sâmbătă, 27 martie 2010

Mihai Marcu: Posibil W?

Interviul oarecum discret al domnului Isarescu contine cateva avertismente voalate la adresa politicii Guvernului. In continuare, ce-am reusit sa citesc printre randuri:

Citez din articol:

Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele.O altă variantă ar fi, dar asta vă garantez că nu se va întâmpla în România, să facem corecţii pe uşa din dos, prin inflaţie şi curs. Trebuie evitată corecţia prin inflaţie pentru că istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează

Din nou, cheia ramane deficitul bugetar. Daca cheltuielile publice nu scad, singura solutie este cresterea impozitelor, cresterea de impozite care ar duce la prelungirea recesiunii. Cresterea impozitelor (de preferat a TVA) s-a intamplat in Ungaria, in tarile baltice si inclusiv intr-o tara cu excedent bugetar - Bulgaria; in Romania, masura a fost evitata strict din motive electorale (si poate ca a meritat costul).

Paragraful despre inflatie este o confirmare implicita despre ce s-a intamplat pana acum in economia romaneasca; din pacate aceste declaratii vin cu cateva zile inainte de (posibila) scadere a ratei de referinta a BNR. Ideile sunt excelente, ramane de vazut daca scaderea inflatiei va continua; inca nu am cifre, dar riscul de stagflatie (inflatie mare si crestere economica zero sau negativa) inca este prezent.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Lucian Davidescu: Riscograma a luat premiul pentru blog de business la roblogfest (autoreclamă)

Alte 10 bloguri economice care meritau premiul aproape ;) la fel de mult. Şi cum împărţim “prada”.

- Logica Economică, al lui Bogdan Glăvan, a avut nota 9,12 la doar 13 sutimi distanţă de primul loc. Deci putea să fie foarte uşor invers.

- Radu Georgescu, nota 9 şi cam în aceeaşi situaţie. Sigur ar fi fost primul la categoria blog de business-man

- khris.ro – ar fi câştigat, probabil la votul popular. Ca trafic e primul, pe muncite.

- hymerion.ro – Dan Popa. Analize excelente, pamflete savuroase. De neratat.

- România Obiectivă, a lui Dan Şelaru. Un dărâmător de mituri mai eficient decât mine. Chapeau!

- AristotelCostel, premiu special pentru cea mai ascuţită limbă :P

- Mihai Stănescu – model despre ce înseamnă să-ţi ambalezi bine marfa

- MoneyWatch.ro, de la Bogdan Mihalaşcu, sau ce înseamnă să scrii despre bani într-un fel relaxant.

- ideas words facts, al lui Răzvan Tudor. Ingenios şi vizionar

- Scenarii Economice, ţinut de Daniel Cazangiu. Pentru cine vrea să afle efectele “la firul ierbii” ale fenomenelor economice mari.

Ordinea nu e neapărat asta şi m-am oprit la 10 doar pentru ca să mă încadrez într-unul din trademarkurile riscograma ;) Lista detaliată e mai lungă şi va fi accesibilă aici imediat ce reuşesc să-mi instalez un blogroll rss funcţional.

Pînă atunci: Premiul de 1.000 de euro constând în servicii de publicitate pe money.ro îl împart cu toţi cei menţionaţi şi cu ceilalţi participanţi la roblogfest secţiunea business (evident, doar dacă vreţi). Vom găsi o metodă.

Vă mulţumesc, vă aştept şi succes tuturor!

Lucian

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

Bogdan Glăvan: Robert Murphy contra un economist de la Richmond Fed

Înregistrare video a dezbaterii care i-a avut ca principali protagonişti pe Robert Murphy – unul dintre cei mai vocali membrii ai Şcolii Austriece de economie – şi un economist de la Richmond Fed. Discuţia pe tema “Did the Fed avert a 2nd Great Depression?” a fost organizată de Federalist Society la Campbell Law School.

Profit de ocazie pentru a vă transmite o amintire. Bob era ceva mai tânăr când l-am cunoscut, dar chiar şi atunci prima impresie pe care mi-a lăsat-o a fost cea că mă confrunt cu un adevărat gentlemen (l-am contrazis destul de aprig, imediat ce ne-am aflat aceeaşi încăpere, însă nu s-a supărat deloc). Nu pot spune acelaşi lucru despre economiştii keynesieni pe care i-am cunoscut. Poate că nu am cunoscut suficienţi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Cât costă corupţia în România?

Vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra! Din sumar: Romania are taxe si impozite mai mari cu 24% din cauza coruptiei. Care sunt formele „legale” ale coruptiei? Cat ne costa „descoperirea” coruptiei si instrumentarea cazurilor? De ce coruptul roman scapa iar cel din UE sau SUA face puscarie? 30 de miliarde de euro pe an vi se pare mult? Care e legatura dintre deficitul bugetar, coruptie si Grecia?
Continuare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Numărul persoanelor fizice cu restanţe la bănci a ajuns aproape de 700.000

La sfarsitul lunii ianuarie, numarul persoanelor fizice cu restante la banci mai vechi de 30 de zile a ajuns la 691,207, in crestere usoara fata de sfarsitul lunii decembrie (+1.1%) insa in crestere semnificativa comparativ cu luna corespunzatoare a anului trecut, cand numarul restantierilor era de 482,992.

In ceea ce priveste valoarea restantelor, aceasta este de 3.26 miliarde lei respectiv 793 mil euro, in crestere cu 14.7% comparativ cu decembrie, suma fiind cu 189% mai mare decat in urma cu un an.

Cresterea mai rapida a soldului restantelor a avut drept efect cresterea restantei medii pe cap de restantier de la 2,330 lei in ianuarie 2009 la 4,700 lei in ianuarie 2010, detalii in graficul de mai jos, click pentru marire.Vestea usor incurajatoare este ca ritmul anual de crestere al numarului de restantieri pare sa incetineasca, astfel ca dupa un varf inregistrat in iulie 2009, luna in care numarul restantierilor era cu 59% mai mare decat in iulie 2008, in ianuarie ritmul anual de crestere a incetinit la 43%, insa mai este mult pana cand procentul se va apropia de zero.

Pe de alta parte, vestea proasta este ca suma restantelor creste mai repede decat numarul restantierilor, ceea ce inseamna ca au inceput sa aiba probleme si persoane care au luat credite de valori mari (ipotecare?).

Cresterea numarului de restantieri are o stransa legatura cu cresterea somajului si atat timp cat somajul va continua sa creasca, numarul restantierilor nu are cum sa scada, nici macar sa se stabilizeze. Mai jos evolutie numarului de someri si restantieri, corelatia fiind evidenta.Surse: Buletinul lunar al BNR, ANOFM

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP