duminică, 28 martie 2010

Bogdan Glăvan: Încă un keynesian necivilizat

Ieri v-am povestit despre lipsa de bune maniere a majorităţii keynesienilor cu care m-am intersectat. Încă un exemplu: Bradford Delong îl face psihopat pe Mario Rizzo, pur şi simplu pentru că modul în care acesta din urmă explică de ce acordă bacşiş taximetriştilor nu este pe placul său.

Acesta este articolul lui Rizzo (profesor la New York University). Aici este reacţia primitivă a unui profesor la Berkeley.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Românii stau prost cu igiena din cauza lipsei de educaţie, sau din cauza condiţiilor de trai?

In urma cu o luna, Ministerul Sanatatii a dat publicitatii rezultatele unui studiu din care rezulta urmatoarele:

- consumul anual de pasta de dinti pe cap de locuitor nu trece de 100-125 mililitri, in timp ce la nivel mondial consumul mediu depaseste 300 de ml, iar in tarile civilizate ajunge la 500 ml. In plus, un roman isi schimba periuta de dinti odata la doi-trei ani, desi este recomandat sa o schimbe odata la 2-3 luni.

- consumul mediu de sapun pe cap de locuitor este de 400 grame anual, de 4-5 ori mai mic decat in vest.

- doar jumatate dintre romani se spala pe maini dupa ce merg la toaleta sau dupa ce ingrijesc un animal, iar unul din patru romani nu se spala pe maini dupa ce schimba scutece.

Multi s-au grabit sa explice aceasta stare de fapt prin lipsa de educatie, insa cifrele de mai sus nu reprezinta altceva decat efectul unei realitati mult mai crunte: conform Eurostat, in 2008, 41% din populatia Romaniei traia in locuinte fara apa curenta, fara baie si cu WC in curte sau la capatul holului.

Din acest punct de vedere suntem de departe campionii UE, click pe graficul alaturat pentru detalii. Nici macar bulgarii nu se afla intr-o situatie mai jenanta din moment ce in aceasta tara, doar 18% din populatie traieste in aceleasi conditii. Procentul este zero in tarile cu adevarat civilizate.

In Romania exista in acest moment 12,956 de sate si aproape 3200 de comune si orase, numarul localitatilor cu instalatii de canalizare publica fiind de doar 735 (5% din total).

In perioada 2007-2013 UE ne da 11 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala, insa daca tinem cont de situatia in care se afla mediul rural, probabil ca nici 50 de miliarde de euro nu ar fi de ajuns pentru ca satele romanesti sa ajunga la nivelul de dezvoltare mediu al satelor din tarile zonei euro, acolo unde casa fara apa curenta si cu wc in curte reprezinta doar o poveste pe care bunicii o povestesc nepotilor.

PS: incotro ne indreptam? Conform INS, in 2007 au fost terminate 47,299 locuinte, dintre care doar 27,717 (59%) aveau canalizare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Logica economică la RoBlogfest

Ca de obicei, aflu cele mai interesante veşti abia după expirarea lor. Acest blog a fost nominalizat la RoBlogfest – nu ştiu de către cine – şi s-a clasat în final pe locul 2 – nu ştiu cum. Blogurile participante au fost separate în trei categorii: Personal si Infotainment; Profesional; Comunicare si Social Media. Logica economică a fost înclus la categoria Profesional, secţiunea Blog despre business, unde ierarhizarea nu s-a făcut după voturile primite din partea publicului, ci în funcţie de notele acordate de un juriu (întregul clasament aici).

Mărturisesc că nu cunosc alte detalii, nici despre competiţie nici despre juriu. Bunăoară, habar n-am de ce alte bloguri de specialitate, precum cele scrise de Cristian Orgonaş, Dan Popa sau Radu Zilişteanu nu au intrat în competiţie. Dacă cineva mă poate lămuri în acest sens…

Nu-mi rămâne decât să mulţumesc, în ceasul al 14-lea (acum că s-a dat ora înainte), celor cărora le-a plăcut acest blog atât de mult încât mi-au oferit ocazia de a scrie rândurile de mai sus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Dan Popa: Un interviu cu un posibil viitor Nobel economic. Florin Bîlbîie, profesor de economie la Sorbona

Are 34 de ani si e considerat de macro-economisti ca fiind cel mai bun macroeconomist din lume, din generatia lui. E roman, a fost elevul lui Moisa Altar- caruia ii poarta o vie recunostinta- , a trecut pe la Institutul European din Florenta (EIF), Berkeley, Oxford si acum preda la Sorbona.

Este autor a numeroase carti, iar altele le-a scris avand co-autori profesori celebri de macroeconomie, de pe la Princeton, Oxford si multe alte universitati de renume. Unii spun ca acum e prea tanar pentru Nobel, dar ca nu are cum ocoli acest premiu. La EIF, rectorul spune ca Florin a fost cel mai bun doctorand din toata istoria Institutului. Locuieste cu prietena lui in Paris si ne e-mailam de ceva vreme.

Maine am sa public pe HotNews un interviu cu Florin. Unul dintre cei mai modesti oameni pe care i-am cunoscut.
Deocamdata, un scurt preambul.

Cred ca cine e convins ca intelege cauzele recentei crize, intelege foarte putin. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne dam batuti, sa ridicam din umeri si sa spunem “e complex”. Doar ca pentru raspunsuri definitive va trebui sa asteptam rezultatele a multi ani de cercetare. Cauzele ei se afla undeva la intersectia:

- euforiei si inventivitatii fara precedent a institutiilor financiare in a “reimpacheta” anumite active si le a revinde, mascand ceea ce aceste active insemnau, fundamental (evident, ma refer cu precadere la piata imobiliara);

- lipsei de promptitudine a guvernelor (in special in USA dar si Anglia, Spania, etc.) in a identifica aceste probleme ale sectorului financiar si a adopta reglementarile necesare inainte de a fi prea tarziu;

- interactiunilor – din pacate foarte putin intelese inca – intre economia financiara si economia reala.

- nu in ultimul rand, unor elemente psihologice legate de “asteptari”. In momente-cheie ale crizei (si in primul rand August 2007), totul ar fi putut fi rezolvat daca bancile ar fi avut incredere in a isi imprumuta lichiditati una alteia. Simplu spus, bancile s-au “coordonat” inspre une echilibru “rau” in care nu isi mai imprumuta bani.

“Nu stiu daca putem vorbi de o revenire a economiilor Europene, in pofida ratelor de crestere positive afisate de multe dintre acestea in trimestrele recente.”

“...Sper ca nimeni nu are iluzia ca economiile statelor care nu au adoptat euro sunt mai avantajate prin faptul ca isi pot monetiza datoria! Stim deja de la Sargent si Wallace ca monetizarea datoriei duce ineluctabil la inflatie. In plus, noua teorie fiscala a preturilor (“fiscal theory of the price level”, propusa in anii ‘90 de catre Sims, Woodford, Cochrane, Leeper si altii) ne atrage atentia ca atunci cand guvernul duce o politica fiscala ‘iresponsabila’ (in sensul ca nu alege nivelul deficitului astfel incat restrictia sa bugetara sa fie satisfacuta independent de ceea ce se intampla cu preturile), nivelul preturilor este determinat de catre politica fiscala, si politica monetara nu mai joaca nici un rol”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Sunt un ratat

E clar, m-am ratat. Nici pentru o nenorocita de spalare de bani nu sunt bun. Senatorul Voicu, ala de lua imprumut sute de mii de euro si locuia cu parintii imi poate da lectii.
Cand te ocupi de spalarea banilor, lucrul cel mai important e sa li se piarda urma. Ei bine, mie nu-mi iese si pace!
Aseara am spalat o bancnota de un leu. Era in buzunarul de la raiati. Dupa spalare, am gasit-o in masina de spalat. Statea ca proasta, pe fundul metalic al cuvei rotitoare si ranjea spre mine. Are seria 078c6215285. Din doua, una: ori leii romanesti nu pot fi niciodata spalati astfel incat sa li se piarda urma, ori nu ma pricep eu la spalare de bani.
Disearca mai incerc odata. Oi fi gresit naibii ceva la proceduri...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP