duminică, 28 februarie 2010

Dan Şelaru: Principiul porcuşorului

Toată lumea are impresia că măsurile de eficientizare a consumului de energie conduc la scăderea acestuia.

Nu-i totdeauna aşa. Ce face de fapt cetăţeanul. După ce şi-a izolat casa, cu ea neizolată stătea la 18 grade Celsius, a trecut brusc la o temperatură de 24 de grade Celsius în interior.

De fapt totul se rezumă la o creştere a confortului, nu la economisire. Cu timpul, şi asta s-a văzut în istorie, tot ce s-a întâmplat prin creşterea eficienţei tehnologice a fost o creştere a confortului, nu scăderea consumului. De asta se şi cheamă "principiul porcuşorului".

Cu timpul "porcuşorul" s-a învăţat cu binele şi crede că aşa e normal. Porcuşorul care a luat măsuri este însă mai bine pregătit în faţa creşterii preţului energiei.

Porcuşorul pregătit se uită la bani, se uită la termometru şi dă înapoi căldura la 18 grade. Cel nepregătit trebuie să dea termometrul la 14 şi situaţia devine de netolerat. Primul tip de porcuşor susţine un nou război pentru resurse, cel de-al doilea e în stradă deja.

Principiul nu merge la infinit. Că nu se poate ajunge la 50 de grade în interior, peste o anumită eficienţă nu mai există o creştere a consumului. Fiecare are propriul punct de confort peste care nu mai creşte consumul.

Dar unde duc aceste măsuri. Păi cine are bani să investească o duce ca înainte, cine nu are o duce şi mai rău. Şi cresc diferenţele sociale. Pentru duminică dimineaţa.

Aici e descris mai serios. E în strânsă legătură cu paradoxul lui Jevons.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP