceptie facand sectorul auto).
Oamenii sunt fie someri, fie supraindatorati.
Bomba zilei de ieri a fost stirea privind cresterea SUA din trimestrul IV 2009: 5,7%.
Aparent nemaipomenit. Numai ca daca te uiti mai atent la structura acestei cresteri, vezi ca e bazata pe stocurile intreprinderilor. Vanzarile finale au urcat cu doar 2,2%. E posibil ca la finalul lui martie, cand vor fi publicate cifrele definitive, lucrurile sa arate altfel.

Ca sa rezum. Unii zic ca a trecut criza. Sa dea Domnul sa aiba dreptate. Dar, au fost cumva eliminate conditiile care au facut ca ea sa apara? Nici vorba. Mai mult, ce confruntam acum cu un risc major in plus: cel ca deficitele bugetare sa te sufoce. Grecia a demonstrat-o, Spania e pe punctul de a o demonstra.
Cand copilul iti iese iarna in pantalini scurti si face pneumonie, dupa ce isi revine nu-l mai lasi afara, dezbracat. Guvernele asta fac acum: il scot in pantaloni scurti afara, da` i-au pus ca sa-l protejeze, ciorapiori mai grosi.

PS Fara o legatura directa, aici gasiti THE EURO AREA BANK LENDING SURVEY

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Echpa ţărilor emergente vs cele dezvoltate: 6,2 – 1,9

Acesta este scorul in meciul cresterilor economice in 2010. Emergentele vor creste cu 6,2 % in 2010, in vreme ce economiile zuper-dezvoltate vor creste cu 1,9%.

Lumea se schimba, din punct de vedere al scheletului economic. Coloana vertebrala e formata din vertebre numite China, India, Brazilia samd, in vreme ce SUA, Europa devin mici oase ale bazinului.

Cu treaba asta e de acord si seful Bancii Mondiale si alti economisti, mai ales dupa ce au cetit Raportul privind economiile emergente , publicat ieri de HSBC.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP