sâmbătă, 13 martie 2010

Bogdan Glăvan: Vreţi guvern ca în Chile? Putem începe cu un român de la Harvard.

Acum câteva zile am vorbit despre guvernul din Chile. Ei bine, cine a spus că Chile are de unde să-şi formeze guvern de „tehnocraţi” şcoliţi în universităţile americane, dar România nu? Îl vedeţi pe domnul de mai jos? Manea, Mihai Manea.


Pe când era un pic mai tânăr şi mai distrat nu a avut ce face şi a a câştigat 6 medalii de aur la olimpiadele internaţionale de matematică. Pe urmă şi-a dat seama că trebuie să ia viaţa în serios şi că economia aduce semnificativ mai mulţi bani la bugetul personal decât matematica. Aşa că a studiat la Princeton şi Harvard unde a luat atât de multe premii (cum vă sună “the best thesis on an economics subject, written by an economics major”?) încât cea mai prestigioasă universitate din lume nu a avut de ales. A realizat că dacă vrea să rămână competitivă pe lumea asta trebuie să îl angajeze ca profesor.

Eu zic că dacă îl angajăm la guvern putem face economii importante: Mihai Manea poate înlocui fără probleme 6-7 miniştri simultan. Ceea ce, mai ales pe timp de criză, nu e puţin. Mai complicat este cu econometria teoretică (Hm!) în care este specializat. Mă întreb ce va ieşi oare în urma modelării: cota unică sau impozitarea progresivă? Că interzicerea creşterii impozitelor după modelul georgian cu siguranţă nu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Datoria externă – ianuarie 2010

Modificare nesemnificativă faţă de sfârşitul anului 2009.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: A apărut Raportul privind cauzele prăbuşirii Lehman Brothers

Nume de cod: Repo 105. Asa se cheama operatiunea bancara pe care Lehman Brothers a utilizat-o pentru a-si „farda” conturile, se arata in Raportul de 2200 de pagini intocmit de expertii insarcinati cu analiza motivelor prabusirii bancii americane. Documentul il acuza pe CEO-ul Lehman, Dick Fuld, pe cativa inalti functionari ai bancii, ca si pe auditorii Ernst & Young de neglijenta, neputand demonstra intentia vadita a acestora. Alte doua banci concurente (JP Morgan si Citigroup) sunt acuzate ca au grabit obstescul sfarsit al Lehman, cerandu-i acesteia garantii mai mari in ultimele saptamani, ceee ce a afectat lichiditatea bancii care urma sa crape.

Ca sa nu lasam lucrurile nelamurite, acel Repo 105 este o operatiune de «repurchase agreement», cu alte cuvinte un acord de cumparare care se face absolut banal, inclusiv de catre bancile romanesti. Inainte cu cateva zile de publicarea rezultatelor, banca vinde unui partener de afaceri o serie de active (de preferinta imobiliare) pe care le rascumpara dupa o saptamana inapoi.

Astfel, banca isi „scoate” din bilant activele deranjante. In cazul Lehman, acei 105 din „Repo 105” reprezinta valoarea contabila cu care Lehman vindea produsele (obtinand o lichiditate de 105% la vanzare). Afacerea se practica din 2001 in cadrul Lehman.

Daca cititi raportul, o sa aflati cum practica era considerata un drog (asa rezulta din cateva mailuri interne ale functionarilor inalti ai Lehman), dar si multe alte istorioare instructive. De recomandat lectura raportului celor ce lucreaza in banci.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Şelaru: Puţin despre agricultură

Am avut o discuţie lungă ieri despre faptul că o să se ajungă la probleme cu alimentaţia. Mi s-a spus că sunt alarmist.

Să vedem. În fiecare an prin fotosinteză se crează o anumită masă vegetală. Respectiva este consumată de animale iar noi, ca vârf al lanţului trofic, consumăm fie vegetale, fie animalele respective.

Două studii, unul de la Stanford, altul al unui biolog au stabilit că noi, oamenii, consumăm 40 de procente din această producţie primară generată de fotosinteză.

De aici avem rata de extincţie a celorlalte animale, nu le mai lăsăm "producţie primară". Prin trei plante orez, porumb şi grâu omul a reuşit să stocheze cea mai mare cantitate de carbohidraţi.

Fiecare calorie vegetală pe care o mâncăm are în spate între 1 şi 10 calorii consumate din petrol. În US în 1940 se producea 2,3 calorii stocate în hrană pentru 1 calorie consumată de combustibil fosil, în 1974 raportul era de 1 la 1. În 1940 EROEI era de 100, acum este de cel mult 10. Mai multe aici despre eficienţa producerii hranei.

De asemenea un factor despre care nu se prea vorbeşte este consumul cărnii, 1 calorie din carne are în spate 10 calorii vegetale care au în spate între 10 şi 100 de calorii din petrol.

Hrana ieftină bazată pe petrol a condus, conform paradoxului lui Jevons, la o creştere a cantităţii de hrană consumată în ţările în curs de dezvoltare, la trecerea la agricultură industrială în statele sărace, cu toate consecinţele nefaste ale folosirii îngrăşămintelor chimice, eroziunea solului, ploi acide, scăderea suprafeţei cultivabile, scăderea cantităţii de apă potabilă disponibilă. Plus problema obezităţii.

O altă problemă este folosirea producţiei agricole pentru obţinerea bio-fuelului, acest proces conduce la o scădere şi mai mare a suprafeţei arabile destinate hrănirii populaţiei.

Din 1960 suprafaţa arabilă disponibilă pentru fiecare persoană s-a înjumătăţit. Datorită eroziunii solului se pierd în fiecare an 1,3 procente din suprafaţa arabilă. Adică 0,4 din suprafaţa României. Adică tot terenul arabil al României se pierde an de an.

E destul de uşor să spui că totul e în regulă. Şi că sunt alţii alarmişti. Se cheamă naivitate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

Dan Popa: Revista presei africane. Citeşti şi devii optimist cu privire la România

- Algeria. Au aparut zvonuri ca presedintele sau fratele acestuia ar fi murit. Din fericire, zvonurile s-au dovedit false. Chiar, de ce niciodata nu apar zvonuri despre cineva cum ca ar fi in viata, nu ca ar fi crapat?

- Nigeria, prima pagina e deschisa cu o chestie de zuper actualitate. In iunie se va da startul la inscrierile pentru prezidentialele din 2011. Cine ii va urma la putere lui Umaru Yar Adua, aceasta-i intrebarea! „E posibil sa avem si o candidatura feminina”, triumfa media locala. Am inchis repede gazeta, sa nu ma trezesc ca la „Ultima ora” anunta ca peste 200 de ani productia de argila va scadea cu 5 %.

- Coasta de Fildes. Toungara Myriame, o angajata de numai 27 de ani a unei banci locale, a fugit cu 50 de milioane de franci ivorieni (CFCA, simbol XAF), adica circa 100.000 de dolari SUA. Comisarul Niagne (un fel de Columbo local, din cate mi-am dat seama), spune ca are informatii ca tanara nu ar fi parasit tara. Si chiar daca ar fi parasit-o, cautarea e simpla. Doar 14 state mai utilizeaza in prezent CFCA. Ce asa mare branza?

- Iar Algeria. FMI le recomanda sa “recupereze” terenul pierdut pe segmentul creditului de consum, scrie presa locala. Pe urma FMI va veni sa le spuna ca vai, ce de credite au dat si ca o sa aiba nevoie de un imprumut, de o centura de siguranta…

- Stiu, sunt bolnav. Ma uitam peste rubricile de decese din presa tunisiana. Mi-a venit sa plang de cat platesc musulmanii pe anunturi, daca sunt taxati la cuvant. Pai cand moare un barbat acolo, sotiile si fii dau anunturi. Daca sunt 7 sotii si vreo 20 de copii, numai insirarea numelor lor te costa o avere. Uitati un anunt din asta: ”Copii Ahmed Ben Fredj, sotia Nébiha Cherif, Othman Ben Fredj, Moufida sotia Abid Sassi, Souad veuve Habib Gharbi, Wassila sotia Hassine Aouiti, Nejiba, Hédia vaduva Moncef Gribaâ, Zohra sotia Salah Soltani, Sabra sotia Mokhtar Jelili, Monia sotia Frank Swaans Habiba sotia Abdallah Gargeb, copiii Rached, Mourad, Lilia, Mohamed, Rim, Soumaya, Mehdi, Hana, Houssine, Neïla, Houda, Hichem, Leïla, Mourad, Mohamed, Wajdi, Walid, Mejda, Khelil, Nizar, Jamil, Jalal, Sonia, Selima, Zeïneb, Fatma, Samara, Stephan, nepotii Hammadi, Anas et Mohamed, Chédlia, baietii Salim; Mehdi cu sotia Ewa, fiica Maya Kmar; fratiiAbderrahman; Mongi cu sotia Samira Blagui; Mohamed cu sotia Monia Dhraïef; soraNajet si sotulRidha Thaghri; cumnatii Chédly Ben Miled cu sotia Faten Limam; Farid Rym Boukhit; cumnatele Amal cu sotulMohamed Manaâ; Raoudha cu Noureddine Nacef; copiii Salah, Zoubeïda, Seïf, Marouane, Cyrine, Azza, Ridha, Imène, Mohamed Amine, Aziz, Skander, Aymen, Amine, Nour, Sarra, Nadia, Amor, Farouk et Mériem anunta cu durere decesul scumpului lor Mahmoud.”

- Togo. Batalia electorala are dimensiuni romanesti. Se acuza ca au votat mortii, ca au fost fraude, se invoca UE, cinstea, etica, puciurile de acum 5 ani care au lasat in urma morti fara ca cineva sa plateasca…Am inchis pagina, ca stiam ce va urma. O sa vina minerii, pe urma o sa castige Conventia Democrata care n-o sa aiba de unde sa scoata 15.000 de specialisti…Chiar, in Togo sunt marinari?

- Mali. Titluri care te tin cu sufletul la gura. „Mali se deschide culturilor bio”.”Mali face front unit impotriva paludismuluiȚ . In plus, un ambitios plan de modernizare a serviciilor nationale de curierat a demarat in aceste zile, dupa ce Statul a primit o donatie importanta de la Uniunea Postelor (pardon de expresie). E vorba de 700 de biciclete. Curierat usor!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Ce fac românii în Belgia? Trafic de carburant, ce să facă şi ei…?

Potrivit unui comunicat al Politiei belgiene, Octavian (37 ani), sofer al firmei Stadler, a fost prins in flagrant in timp ce negocia cu Ion (42 ani), tot camionagiu si el, achizionarea de carburant mai ieftin decat la popma. Treaba era simpla. Octavian, care avea un card de firma, facea plinul camionului sau si ii ii platea cu cardul lui si plinul lui Ion. Acesta platea la un pret mai mic carburantul, pentru ca banii intrau direct in buzunarul lui Octavian, iar factura totala a benzinei era achitata de firma la care era angajat bunul si atat de generosul Octavian.

Firma platea cu ochii inchisi intrucat are o flota de cateva sute de camioane si nimeni nu observa ca un bon e mai consistent, intre atatea alte bonuri. Octavian castiga circa 3-400 de euro lunar din mica lui afacere. Numai ca firma nemteasca IDS, care gestioneaza cardurile de carburant ale Stadler, s-a prins. Intr-o singura luna, circa 40.000 de litri nu puteau fi acoperiti. Ambii soferi romani au fost „arestuiti”, cum am auzit eu insumi ca se spune corect. Am auzit-o pe Marga Barbu in filmele cu Margelatu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP