marți, 27 aprilie 2010

Bogdan Glăvan: Deflaţie monetară (update)

Mă credeţi sau nu, de la Revoluţie încoace producţia de bani a bătut record după record… până când a izbucnit criza în 2008. Luna martie a înregistrat o nouă scădere a M1, de 0,5%, aproape nesemnificativă, dar totuşi o scădere care face ca declinul total al ofertei de bani să fie de aproximativ 15 miliarde de lei, adică de circa 18%. Scăderea este datorată în întregime reducerii depozitelor overnight cu 25%.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Creditul guvernamental – martie 2010

Luna trecută soldul creditului guvernamental s-a oprit din creştere, să vedem pentru cât timp. Ieri guvernul s-a împrumutat cu aproape 1 miliard de lei la o rată a dobânzii de 5,74%. În condiţiile în care rata inflaţiei ţintită de BNR este de 4,5% (limita superioară, dar BNR nu s-a încadrat în marjă în ultimii ani) rezultă că povara reală a împrumutului este de doar 1%. Mă întreb însă cum este posibil acest lucru dacă costul asigurării creditului României pe plan internaţional (CDS), adică prima de risc (a doua componentă a ratei dobânzii, pe lângă premiul de inflaţie), se situează la 200 de puncte de bază. Eh, uite că se poate! Acum se vede ce distorsiuni produce politica expansionistă a BNR, în încercarea de a subvenţiona activitatea ineficientă a guvernului.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Este copilul un pantof?

Cazul femeii din Deva care vrea dar nu poate să renunţe la copilul înfiat cu 10 ani în urmă a fost larg dezbătut în presă. În opinia mea acest caz evidenţiază foarte clar problemele născute din absenţa libertăţii de a tranzacţiona drepturile părinteşti (despre care am vorbit mai pe larg aici). Multora le repugnă libertatea de a te angaja în schimburi cu copii. Am auzit în mod repetat afirmaţia „Copilul nu este o marfă”.

Această afirmaţie nu are nicio legătură cu problema. Dacă ţinem neapărat, copilul nu este o marfă. Dar acţiunea de a înfia sau de a creşte un copil are un cost de oportunitate, ca orice altă acţiune umană. Deci poate fi analizată cu instrumentele economistului. Copiii nu sunt o marfă, dar a creşte un copil înseamnă a investi în capital uman. Nu întâmplător familiile din ţările dezvoltate aleg să aibă mai puţini copii decât familiile din ţările sărace – copilul costă, indiferent ce înţelegem exact prin acest „cost”.

Argumentul esenţial al celor care se opun renunţării la înfiere este acesta: „copilul nu este un pantof la care să renunţi”. Chiar aşa? Atunci nimeni nu ar trebui să se opună instituirii libertăţii de a tranzacţiona drepturi părinteşti. Consecinţa reformei ar fi că cei care astăzi emit constatări moralizatoare vor fi puşi în faţa provocării de a-şi valida în practică propriile convingeri. Femeia din Deva are un copil de oferit; cei cărora le pasă ar trebui să stea la coadă pentru a-l înfia, doar, nu-i aşa, dacă li s-ar oferi pantofi pe gratis nu i-ar refuza, iar copilul este chiar mai mult decât un pantof!

Unii ar putea protesta că prin legalizarea tranzacţionării drepturilor părinteşti se încurajează conduita imorală. În paratenză fie spus, ei ar face bine întâi de toate să justifice cum prin prohibiţie se poate încuraja conduita morală. Lăsând la o parte acest aspect, nu cred că încurajez imoralitatea. Nu, copilul nu este o marfă. Nu aş renunţa la copilul meu pentru nimic în lume. Dar fapt este că unii sunt gata să întreprindă acest pas. Mi-e greu să cred că respectivele familii sunt dispuse şi în măsură să ofere o îngrijire şi educaţie de calitate copiilor lor. Libertatea de a vinde drepturile părinteşti ar oferi acestor copii o şansă – şansa de a fi cedaţi de familia care nu poate creşte şi de intra într-o familie care îi doreşte mai mult, şansa de a accede la o educaţie mai bună, şansa unei vieţi mai fericite. Nu la asta se referă interesul superior al copilului, nu aşa este moral?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Cristian Orgonaş: Depozitele la bănci au crescut în martie cu aproape jumătate de miliard de euro

Conform BNR, in luna martie, depozitele în lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,9% comparativ cu februarie, cresterea inregistrata in ultimele 12 luni fiind de 8.4% (4% in termeni reali). In sume absolute, cresterea a fost de 553 milioane lei, respectiv 4.8 mld lei.
Daca discutam despre depozitele in valuta, acestea au crescut in martie cu 0.2% (+75 mil lei) comparativ cu februarie si cu 14.7% (+4.8 mld lei) in ultimele 12 luni.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat semnificativ, respectiv cu 5,4% in martie vs februarie (+2.2 mld lei), cresterea fata de martie 2009 fiind de 9% (+3.6 mld lei).

In ceea ce priveste depozitele in euro, acestea au scazut cu 3.8% (-885 mil lei) comparativ cu februarie, scaderea fata de martie 2009 fiind de 0.6%, detalii mai jos. Cifrele reprezinta milioane lei.

Per total, depozitele rezidentilor (pers fizice + companii) au crescut cu 2 miliarde lei in martie vs februarie, insa o parte din aceasta crestere se datoreaza capitalizarii dobanzii la depozitele existente.

Creditare

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna martie 2010 cu 0,1% (-0,1% in termeni reali) fata de luna februarie 2010, pana la nivelul de 199.4 mld lei. Creditul in lei s-a diminuat cu 0,7% (-0,9% in termeni reali), in timp ce creditul in valută exprimat in lei a crescut cu 0,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 1,0%).
La 31 martie 2010, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 1,6% (-5,6% in termeni reali) fata de 31 martie 2009, pe seama diminuarii cu 4,9% a componentei in lei (-8,8% in termeni reali) si a majorarii cu 0,7% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,2%), detalii mai jos.


Credit guvernamental
Creditul guvernamental s-a diminuat în luna martie cu 0,4%, pana la 50.7 mld lei. La 31 martie 2010, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 73,0% (66,0% in termeni reali) fata de 31 martie 2009.


C0ncluzia
Creditarea bate pasul pe loc, iar cresterea semnificativa a depozitelor in lei constituite de companii concomitent cu scaderea semnificativa a depozitelor in valuta, poate semnifica faptul ca firmele isi schimba o parte din euro in lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Lucian Davidescu: Un avion pentru Președinte. De la Patriciu sau de la Țiriac?

Pentru calculul economic, statul a fost și va fi tot timpul obligat să tragă cu ochiul la prețurile de pe piața liberă. Un exemplu:La 36 de ani, Boeingul 707 prezidențial deținut de Romavia a ajuns la capătul carierei. Chiar dacă, după numărul orelor de zbor – 14.000, adică 400 pe an – pare relativ tânăr.

România nu e nici putere economică, nici militară, pentru a justifica un “Air Force Unu” ca simbol. Rămâne un singur criteriu rațional pe care se poate lua decizia despre cum să fie înlocuit: calculul economic.

Ca reper de preț, piața liberă spune așa: cel mai scump avion care poate fi închiriat în România este Boeingul 737 VIP al lui Ion Țiriac. 10.000 de euro pe oră, pentru orice destinație din Europa. Deci, necesarul mediu de 400 de ore pe an ar costa România 4 milioane de euro pe an.

Comparativ, costul unui avion nou, 60 de milioane de euro, se împarte așa: 2 milioane pe an costuri de achiziție, alte 2 milioane costuri de finanțare și încă cel puțin un milion de euro pentr echipaj, mentenanță și asigurări. Doar costurile fixe. Combustibilul pentru cele 400 de ore de zbor înseamnă cel puțin un milion de euro pe an. Apoi se adaugă taxele de aeroport, care pot trece și ele de 100 de mii de euro. Total, o notă de plată cu 50% mai mare. Pentru a deveni rentabil, fie ar trebui ca președintele să zboare de două ori mai mult, fie ca avionul să-și găsească și alți clienți, pentru încă 400 de ore.

S-a vehiculat și varianta second-hand – un Boeing 757 (similar ca mărime cu 737) ale cărui costuri totale ajung la 18 milioane de euro. Ce înseamnă asta. Costuri fixe: 600 de mii pentru achiziție și încă atât pentru finanțare. Restul rămân aproape la fel, cu excepția asigurării, care este mai scumpă. Față de primul scenariu, economia este de 2,8 milioane de euro pe an. Cu 3,2 milioane costuri anuale, adică 8.000 de euro pe oră, avionul devine deja rentabil chiar și față de scenariul închirierii.

Update: Costul financiar pentru un avion second-hand este chiar mai mare, pentru că durata de viață rămasă este mai mică. Deci credit pe 15 ani în loc de 30 dar dobânzi mai mici. Costurile devin astfel comparabile cu cele de închiriere.

Singura întrebare la care calculul economic nu poate răspunde: îi trebuie Președintelui un avion atât de mare?

Recorduri:
Cel mai mare și mai scump avion VIP disponibil este Airbus 380 Flying Palace – jumătate de miliard de dolari. Până acum a fost comandat doar unul, de prințul saudit Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Al-Saud, care face upgrade de la Boeing 747. Airbus 380 ar fi fost o variantă de înlocuire chiar și pentru Air Force One, dar europenii au spus că “nu rentează” să deschidă în SUA o linie de asamblare pentru doar trei exemplare.
Zece țări au câte cel puțin un Boeing 747 pentru uzul exclusiv al șefilor de stat: SUA, Japonia, China, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Brunei, Bahrain.
Avionul cu cea mai mare “prestanță” l-a avut Mobutu Sese Seko, fost președinte în Zair: un supersonic Concorde, închiriat de la Air France.
Prim-ministrul și regele Norvegiei – cea mai prosperă țară din Europa – zboară pe curse de linie. Ocazional, ei închiriază avioane mici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

Dan Popa: Concursurile interne ale băncilor

Multe banci, pentru a-si stimula angajatii, organizeaza concursuri interne. Unele, ofera premii in bani. Altele dau vouchere sau primesc cadou o cina cu CEO-ul institutiei. Temele concursurilor sunt si ele diferite, in functie de segmentul pe care vanzarile stagneaza sau o iau la vale.
Una dintre bancile de top a organizat un concurs de echipare a clientilor cu cat mai multe produse financiare. A luat la purecat clientii inactivi, a facut liste, au notat in dreptul fiecuri client daca raspunde la telefon, de ce nu raspunde, cand se intoarce in tara si desigur, daca se mai intoarce.

Din pacate, tintele, cu foarte mici exceptii, sunt indeplinite in proportie de circa 20-30%.
“Din ianuarie si pana in prezent, mi-am desfasurat activitatea de coordonare a 5 agentii din Brasov. In aceasta perioada, activitatea desfasurata a avut drept scop :
1) realizarea bugetelor si a obiectivelor comerciale stabilite pentru toate unitatile coordonate, in conformitate cu obiectivele strategice ale Bancii, prin intensificarea activitatii comerciale
2) formarea permanenta prin propuneri remise Compartimentului Resurse Umane si schimburi de experienta; verificarea cunoasterii informatiilor si cunostiintelor echipei cu privire la modificarile normelor si procedurilor interne ale bancii ;
3) atragerea de nonclienti si gestionarea portofoliilor prin cresterea gradului de echipare ;
Activitatea desfasurata a fost segmentata pe urmatoarele directii :COMERCIAL, URMARIREA DEZVOLTARII CANTITATIVE SI CALITATIVE A PORTOFOLIULUI DE CLIENTI, INTENSIFICAREA ACTIUNII DE RECUPERARE A PROVIZIOANELOR. actiunea de atragere non-clienti din randul pensionarilor , a pensionarilor MAPN si MIRA cu prezentari si flyere la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Militari, Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, Asociatia Veteranilor M.I., Spitalul Militar;
- actiuni de sampling in Campusul Universitar al Universitatii Transilvania si Universitatea Dimitrie Cantemir ;
- promovarea cardului … la mai multe unitati bugetare  ;
- intrarea in relatie cu noi societati si unitati bugetare pentru promovarea conventiilor de salarii”
BUGET REPARTIZAT TOTAL realizat
Produs 1 59 13
Produs 2 930 84
Produs 3 244 42
Produs 3 7 0
rodus4 160 61
Produs 5 1 0
Produs 6 17 0
Tentativele de reactivare a clientilor se lovesc si ele de un zid. Se pare ca politica din trecut a bancii i-a indepartat pe clienti. Dintre raspunsurile notate de angajatii bancilor:” a venit si isi inchide contul”, si-a blocat telefonul pentru apelurile de la noi”, “astazi vine/vrea sa inchida tot card cont”, “nu raspunde”, “nu are sursa de venit”, “a inchis contul”, “a depus cerere inchidere card recent, doreste inchiderea contului”, “colaboreaza cu alta banca, nu e interesata sa deschida cont” samd.
Concursurile de acest gen sunt practicate de mai toate bancile locale. OTP e doar un exemplu

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Cât mai rezistă Grecia?

Update: Grecia ar putea avea nevoie de 150 mld euro pentru a iesi din criza
1. In acest moment, investitorii percep Grecia drept o tara extrem de riscanta, costul CDS-urilor ajungand la 711 puncte (spre exemplu, pentru Venezuela si Argentina costurile sunt de 823, respectiv 821 puncte). Sursa: CMA Datavision


2. Randamentul bondurilor grecesti pe doi ani a ajuns la 13.2% (Update: 14.8%). Sursa: Bloomberg


3. Bursa de la Atena continua sa scada si astazi, dupa ce in ultimele zile a pierdut masiv.


Sa nu uitam ca toate acestea se intampla desi FMI este gata sa acorde cateva zeci de miliarde de euro Greciei pentru a o scoate din criza.

Ce fac grecii astazi? Greva!

PS: Situl Ministerului roman de Finante este jos. S-au sperit de FMI? :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Ion Radu Zilişteanu: Sistemul de aplicare a TVA în Uniunea Europeană

Directiva 2006/112/EC din 28 noiembrie 2006 reglementează aplicarea taxei pe valoarea adăugată în ţările Uniunii Europene. Astfel, aplicarea TVA în UE este reglementată de articolele 93-130 din directivă şi Anexa III. Statele membre UE pot să-şi alcătuiască propriile politici privind TVA, cu respectarea cadrului legal amintit.

În principiu, regulile de bază sunt simple:
- furnizarea de bunuri şi servicii taxabile are o cotă de TVA normală nu mai mică de 15%,
- statele membre pot aplica una sau două cote de TVA reduse, nu mai mici de 5%, pentru anumite bunuri şi servicii care se regăsesc într-o listă restricţionată.

În realitate, aceste reguli simple sunt complicate de un şir foarte lung de derogări acordate unor state membre. Aceste derogări au fost acordate în procesul de negociere pentru adoptarea Directivei TVA din 1992 şi în acordurile de aderare individuale ale ţărilor care au aderat ulterior la UE. Existenţa acestor derogări împiedică aplicarea unui sistem coerent al TVA în Uniunea Europeană. Mai multe detalii aici.

În tabelul de mai jos, am prezentat cotele de TVA în vigoare în prezent (sursa):

Ţara Cotă TVA standard Cotă TVA redusă
Austria 20% 10%
Belgia 21% 6-12%
Bulgaria 20% 7%
Cipru 15% 5-8%
Danemarca 25% -
Estonia 20% 9%
Finlanda 22% 12%
Franţa 19,6% 5,5%
Germania 19% 7%
Grecia 21% 10%
Irlanda 21% 13,5%
Italia 20% 10%
Letonia 21% 10%
Lituania 21% 9%
Luxemburg 15% 6-12%
Malta 18% 5%
Marea Britanie 17,5% 5%
Olanda 19% 6%
Polonia 22% 7%
Portugalia 20% 12%
Republica Cehă 20% 10%
România 19% 9%
Slovacia 19% 6-10%
Slovenia 20% 8,5%
Spania 16% 7%
Suedia 25% 6-12%
Ungaria 25% 18%

După cum se observă, România nu se găseşte la extreme, nici în ceea ce priveşte cota standard de TVA, nici în ceea ce priveşte cota redusă.

O altă problemă se ridică în ceea ce priveşte atitudinea ţării noastre în negocierile cu Uniunea Europeană. România a avut în cursul negocierilor de aderare o atitudine foarte moale, ceea ce a condus la derogări majore doar în ceea ce priveşte politicile de mediu. Alte ţări din Europa Centrală şi de est au fost mult mai bătăioase în promovarea interesului lor naţional. Aş cita aici Polonia şi Republica Cehă. Poate că, dacă trenul negocierilor de aderare a fost ratat, măcar de acum înainte România să aibă o atitudine mai fermă în apărarea propriilor interese.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Clasificarea clientelei ţintă pe categorii de risc de nerambursare

Cum isi clasifica bancile clientela, in functie de riscul de nerambursare? Care sunt zonele de risc in care dosarul de credit este respins in mod automat? Am sa incerc sa raspund celor care mi-au scris si m-au intrebat aceste lucruri cu ajutorul unui document provenind de la o banca locala. E cel mai bun raspuns posibil, care tine loc cu succes datului cu parerea.

“In functie de riscul asociat produsului de creditare determinat de structura tranzactiei (valoare, maturitare, etc.) dar si de colateralele asociate, Banca stabileste modele decizionale diferite.

Zonele de scoring evalueaza comportamentul la plata a debitorilor pe baza factorilor demografici specifici acestora si impreuna cu performanta financiara stabilita in raport de capacitatea de rambursare formeaza categoria de performanta financiara a clientilor conform clasificarii BNR”

Banca a implementat un model de Scoring bazat pe date interne si monitorizat in mod regulat, care este descris si fundamentat prin Raportul de Monitorizare …din Iulie . Modelul generic a fost dezvoltat initial cu firma (expert in domeniul modelelor interne). Dupa o perioada de colectare a datelor, modelul a fost validat si folosit ca instrument de decizie in procesul de creditare.

Scorecard-ul este integrat intr-un sistem de procesare tip APT (automatic processing tool), care colecteaza si pastreaza datele.

Sistemul APT presupune automatizarea fluxului de documente in vederea centralizarii procesului de acordare a creditelor; aplicatia este trimisa in mod automat catre autoritatea de aprobare

Analiza Scoring-ului rezulta intr-un numar de puncte, care, la randul lor se consolideaza in cinci clase de risc (zona 1,2,3,4 si 5). Fiecare clasa de risc corespunde unei probabilitati de neplata calculate. Fiecarui client i se atribuie o clasa de risc de neplata la momentul analizei in prealabilul acordarii creditului.

Pentru creditele de nevoi personale fara ipoteca/carduri de credit si produsele garantate cu ipoteca se folosesc algoritmi de decizie diferiti.

Scorecard-ul contine variabile privind: varsta, sex, starea civila, numarul copiilor, profesia, sectorul angajatorului, tipul locuintei, vechimea la locul de munca, educatia.

Distributia clientilor pe clasele de scoring este o distributia normala; se exclud distributiile cu extreme spre stanga ori dreapta.

In cazul creditelor de nevoi personale, de consum si cardurilor de credit cererile care se incadreaza in clasele de risc Z4 si Z5 se resping. In cazul creditelor cu garantii ipotecare, se resping cererile care se incadreaza in clasa de risc Z5

Continuarea

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Băncile împrumută statul la jumătate din dobânda practicată anul trecut

Statul a imprumutat luni de la banci aproximativ 980 milioane lei la o dobanda de 5.74% pe an, un nou minim istoric. In intreaga luna aprilie, Ministerul de Finante a luat 4.6 mld lei, iar suma imprumutata de la inceputul anului totalizeaza 17.3 mld lei.
Spre comparatie, in aprilie 2009 Ministerul de Finante a imprumutat 7.5 mld lei la o dobanda medie de 11.5%, iar in primele patru luni din 2009 imprumuturile au totalizat aproape 29 mld lei, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.


Dupa ce anul trecut bancile au castigat aproximativ 185.000.000 euro din imprumuturile acordate guvernului, in 2010 lucrurile stau diferit in sensul ca dobanzile sunt foarte mici, ceea ce arata ca banii “baltesc” in piata. Cu toate acestea, bancile prefera sa imprumute statul cu un castig minim (ROBOR 6M a fost de 5.6% ieri), in loc sa riste mai mult imprumutand agentii economici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Ordoliberalismul. Un fel de Angelina Jolie

Economia, ca si religia, e plina de curente si curentele. Cum se nastea cate un economist mai acatarii, cum infiinta un curent si tragea dupa el o intreaga avalansa de economisti adepti, care sa-i intregeasca noul „cult”. Economie de piata, centralizata, semi-planificata, de tip protectionist….fiecare isi are locul ei si desigur contributia ei la dezvoltarea stiintei economice.
Ce m-a apucat sa scriu despre asta? Pai azi are loc un seminar (simpozion, eveniment) pe tema Ordoliberalismului.  Numele curentului vine de la o revista („Ordo”) Curentul asta e ca Angelina Jolie- multi au auzit de el, dar putini l-au pipait.

Are reprezentanti si sustinatori de frunte (M. Thatcher, Michel Foucault s.a.). Se bazeaza pe ideea economiei sociale de piata, de sorginte liberala. In Germania, modelul ordoliberal a fost instituit pe vremea celebrului cancelar Konrad Adenauer. I se atribuie ca efect nasterea miracolului economic nemtesc – Wirtschaftswunder.
Partea proasta e ca nu stiu daca in Romania, ordoliberalismul ar putea fi o solutie, cata vreme productivitatea muncitorului roman este oarecum slaba. Teama mi-e ca nu putem fi nemti doar adoptand politici cu nume german.
Seminarul are loc de la ora 15, e organizat de fundatia K. Adenauer si de Insit. De Studii Populare la un hotel din zona Domenii. Moderatorul va fi Paul Aligica si sincer, abia astept sa-l cunosc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: O foarte scurtă revistă a presei economice

Elvetia

 • Reforma Wall Streetului, prilej de deceptie pentru Obama. Republicanii au votat in bloc impotriva dezbaterilor. Obama: “Americanii nu isi pot permite asa ceva. Discutiile se poarta in spatele unor usi inchise, in spatele carora lobbistii industriei financiare pot “indulci” reforma sau chiar sa o omoare.
 • O situatie unica in Europa, prostitutia minorilor, ar putea fi ingradita in Elvetia. In total, acolo sunt oficial peste 10.000 de prostituate (neoficial- 25.000), majoritatea din Est. Pana sa devina lege, asociatiile de protectie a minorilor vor strange semnaturi…procesul va lua ceva vreme

 • Bancherii elvetieni, care detin o cincime din titlurile emise de Guvernul elen, ar putea sa restructureze datoriile grecilor. Desigur, tot in avantajul bancherilor.Dar pe moment, toti ar fi multumiti
 • Asociatia bancherilor elvetieni a publicat strategia pentru urmatorii ani in ceea ce priveste secretul bancar. In doua cuvinte, amnistie fiscala si impozit liberatoriu. Bancile locale genereaza 12% du PIB, intre 12-15% din veniturile la buget si ocupa aproape 200.000 de locuri de munca. Negocierile cu Germania vor fi cele mai dificile, sunt de parere bancherii
 • Cum percep animalele moartea? Un studiu care demonstreaza ca sunt mai sensibile decat le stiam.
 • China devine al treilea actionar al Bancii Mondiale
Belgia
Toate gazetele deschid cu criza belgiana. De data asta, scandalul a pornit de la incercarea fostului premier de a acorda puteri sporite regiunilor. Proiectul a re-aprins cearta dintre Wallnia si Flandra.
 • Le Soir: Belgia, paralizata de criza. Evenimentele, minut cu minut
 • La Gazette. Depardieu insulta un jurnalist. E drept, actorul a fost provocat. Ministrul Finantelor, Didier Reynders, :Ajutorul financiar pe care Belgia il va oferi Greciei urmeaza sa fie aprobat in cel mai scurt timp.
 • O englezoaica a cazut peste platforma de Wii si s-a lovit la nervul care provoaca excitarea. Urmarea? Femeia are 10 orgasme pe zi. Articolul este in topul celor mai comentate
Franta
 • Noriega, extradat in Franta. Avocatul lui explica de ce nu e normal ca procesul sa aiba loc acolo
 • Grecia trebuie sa faca rost in 3 saptamani de 19 miliarde de euro. Un francez care lucra pentru Goldman Sachs isi poate citi in La tribune propriile mailuri incriminatoare. Agricultorii francezi ies in strada si blocheaza soselele
 • Ce reproseaza americanii mediului de afaceri din China? Un sondaj revelator. Birocratie, mediu de afaceri ciudat, cu legi neclare samd
 • In cazul locuintelor vechi, exista potential de scadere a preturilor
 • Care este gradul de risc al bancilor franceze cotate la Bursa?
Am trecut si prin WP, WSJ si FT, dar nu am apucat sa le transcriu. In FT, subiectele zilei sunt fireste cazul Greciei, tentativa lui Obama de a reforma sistemul financiar, “cazul” Goldman Sachs,  alegerile din acest an din Anglia. Din WSJ am retinut un text al unui eurosceptic, care spunea ca rezolvarea problemelor Greciei de catre celelalte economii, va slabi euro. Bunutz textul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP