sâmbătă, 17 aprilie 2010

Bogdan Glăvan: Calculatorul datoriei Greciei

De aici. Poate vi se pare distractiv. Modificaţi variabilele din zona oranj în funcţie de ce vă dictează talentul anticipativ sau dorinţa de amuzament şi veţi vedea rezultatul. Eu am modificat deficitul bugetar primar la -3% anul viitor şi 0% ulterior; de asemenea, creşterea economică am considerat-o 1% anual; Apare o diferenţă uriaşă, de 15 puncte procentuale în valoarea datoriei.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Industria auto din România nu realizează doar produse simple şi ieftine

In aceasta luna, Mercedes va lansa in Romania noul model SLS AMG “Gullwing” care va costa de la 177.000 de euro in sus cu tot cu taxe.

Nu vreau sa fac reclama, ci doar sa spun ca tabloul de bord al masinii (vezi imaginea de mai jos) este produs la Timisoara si ca eu am lucrat la acest proiect :-)

Imi amintesc ca la nivel de management a fost o intreaga discutie legata de faptul ca fabrica din Romania nu este inca pregatita sa produca asa ceva, dar pana la urma costurile mai reduse de productie si-au spus cuvantul.

Bineinteles, toata partea de R&D s-a realizat in Germania. De asemenea, o parte din R&D s-a realizat in Romania.

Am tinut sa dau informatia de mai sus pentru demonstra ca in Romania, industria de subansamble auto nu realizeaza doar produse simple si ieftine.

Problema este ca furnizorii acestor producatori de subansamble nu sunt pregatiti sa livreze componente de calitate superioara, astfel ca produsul asamblat la Timisoara nu are niciun furnizor roman, toate componentele fiind importate.

Masinatabloul de bord asamblat la TimisoaraCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Cristian Orgonaş: TVR nu a pierdut “decât” 40 de milioane de euro în ultimii 4 ani

TVR si-a publicat in aceasta saptamana raportul de activitate pe anul 2009, iar rezultatele financiare arata in felul urmator:

1. Veniturile din exploatare au fost de 570.295.742 lei, cu 0,77 % mai mari fată de anul 2008. Veniturile din taxa TV au crescut cu 5.5%, cele din publicitate aproape ca s-au injumatatit, iar subventiile de la buget s-au redus cu 7.1%, detalii mai jos, click pe grafic pentru detalii2. Cheltuielile din exploatare au fost de 614.068.228 lei, cu 0,08 % mai mici fată de anul 2008. De remarcat ca desi salariile angajatilor au ramas inghete la nivelul anului 2008 iar numarul orelor suplimentare efectuate de catre angajati s-a redus, cheltuielile de personal s-au majorat totusi cu 3.2%, de la 191.5 mil lei in 2008, la 197.8 mil lei.

3. Pierderea totala inregistrata anul trecut a fost de 48 milioane lei, din care 43.8 mil lei din exploatare si 4.2 mil lei pierdere financiara. Pentru TVR, anul 2009 a fost al patrulea an consecutiv de pierderi, totalul acestora ajungand la aproximativ 40 milioane euro in perioada 2006-2009.
Ultima oara cand TVR a inregistrat profit a fost 2005.

4. Creante si datorii: bineinteles, rezultatul negativ inregistrat anul trecut a generat a crestere semnificativa a datoriilor curente, care s-au dublat. Si creantele s-au dublat, detalii mai jos.Concluzie – nu sunt un mare consumator TV si prin urmare, nu stiu daca anul trecut TVR a oferit platitorului de taxe programe mai bune decat in 2008, insa pierderile nu poti fi tolerate sub nicio forma.

Daca daca taxa TV este prea mica, sa se mareasca cu 25%, de la 4 la 5 lei. Altfel, perpetuarea pierderilor nu va face altceva decat sa puna TVR in pozitia de a se concentra in fiecare an pe reducerea costurilor, nu pe imbunatatirea calitatii programelor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Bancherii iluzionişti

Stiu oameni din bancile locale, dezgustati de ceea ce se petrece in bankingul local. Unii vor sa plece din tara, altii vor sa imbrace haina monahala. Lucreaza in banci de top si poate odata am sa fac un interviu cu ei. Deocamdata se feresc sa vorbeasca si ii inteleg.

Iata insa ca sunt si bancheri iluzionisti.

Urmariti-le scamatoriile

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Germania ar pierde mai mult decât ar câştiga, ieşind din Euroland. O revenire

E o nebunie. Nemtii recomanda grecilor sa iasa din zona euro iar uneori apare cate-o stire ca poate ar lasa balta Eurolandul chiar ei, nemtii. Asta cu toate ca zona euro le aduce castiguri si avantaje care nu iti recomanda sa o parasesti.

In trecut, marca germana puternica penaliza economiile tarilor din jur, mai putin performante. Era si cazul Frantei, care cumpara masini si tehnologie nemteasca cu care e drept, produceau si francezii mai mult si mai eficient. Germania era intr-un cerc virtuos, cum zicea Isarescu acum doua zile. Cu cat crestea marca, cu atat neamtul muncea mai eficient, iar exporturile cresteau iar banii erau investiti in tehnologie si mai competitiva.

Lucrurile nu s-au schimbat radical odata cu adoptarea euro.

Azi, germanii produc la fel de bine masini. Numai ca le produc in state non-euro, unde moneda unica puternica le ofera un important avantaj de competitivitate si de productivitate. In plus, subansamblele sunt cumparate tot din afara Euroland, la un pret denominat in monede locale, mai slabe decat euro- iata alt avantaj. Cand revinzi aceste produse in Euroland, ai numai de castigat. Produc ieftin si vand scump. Cam asa se poate traduce avantajul financiar al unei tari care produce in afara Euroland si eporta in statele euro.

In cazul revenirii la marca germana, comedia se termina. Dincolo de criza politica teribila care ar insoti o asemenea miscare. E o partida de poker care se joaca acum.

Pe urma, stirea Bloomberg pe care o consider in continuare o idiotenie, nu citeaza niciun oficial german. Un bancher londonez spune ca Germania ar putea iesi din Euroland. E ca si cum as spune eu ca Stallone ar putea sa-si faca operatie de schimbare se sex. Tehnic, e la fel de posibil. E drept, la fel si de improbabil.

Trei. Morgan Stanley este o banca ce are o buna reputatie. Sa nu uitam insa ca a fost implicata in numeroase cazuri de frauda si de misculatiuni. Vezi aici, sau aici sau aici…Banca tocmai a anuntat o imensa pierdere- 5,4 miliarde de dolari-  a diviziei de imobiliare. Asa ca o stire ca cea data de Bloomberg poate provoca miscari ale pietelor in sensul dorit de interesele MS.  Interese carora o stire ca asta le pot aduce bani multi.
Cat despre zona euro, nu am mare incredere in ea. Constructia economica e mult in spatele celei politice, desi situatia prezenta cere o simetrie inversa. UE este o constructie eminamente politica pe care moneda unica apare ca o grefa nu intotdeauna reusita. Dar de aici si pana la iesirea Germaniei din Euroland, e o cale lunga.

Si in final, mai adaug doar ca i-am scris celei care a dat stirea pe Bloomberg. Am intrebat-o ce surse din afara MS a folosit si daca stirea ei nu manipuleaza mai degraba decat informeaza. Deocamdata nu am primit niciun raspuns.

P.S. Evident ca pozitia Angelei Merkel a deranjat partenerii europeni prin inflexibilitate. Dar cred ca trebuie avut in vedere  si ceea ce se petrece in interiorul Germaniei, pe plan politic. Ministrul afacerilor externe , Guido Westerwelle, vrea sa isi tina promisiunile legate de scaderea impozitelor si reformarea sistemului asigurarilor de sanatate. Social-crestinii bavarezi se opun acestor proiecte din toti rarunchii. Fiecare ii cere Cancelarului sa respecte contractul de guvernare (“Koalitionsvertrag”), desi documentul e atat de la, incat permite interpretari favorabile tuturor partilor.  Nervozitatea e cu atat mai ridicata cu cat in 9 mai vin alegerile in cea mai dens locuita zona din Germania, guvernata in prezent de coalitia CDU-FDP. Daca Merkel pierde alegerile acolo, majoritatea guvernamentala din Bundesrat – a doua camera a Parlamentului german, se disipa. Sunt chestiuni care, cred, trebuie luate in calcul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP