vineri, 26 februarie 2010

Dan Popa: Băi, ce-nseamnă intuiţia… Deci Soros era!

De cateva zile incerca sa aflu unde se duc investitiile lui George Soros in perioada asta. Banuiam ca un atac speculativ de o amploare cum e cel impotriva euro, mare lucru sa nu fie legat si de el.
Ei, WSJ a scris-o…..
Dupa atacul speculativ, multi viteji se arata :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Ion Radu Zilişteanu: Dialog cu cititorii Ziare.com pe teme imobiliareCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: Cum arată execuţia bugetară pe luna ianuarie

Ministerul de Finante a publicat astazi datele referitoare la executia bugetara pe luna ianuarie, iar detaliile sunt urmatoarele:

- veniturile au totalizat 14 mld lei, in scadere cu 6.8% fata de ianuarie 2009 si cu 12.8% mai mici decat in ianuarie 2008. Au crescut veniturile din impozitul pe profit (+16.3%), accize (+13.2%) si taxa pe proprietate (+11%), insa incasarile din TVA au scazut cu 25.8%, ceea ce inseamna ca economia se afla inca destul de departe de iesirea din criza.

- cheltuielile au fost de 14 mld lei, in crestere cu 4.6% comparativ cu ianuarie 2009 si cu 1.6% mai mari decat cele inregistrate in ianuarie 2008 - desi cheltuielile de personal au scazut (-3.2%), cele legate de asistenta sociala au crescut cu 17.7%, astfel ca in ianuarie, guvernul a alocat asistentei sociale 41% din totalul cheltuielilor cuprinse in bugetul general consolidat.

Impreuna, cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala consuma 66% din fondurile publice.

Alaturat, evolutia lunara a veniturilor si a cheltuielilor bugetului general consolidat, click pe grafice pentru detalii.

Anul trecut in ianuarie, bugetul inregistra un excedent de 1.6 miliarde lei, acum a fost practic pe zero. De unde va taia guvernul la urmatoarea rectificare pentru a se incadra in deficitul de 5.9% agreeat cu FMI?

PS: noul site al ministerului are cam mult violet :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Doua avantaje ale băncilor româneşti în faţa celor străine

Am primit un studiu al PwC din care reiese ca angajatii romani sunt trainuiti cam 5 ore/FTE (adeca full time equivalent) fata de media de 36,5 cat e in UE.

Pai normal frate, ca pe aia ii invatza tot felul de porcarii, de care mai bine ma lipsesc. Le impuie capul cu tot felul de produse derivate si alte minciuni sfruntate aducatoare de crize-n lume. Nu mai bine ca la noi, unde bancherii stau linistiti si numara bagnote in fata clientului, toata ziua?
La noi, stii o treaba: iti bagi 10.000 de euro la o banca si dupa un an scoti 9700 (cazul meu, ca nu vreau sa vorbesc de altii).
La streini bagi banu` si dupe un an te trezesti seful Apple sau cine stie al cui.

Tot in studiul ala se zicea ca fluctuatia de personal din bancile noastre e pe la 19,3 %, iar in UE e de 12%.
Cu alte cuvinte, aia sunt mai incremeniti decat noi, ceea ce e foarte bine. Sa aratam ca suntem vii, ce naibii. Miscare, cat mai multa miscare. Daca s-ar putea, sa facem fluctuatia asta (care pana la urma asta arata- miscarea, adica viata) sa depaseasca suta la suta.

P.S.
culmea este ca o sucursala a unei banci din top5 a inregistrat o asemenea fluctuatie. Toti cei 6 angajati au fost suspendati dupa ce au fost prinsi ca acordau credite si overdrafturi fictive. In locul lor au fost adusi angajati din alte judete.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: De ce Grecia nu va fi lăsată să se prăbuşească

In ultimele luni situatia Greciei a fost intoarsa pe toate partile, multi analisti punand sub semnul intrebarii un eventual ajutor venit din partea celorlalte tari ale zonei euro.

Mai mult, oficialii greci au facut cateva comentarii total nepotrivite legate de datoriile istorice pe care Germania le-ar avea din timpul celui de-al doilea razboi mondial, comentarii care au intarit convingerea unora ca nemtii nu se vor prea grabi sa ajute Grecia sa iasa din situatia foarte grea in care se afla acum.

Insa, dincolo de comentarii, analize si declaratii razboinice se afla banii – bancile germane si franceze au o expunere de $119 miliarde fata de Grecia si de $900 miliarde fata de Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, detalii mai jos, click pe imagine pentru detalii. Sursa WSJ


In aceste conditii, desi este normal ca UE sa preseze Grecia in sensul reducerii cheltuielilor publice, este clar ca sub o forma sau alta cuplul Germania-Franta nu va lasa aceasta tara sa cada, motivul fiind unul foarte simplu: un imprumut de 20-30 miliarde de euro va fi mult mai putin costisitor decat pierderile pe care le-ar putea inregistra bancile germane si franceze daca Grecia intra in colaps.

O alta tara cu probleme este Spania, insa aici lucrurile se complica pentru ca una este sa ajuti o economie de 300 de miliarde de euro, si alta este sa ajuti o economie de peste 1000 de miliarde, un articol foarte bun pe aceasta tema tot in WSJ.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Grecia s-a dus să se trateze de guturai şi medicii i-au găsit cancer. Cum s-a ajuns aici şi care sunt pericolele viitoare?

Asta-i viata. Ceea ce am produs in anii de crestere se duce naibii in vreme de criza. Datoria publica creste (ingrijoratoare e viteza cu care te indrepti spre zid, nu marca masinii), deficitul bugetar a devenit noul „star” al presei economice, iar pietele financiare fac pariuri despe ce tara va crapa economic, prima.

Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Femeia la volan versus bărbatul la volan

Pentru unii dintre soferii barbati, femeia la volan reprezinta ceva demn de dispret – nu stie sa conduca, sa parcheze, i se opreste masina in intersectie, incurca circulatia etc.

Daca ne uitam insa la cifrele legate de accidentele auto, observam ca femeile conduc mult mai atent decat barbatii din moment ce ponderea accidentelor grave produse de femei in total accidente este mai mica decat ponderea femeilor cu carnet in total soferi.

Astfel, la sfarsitul anului 2009, numarul femeilor care detineau carnet de sofer era de 1.801.674, ceea ce reprezinta 29.7% din totalul romanilor cu carnet, in timp ce numarul barbatilor cu carnet era de 4.261.690, respectiv 70.3% din total.

Tot in 2009 au avut loc 9.992 accidente auto grave soldate cu morti si/sau raniti, femeile fiind responsabile pentru 1.685 dintre acestea, iar barbatii pentru 8.307. Procentual, femeile au generat 16.9% din accidente, iar barbatii restul de 83.1%.

Cu alte cuvinte, in medie o femeie din 1069 a generat un accident grav anul trecut, in timp ce un barbat din 513 a stat la originea unui acident grav, ceea ce inseamna ca soferul femeie este de doua ori mai putin periculos in trafic decat soferul barbat.

In perioada 2000-2009 au avut loc 79.473 accidente grave, barbatii fiind responsabili pentru 81% dintre acestea, iar femeile pentru restul de 19%

In graficul de mai jos se poate observa evolutia din ultimii 10 ani a cifrelor privitoare la ponderea accidentelor generate de barbati si femei, precum si a ponderii carnetelor de sofer detinute de barbati/femei.


Pe de alta parte, in ultimii ani am asistat la o scadere relativa a numarului de accidente grave daca raportam acest numar la parcul auto, astfel ca intre 2000 si 2009 numarul accidentelor grave a crescut cu 31%, dar parcul auto a crescut cu 53%. Totusi, in Romania numarul mortilor la 1 milion de masini este cel mai mare din UE, detalii aici.

Nota: datele de mai sus mi-au fost trimise de DRPCIV respectiv IGPR, carora le multumesc pentru promptitudine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Adevărata revistă a presei

Algeria
Toate ziarele deschid cu acelasi subiect:
Directorul general al Sigurantei Nationale algeriene, Ali Tounsi, a fost asasinat de catre unul din apropiatii sai, chiar in biroul acestuia din cladirea politiei, anunta Min. de Interne al Algeriei. Asasinul a incercat apoi sa se sinucida, dar nu i-a mers, mai noteaza ziarele algeriene.

Tunisia
„Cotidianul” deschide cu un mare subiect „Jojoba infloreste pe campiile noastre”. Bine, Jojoba e la ei cam cum e anghinarea la noi. Articolul descrie ce e aia jojoba (traieste 200 de ani si e mai rezistenta ca taranul in fata Fiscului) si cum poate ea deveni o industrie. Chiar, cum suna Ministerul Anghinarei? De ce sa nu facem din anghinare, floarea industriei romanesti?

Togo
O misiune a FMI le spune togolezilor durerosul adevar. Vor creste anul asta cu numai 1,7%. Ma gandesc sa ii inveselesc pe togolani (togolezi?) si sa le spun ca exista pe Pamant si Romania, unde cresterea din 2010…

Elvetia
Ziarele anunta pe prima pagina discursul de ieri al lui Gaddhafi, care inseamna la jihad impotriva Tarii Cantoanelor. Pfuai. Cand libianul ti-a pus gand rau, e naspa. Scandalul a pornit de la arestarea fiului liderului Libiei in Elvetia, a continuat prin retinerea unor elvetieni de catre Moammar Gaddhafi, apoi prin retragerea a muuuulti bani din Elvetia de catre Libia si ieri, pac! Jihad.

Subiectul numarul doi este o decizie a ministerului de finante elvetian prin care se spuna ca de-acum, gata cu banii dositi in conturile elvetiene. „Va fi gasita o solutie de la tara la tara in fiecare caz”, anunta Merz, care a mai spus asa:”Bancile elvetiene nu mai pot accepta bani nedeclarati Fiscului in tarile din care provin” Na!

Senegal
Oamenii astia se lupta inca sa asigura apa locuitorilor. Deocamdata au asigurat-o la 59% dintre ei. Daca rata mortalitatii continua in ritmul de pana acum, prin martie circa 70% dintre senegalezii ramasi vor avea apa in case. E nasol, ce mai..

Biroul unui prefect a fost spart. I-au furat computerul si modemul. Ziarul „Cotidianul” se intreaba rastit:”Oare ce documente cautau hotii? Cui vor ei sa le vanda?”
Creca hotii aia nu cautau documente (probabil nici nu stiu sa umble la calculator) ci voiau sa fure ceva, orice, care sa le aduca bani.

In topul celor mai citite articole, sta o Rectificare de 4 randuri, prin care redactia isi cere scuze ca a inversat doua poze intr-un articol. Asta ca sa va faceti idee ce face rating in Senegal.

Maroc
Tara celor mai mari culturi de cannabis. Oamenii sunt cinstiti. Recunosc ca au mai redus din pamantul cultivat, da` le-au mai ramas vreo 50.000 de hectare destinate ierbii. Daca oferta de cannabis scade, pretul ierbii nu va creste? Oare ce se va intampla in Romania cu consumatorii? Nu vor fi ei, ruinati? Marocani, de ce vreti sa aduceti in sapa de lemn consumatorii romani? Offfffffff

Marocanii vor aplica si ei Legea salarizarii unice a bugetarilor. Cand au auzit, instinctiv s-a pornit greva. Ca de ce, ca uite ce ne face Guvernul, samd. Dupa ce guvernantii au iesit si au zis ca in urma aplicarii legii salariul mediu al unui bugetar va creste de la 1560 la 2400 (paritatea in lei e aproape 1:1), marocanii s-au potolit si s-au dus acasa. Mentiune. In 2007, analfabetismul era in Maroc de peste 45%, oficial recunoascut.

Mali
Presa urla ca directiva europeana privind ciocolata ii va ruina. Articolul e scris de reputatul jurnalist Koné Soungalo si pare bine documentat. Bravo, Kone!

Coasta de Fildes
Electricitatea a fost rationalizata. Oamenii aia nu mai sunt la curent, cum ar veni, decat putine ceasuri pe zi.In cateva localitati, apa a fost si ea rationalizata.
In rest, sunt bine. Daca isi fac alegerile la timp, primesc si ajutoare de la Banca Mondiala.
A…si mai au o problema. Se fura masti africane in draci. Un organizator de spectacole spunea ca la reveniorea din Europa, dansatorilor africani li s-au furat mastile. Paradoxal, in acelasi timp dansatorii si-au cumparat ceasuri si mp3 playere. Oare si le fura ca sa si le vanda apoi intre ei?

PS. Le multumesc celor care m-au votat ca fiind cel mai bun blogger economic, aici.. Adevarul e ca nu sunt cel mai bun. Nu pot sa ii pomenesc pe toti ca s-ar supara careva, dar Khris, Trenduri economice, Dan Selaru, Mihai Marcu si toti cei din blogrollul meu sunt oameni unul si unul, unii dintre ei mult mai buni decat subsemnatul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Lista cu cele 80 de măsuri anti-criză ale Elveţiei

Elvetia intentioneaza sa aplice un set de 80 de masuri prin care sa reduca cheltuielile Statului in economie. Vor restructura reteaua diplomatica, vor mai taia din cheltuielile administrative in domeniul social, vor externaliza de pilda serviciul de metrologie si Institutul de drept comparat, vor renunta chiar si la unele abonamente de presa, vor vinde reteaua de fibra optica din segmentul telecom (“care va aduce venituri foarte bune la Buget”, noteaza finantistii elvetieni), vor “impinge” cu 15 ani termenul maxim de aplicare a Legii egalitatii persoanelor cu handicap (care presupunea cheltuieli cu instalarea de aparatura destinata respectivelor persoane pentru a putea urca in mijloacele de transport, pe scarile institutiilor publice samd) si muuulte altele.

Lista celor 80 de masuri o puteti citi aici.

Nu uitati de concurs

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP