sâmbătă, 6 martie 2010

Dan Popa: Piaţa imobiliara franceză în 2009. Doar 480 de apartamente noi vândute

Camera notarilor din Paris si-a facut bilantul pe 2009. A constatat urmatoarele:
In trimestrul unu 2009, notarii parizieni credeau ca piata imobiliara va intra in moarte clinica. Nu s-au inselat prea tare.
Reluarea tranzactiilor a inceput cu destula timiditate abia in ultimele luni din anul trecut. De pilda, in Paris, de-a lungul anului trecut s-au vandut 27.490 de apartamente vechi si doar 480 noi.

Scaderea este evidenta ( la cele noi, de aproape 30%). Preturile apartamentelor a scazut intre 3,9 % si 6 %, depinzand de zona. Ca medie, apartamentele s-au ieftinit cu 4,5% iar casele cu 7,5%.
Din noiembrie-decembrie 2009, preturile apartamentelor au reinceput usor sa se stabilizeze, inregistrand o crestere de 1%.
Printre cauze regasim celebra criza economica, inrautatirea pietei creditului (Sarkozy iar s-a pus cu tunurile pe banci zilele astea, da` asta e o alta poveste), scaderea apetitului inevstitional intr-o piata moarta.

Textul linkuit la inceputul acestui post e foarte interesant. Recomand cititrea lui, mai ales de catre “expertii” imobiliari locali.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: De unde îşi recrutează bancherii privaţi clientii? Terenuri de golf, anunţuri mortuare şi premiere la Operă

„Clar, nu luam cartea de telefoane si incepem sa sunam”, povesteste un mare bancher privat pentru Le Dauphine.
Incercam sa gasim clientul acolo unde ar putea fi el, mai spune bancherul citat. De pilda, pe un teren de golf. “Mergem, incercam sa intram in legatura cu golfeurii si sa ii convingem sa isi deschida un cont la noi.
Pe urma, citim rubricile de decese. Poate parea aiurea ce spun, dar de multe ori aflam de acolo ca un bogatas a murit si ca si-a lasat averea nu mai stiu cui.

In asemenea cazuri bancherul incearca sa intre in contact cu mostenitorul si sa ii propuna acestuia, serviciile sale. Citim de asemenea anunturile oficiale ale companiilor. Aflam asa cine, cui cesioneaza actiuni, cine cu cine fuzioneaza si ar putea reprezenta un interes pentru noi. Mergem la vernisaje de arta, la premiere la Opera, incercam cu alte cuvinte sa frecventam aceleasi cercuri cu cei bogati.” continua el.

E o munca fara sfarsit, deoarece trebuie sa aducem an de an noi fonduri in banca pentru a compensa iesirile. De regula, banii pleaca fie odata cu moartea clientului si decizia mostenitorilor de a isi plasa in alte parti averea, fie prin plecarea clientului la concurenta sau de miscarile naturale din banca pe care trebuie sa le onoram, mai spune bancherul citat.

Potrivit unui clasament al celor mai mari averi, intocmit de Merril Lynch/Cap Gemini (editia 2009), exista 8,6 milioane de persoane care fac parte din clubul exclusivist “HNWI” (“High net worth individuals”) care dispun de lichiditati intre 1 si 30 milioane de dolari, inafara proprietatilor sau a operelor de arta. In plus, exista o categorie secundara, clubul si mai select Ultra HNWI (UHNWI), format din cei cu lichiditati de peste 30 de milioane de dolari. Ca numar, sunt circa 95.000 in lume.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Cum influenţează politica monetară preţul apartamentelor?

Cateva cuvinte despre o lucrare buna, editata de ECB. De fapt, o comparatie intre SUA si zona euro, cu privire la pietele imobiliare si la transmisia socurilor de politica monetara .
Introducere: Rolul pietei imobiliare in ciclurile de business a fermecat de mai multa vreme mintile luminate ale cercetatorilor si academicienilor . Multi dintre ei se intrebau la ceas de seara cum naibii influenteaza concret politica monetara, investitiile si preturile pe piata imobiliara. Ce efect are ea, politica monetara, asupra pretului garsonelelor o vorba sau o decizie a lui Bernanke respectiv Trichet? Unde se duc preturile, cand se duc?

Cuprins: Diferentele sunt destul de mari intre SUA si zona euro. Ganditi-va la cat teren liber este in SUA si la cat a mai ramas in Evropa. Adica oferta e evidaman, inegala.


P-orma, piata ipotecara e mai bine asezata in SUA decat in Evropa si permite astfel o masi buna legatura intre cresterea preturilor la case si usurinta cu care te imprumuti la dom` bancher.

In al treilea rand, ponderea creditelor cu dobanda fixa iar e mai mare in SUA decat in Europa (nu vorbesc de Romania, unde dobanda variabila e King of the Jungle). Autorii studiului s-au concentrat asupra a trei subiecte principale.

1. Impactul unui soc de politica monetara. 2. un soc asupra ofertei de credit. 3. un soc asupra cererii de credit. Cercetatorii au standardizat socurile si p-orma s-au uitat la ce efecte produc ele in SUA si in Evropa.
Concluzie: Ca sa nu mai trecem prin aparatul matematic ( a fost utilizat bineinteles un model SVAR stufos, iata concluziile principale.
• americanii au tendinta de a urca mai rapid preturile la case decat europenii, atunci cand ipoteca lor creste.

•Cand Bernanke ia o decizie care afecteaza piata imobiliara, aceasta reactioneaza mai tare decat se intampla in cazul cand decizia e luata de Trichet. Daca dobanda cheie a FED si BCE suie cu 50 bp, bancile americane reactioneaza mai puternic decat cele europene, scumpind creditul. (Mai notez ca impactul asupra consumului este insignifiant). De asemenea, cand sefii bancilor centrale ieftinesc dobanda cheie, bancile americane ieftinesc mai repede si cu ceva mai mult creditul decat o fac europenii.
•Un soc pe partea de oferta duce la scaderea preturilor mult mai consistenta in Evropa, decat in SUA.

Explicatii suplimentare: Populatia care vietuieste in SUA este mai omogena culturalmente si mai dispusa catre mobilitate, decat europeanul mediu ca mine, ca tine. Cu alte cuvinte, americanul care isi baga picioarele in locul de munca se muta pe cealalta coasta a SUA in doi timpi si trei miscari, in vreme ce europeanul se dovedeste mai ardelean, preferan sa stea si sa mai cugete. Asta se traduce printr-o lichiditate mai mare a pietei imobiliare din SUA. Asta ca sa nu mai vorbim de tranzactiile derivative, care sunt clar mai bine dezvoltate la americani (in UE sunt tari care au interzis prin lege asemenea deal-uri).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP