sâmbătă, 6 februarie 2010

Bogdan Glăvan: Ţintirea inflaţiei: 4 ani de prognoze măreţe

Patru ani la rând BNR a prognozat greşit ţinta de inflaţie. Graficele de mai jos sunt preluate din Rapoartele trimestriale ale băncii centrale emise în 2006, 2007, 2008 şi 2009.

Realitatea a infirmat aceste previziuni, astfel că evoluţia ratei inflaţiei în raport cu ţinta a arătat astfel:


Acum, BNR ne propune următoarea previziune. Poate se va adeveri, dar în caz contrar, cui îi pasă? Vorba aceea: „Vă mai chemăm noi când e gata raportul următor.”Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: O să spuneţi că nu are legătură, ştiu

La numai cateva zile de la anuntul facut de Isarescu, referitor la scaderea dobanzii cheie, un Dorel a lasat intreaga strada (basca altele adiacente) pe care stau, fara curent.
Ca unul caruia ii place sa fie mereu la curent, chestiunea m-a enervat cumplit. Noroc cu laptopul, care mi-a mai acordat 3 ceasuri de navigat pe net. Am cautat rapid motivele pentru care mi s-a taiat “corentul”, cum ii spunea bunicul meu.
In Spania, indicele bursier IBEX-35 a cazut cu aproape 6%. Am citit si eu despre efectul Butterfly si stiu sigur ca evenimente aparent fara legatura, au interconexiuni puternice. Am incercat sa sun la Bursa madrilena sa-i iau la rost, dar telefonul meu e tot pe baza de curent. Lucratura era evidenta.


In Portugalia, politia a capturat exact vineri (vedeti legatura, da?) jumătate de tonă de explozibili, aflaţi într-o casă folosită drept bază pentru gruparea ETA.

Cand sa contactez politia portugheza sa-i intreb ce au cu mine, pac! pica si caldura si apa calda. Sun la RADET (care include grupul de litere ETA!!!). Aia, ca cica nu stiu ce pompa a fost defectata in urma penei de curent si ca fix la ora 21 (cum au calculat???) voi avea apa calda. Pe dreaq sa-i creada. La 21 fix, pornesc robinetul de apa calda. Nimic, frate!
E drept, in SUA a 16-a banca daduse faliment. Prea se precipitau lucrurile. Ora 22, nimic. Nu tu caldura, nu tu apa calda. Sun la RADET (cuprinde grupul de litere TER de la “TERORIST”, observati???).
O alta voce imi spune ca nu are treaba pompa, ca e vorba de o teava de dimensiuni uriase. Ciudat!!! Mi s-a mai spus ca pe dimineata totul va fi ok. Acum e 12 si RADET imi ascunde ceva. Simt eu ca imi ascunde ceva. Sunt 24 de apa de cand ma tine fara apa calda si caldura. Merkel tocmai a sugerat numele celui care il va inlocui pe Trichet. Clar ca azi nu mai vine caldura.
Ma duc sa vad daca la aragaz mai am flacara. ETA nu se mai potoleste….Cineva e in mod clar idiot, imbecil si nesimtit.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: American way – evoluţia celor mai mari companii americane între 1955 şi 2009

De peste 50 de ani, revista Fortune publica anual un clasament al celor mai mari corporatii americane iar evolutia acestui clasament in timp este extrem de interesanta, detalii mai jos:

1. General Motors era cea mai mare companie din SUA in 1955, avand o cifra de afaceri de 9.8 miliarde dolari si un profit de $806 milioane. In 2009, pe locul 1 se afla Exxon Mobil cu o cifra de afaceri de 442.8 miliarde dolari, de 45 de ori mai mare decat a avut GM in 1955, ceea ce inseamna o crestere de 4400%.

In aceeasi perioada, PIB-ul SUA s-a majorat de la $414.7 mld la $14.3 mii de miliarde, cresterea fiind de “doar” 3300%.

2. In 1955, cifra de afaceri totala a celor 500 de companii aflate in top a fost de $136.7 mld, iar profitul cumulat a fost de 8.2 mld dolari, rata medie a profitului fiind de 6%. Ponderea cifrei de afaceri in PIB a fost de 33%. De remarcat ca doar 13 companii din 500 au inregistrat pierderi, iar aceste pierderi au totalizat $98 mil.

In 2009, cifra de afaceri cumulata a primelor 500 de corporatii a ajuns la 10.7 mii de miliarde de dolari iar profitul la 98.6 miliarde, rata profitului fiind sub 1%. Pe de alta parte, ponderea cifrei de afaceri in PIB a ajuns la 75%.

In ceea ce priveste pierderile inregistrate anul trecut, acestea totalizeaza 519 miliarde dolari (!!!), astfel ca 128 din cele 500 de companii au incheiat anul cu pierderi. Daca am lua in considerare doar companiile cu profit, in 2009 totalul profiturilor a ajuns la 618 miliarde dolari, cifra de 75 de ori mai mare decat cea din 1955.

3. GM a fost prima companie care a ajuns la o cifra de afaceri de $100 miliarde (1987), cel mai mare profit din istorie a fost inregistrat de Exxon Mobil in 2009, respectiv $45.2 mld, iar cea mai mare pierdere din istorie a fost inregistrata de AIG tot anul trecut (-$99 mld, pe fondul reducerii valorii activelor).

4. Doar 69 de companii aflate in top in 1955, se regasesc in top si in 2009.

Clasamentul complet se poate descarca de aici, iar evolutia anuala a clasamentului o gasiti mai jos, click pe grafic pentru marire. Pe scala din stanga se poate vedea cifra de afaceri inregistrata de compania situata pe locul 1 in topul fiecarui an, iar pe scala din dreapta se observa ritmul de crestere al PIB-ului SUA si al cifrei de afaceri inregistrata de compania aflata pe primul loc.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Falsificarea banilor, la mare modă în UE

Criza a facut ca falsificarea banilor sa capete o amploare uriasa. Ce sa faca un biet somer care nu are bani? Sa si-i fabrice!
In ultimii doi ani, cresterea falsurilor depistate a fost de 25% pe an, potrivit sefului Oficiului Central de Combatere a Falsificarii Banilor, Valérie Maldonado. In 2009 au fost retrase din piata 850.000 de bancnote false. Enorm. Interesanta mi s-a parut o observatie a lui Delgado, care spunea ca tarile din Euroland prefera falsificarea bancnotelor mici – de 20 si 50 de euro, in vreme ce bulgarii de pilda, prefera sa falsifice bancnotele de 200 de euro si apoi pe cea de 100 de euro.

Cei mai buni falsificatori sunt italienii, iar cel mai des prinsi, bulgarii.
Topul statelor afectate de falsificarea de moneda este condus de Franta, Italia, Spania , Bulgaria, Polonia si Grecia.

Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna o invazie de bani falsi in Europa si cum ar spulbera toate planurile de relansare ale BCE…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: 1st American State Bank of Minnesota s-a mutat în ceruri

A inceput anul cu active de 18,2 milioane de dolari si cu depozite de 16,3 milioane (tot usd). La 1 februarie au aparut problemele, In 5 februarie a fost inchisa.
Aceasta este povestea 1st American State Bank of Minnesota, cu sediul la Hancok , nu departe de granita canadiana. Este al 16`lea faliment bancar din SUA, inacest an.
Costul inchiderii bancii – 3,1 milioane de dolari, potrivit FDIC.
Cand o sa am 3,1 milioane de dolari,asta o sa fac: o sa inchid pe banii mei o banca.

Asta numesc eu o hotarare importanta in viata!

PS. Anul trecut au crapat in SUA 140 de banci. FDIC estima in sept. 2009 ca numarul bancilor in dificultate din SUA depaseste 500.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP