sâmbătă, 10 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Ar fi trebuit guvernul să ajute mai mult piaţa rezidenţială?

In aceasta saptamana a aparut un studiu al companiei de consultanta Deloitte in care Romania apare pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste masurile luate de catre autoritati in scopul sprijinirii pietei rezidentiale locale.

Practic, Romania puncteaza doar cu programul Prima Casa, in timp ce vecinii nostri s-au implicat mult mai mult – spre exemplu, guvernul polonez a decis sa plateasca timp de opt ani 50% din rata la creditele ipotecare contractate de familiile tinere.

Ar fi trebuit guvernul roman sa faca mai multe? Prima data, sa vedem cum stam:

1. Raportat la fondul locativ, Romania are cel mai mare procent de proprietari din Europa (peste 80% dintre romani stau in locuinte proprietate personala). Prin urmare, si nevoia stringenta de locuinte este mai mica decat in orice alta tara. In Germania spre exemplu, jumatate din populatie sta in chirie.

In aceste conditii, este normal ca guvernul sa nu arunce cu bani din moment ce stam mult mai bine decat altii la capitolul “proprietate”.

2. In Romania, intre 2000 si 2008, pretul locuintelor a crescut de 10 ori, dupa care a scazut cu aproximativ 40%. In prezent, preturile locuintelor sunt de 5-6 ori mai mari decat in urma cu 10 ani, dar salariile nu au crescut in medie decat de trei ori (date calculate in euro).

Ce s-a intamplat la altii? In Polonia, intre 1999 si 2009 pretul pe metru patrat s-a dublat, dar salariile s-au dublat si ele, astfel ca pe piata poloneza preturile au evoluat in acelasi ritm cu salariile. In Ungaria, pretul mediu este cel mult egal cu cel din Romania, desi salariul mediu este cu 50% mai mare, ceea ce inseamna ca de fapt, preturile sunt mai mici decat in Romania.

In ultimii 10 ani, preturile locuintelor in Germania au avut o tendinta de scadere, iar in Franta, intre 1999 si 2008, preturile au crescut cu doar 20% mai mult decat veniturile, detalii aici.

Luand in considerare cele de mai sus, ar trebui guvernul roman sa sprijine piata in scopul stoparii trendului de scadere al preturilor?

3. Din declaratiile autoritatilor, costul de constructie al locuintelor ANL (fara teren si utilitati) este de 400-500 euro/mp (atentie, acest pret include profitul dezvoltatorului!). La cat vand dezvoltatorii locuintele noi? La 1000-1200 euro pe mp in cel mai bun caz.

Ce deducem de aici? In mod normal, un pret de vanzare de 700, maxim 800 euro/mp ar trebui sa fie rezonabil pentru dezvoltatori. Cati dintre ei vand la acest pret? Un procent insignifiant.

Concluzie

Ar fi putut guvernul sa faca mai multe? Bineinteles, insa trebuie sa luam in considerare si contextul. Astfel, in nicio alta tara din UE preturile nu au crescut atat de mult in ultimii 10 ani, la fel cum in nicio alta tara din UE diferenta dintre preturile la care vand dezvoltatorii locuintele noi si veniturile clientilor nu este atat de mare - sa nu uitam ca 80% dintre romani castiga sub salariul mediu pe economie.

In aceste conditii, ar fi o greseala din partea guvernului sa intervina pentru a sustine actualele preturi de pe piata imobiliara. Loc de scadere mai este, iar daca unii dintre dezvoltatori nu pot mai reduce preturile pentru ca au construit scump..well, asta-i viata. In orice business mai si pierzi, nu doar castigi. In plus, mai bine iesi din afacere cu o pierdere mica, decat sa astepti si sa speri ca lucrurile se vor indrepta.

PS: au inceput unii sa scrie ca preturile au luat-o din nou in sus. Cu alte cuvinte – am vazut ca nu pot vinde la 70.000 de euro, poate daca cresc pretul la 75.000 o sa scap de locuinta :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Bogdan Glăvan: Doar veşti bune

Prima veste bună este că sunt într-o scurtă vacanţă, aşa că fără prea multe detalii vă îndrum către câteva articole foarte interesante:
Cu ce opţiuni se confruntă Grecia? Un al articol superb scris de Simon Johnson
Afacerea Magnetar. Care arată pentru a mia oară că investitorii privaţi sunt orice dar nu iraţionali. Despre cum să câştigi din subprime.
Dormiţi liniştiţi, nu e vorba de boom imobiliar. Doar că preţul mediu al locuinţelor în Vancouver este 1 milion, piaţa înregistrând cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani.

De asemenea, dacă aveţi timp şi nu v-aţi plictisit de atâtea veşti bune, aruncaţi-vă o privire pe preţul aurului. Globally speaking, se pare că politica de stimulare dă roade.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP