sâmbătă, 1 mai 2010

Ion Radu Zilişteanu: Piscinele grecilor, o importantă sursă de impozite, printre multe altele

New York Times publică astăzi un articol foarte interesant, care dă o dimensiune a evaziunii fiscale în Grecia, despre care scriam anul trecut. Astfel, în suburbiile luxoase din nordul Atenei, unde vara temperaturile depăşesc cu mult 30°C, numai 324 de locuitori au declarat că ar deţine piscine. Cum această situaţie bătea la ochi, reprezentanţii fiscului grec au decis să studieze hărţile obţinute din satelit ale zonei pline de prorietăţi luxoase, doatate cu garduri înalte. Au descoperit în zona respectivă nu mai puţin de 16.974 de piscine. În consecinţă, doar 1,91% dintre grecii care locuiesc acolo au acceptat să plătească impozit pe piscină, existent în legislaţia fiscală grecească.

Dimensiunile evaziunii fiscale din Grecia sunt greu de cuantificat. Federaţia Industriilor Greceşti estimează nivelul ei la 22,4 mld.€. În aceste condiţii, nu este de mirare criza fiscală şi bugetară profundă în care s-a afundat Grecia.

Autorităţile fiscale din Grecia demonstrează public faptul că sunt conştiente de această situaţie. Bunăoară, secretarul general al Ministerului de Finanţe grec, Ilias Plaskovitis, afirmă: "Există multe persoane care deţin o locuinţă, o casă de vacanţă, două autoturisme şi poate o barcă cu motor şi care declară un venit anual de 12.000 €. Nu poţi încălzi o casă şi pune benzină la maşini cu această sumă."

Unii dintre cei mai agresivi evazionişti sunt cei care practică profesiuni liberale: avocaţi, medici, arhitecţi, dar şi persoanele fizice autorizate, cum ar fi: şoferi de taxi, deţinători de restaurante şi electricieni. Autorităţile fiscale au analizat recent declaraţiile de venit a circa 150 de doctori care deţin cabinete particulare în luxoasa suburbie a Atenei, Kolonaki, unde sunt prezente magazine de lux ca Prada sau Chanel. Mai mult de jumătate au declarat venituri anuale de sub 30.000 €. 34 dintre ei (22,7%) au declarat venituri mai mici de 10.000 € pe an, care sunt scutite de la impozitare.

De-abia acum descoperă autorităţile greceşti resurse importante de venituri la bugetul de stat prin fiscalizarea veniturilor nedeclarate, când le-a ajuns cuţitul la os. De altfel, cel mai probabil a existat o complicitate vinovată care a condus la această situaţie. Poate ar fi bine ca şi autorităţile române să fie atente la această situaţie. Nu suntem deloc departe.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Evoluţia portofoliului meu de acţiuni la BVB în aprilie 2010

Structura portofoliului meu la 30 aprilie 2010 este cea redată în graficul alăturat. În afară de SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 şi SIF5, în portofoliul meu se mai găsesc, în ordinea ponderii, SNP Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Erste Bank (EBS), BRD şi altele. În afară de blue chips, am în portofoliu şi acţiuni ale unor societăţi mai puţin cunoscute, aşa cum am menţionat anterior.

În ceea ce priveşte evoluţia portofoliului, în luna aprilie 2010, ea a fost descrescătoare, cum se observă în graficul alăturat, în condiţiile în care nu am făcut tranzacţii semnificative în această lună. Valoarea portofoliului în lei s-a diminuat cu 7,35%, ceea ce în termeni anualizaţi înseamnă un randament de circa -60,48%. În euro, pierderea este ceva mai mare, din cauza devalorizării monedei naţionale faţă de euro cu 1,66%: -8,06% lunar şi circa -63,52% anualizat. De la începutul anului, randamentul portofoliului este de 23,87%, iar anualizat 92,83%.

Evoluţia acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti a fost influenţată decisiv în luna aprilie 2010 de criza fiscală şi bugetară din Grecia şi de incertitudinea pe care aceasta a indus-o pe pieţe.

Notă: Conţinutul articolului nu va fi interpretat drept sfaturi de investiţie, ci are un rol exclusiv informativ.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Turismul în Bulgaria, la fel de riscant ca şi ţara

Agenţiile de presă şi televiziunile au prezentat astăzi furtul maşinilor unor turişti români aflaţi pentru petrecerea zilei de 1 Mai la Nisipurile de Aur. Cei care au călătorit în Bulgaria sau au traversat ţara în drum spre alte destinaţii ştiu senzaţia de insecuritate care te paşte în această ţară. Scriam anul trecut că această percepţie de insecuritate în rândul investitorilor a condus ca preţul proprietăţilor imobiliare în Bulgaria se găseşte cam la jumătate din preţul unor proprietăţi similare din România.

Presa a comentat pe larg furtul respectiv, care a avut loc din faţa hotelului Meliá Grand Hermitage de cinci stele (imaginea alăturată), care i-a atras pe clienţii români cu preţuri imbatabile: 99 €/persoană/2 zile în regim all inclusive. Tarifele în România sunt mai mult decât duble. Maşinile au fost furate din parcarea hotelului, locurile fiind epuizate în parcarea subterană. Deşi există camere de supraveghere, acestea nu au funcţionat azi-noapte. Maşinile furate erau din categoria scumpă: BMW X5, BMW X6.

Aflată la Alba Iulia, Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a declarat: "Regret incidentul, le-aş fi recomandat să fie pe litoralul românesc, sigur nu s-ar fi întâmplat asta, o să vedem cum putem să îi ajutăm."

Trebuie să recunoaştem că turismul bulgar este mult mai bine organizat decât cel românesc. Mai mult decât atât, investiţiile străine în turism sunt mult mai mari în Bulgaria decât în România. Detalii statistice găsiţi în articolul lui Cristian Orgonaş, Turism: România versus Bulgaria. Numai că incapacitatea autorităţilor bulgare de a contracara efectele criminalităţii organizate fac acest efort inutil în bună măsură.

Prin comparaţie, turismul românesc a fost lăsat de izbelişte, neexistând politici turistice naţionale coerente, aşa cum nu există nici în imobiliare. Deci nu pledez pentru a schimba Bulgaria pe România în materie de destinaţie turistică.

Mai jos, puteţi urmări cum a relatat ProTV furtul maşinilor:Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Mihai Marcu: Prima Casă, primul default

S-a discutat in presa despre primul default in programul "Prima Casa". Nu trebuie sa ne mire foarte tare; este un program care permite redirectionarea banilor publici de la "cei multi care platesc impozite" catre "cei curajosi".

S-a dorit creearea unei Fannie Mae locale, insa in loc sa se accepte ipoteci de calitate, am ajuns la evaluari de 60.000 de euro pentru case in coclauri, si vandute intre rude, totul acoperit din bani publici. Astfel, piata imobiliara a fost mentinuta in agonie prin nivelarea preturilor la 60.000 de euro.

Exista un avantaj - spre deosebire de banci, statul va fi fortat sa execute silit proprietatile, pentru ca la randul lor bancilor vor cere neintarziat executarea garantiei.

Piata imobiliara poate fi vazuta in doua moduri - o piata de bunuri, a celor care au nevoie sa locuiasca si o piata de active, a celor care cumpara pentru aprecierea preturilor. Desi e vorba de imobile, intre cele doua tipuri de cumparatori este o diferenta uriasa.

Preturile activelor nu sunt niciodata in echilibru, fie scad, fie cresc (boom / bust); in astfel de cazuri, cererea este direct proportionala cu preturile si cu cantitatea de bani din piata.

Piata imobiliara locala nu mai este una de active, decat pentru nise foarte inguste. In rest, preturile vor trebui sa scada pana cand vor fi suficient de ieftine pentru "bottom pickers". Alte miracole si reveniri nu exista, cel putin nu pe termen scurt.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

Cristian Orgonaş: Cum rezolvăm problema câinilor comunitari?

In aceasta saptamana discutia privitoare la modul in care trebuie rezolvata problema cainilor vagabonzi a fost redeschisa, prefectul Bucurestiului inaintand Camerei Deputatilor un proiect de lege care, daca va fi aprobat, va duce la eutanasierea cainilor comunitari dupa sapte zile de la prinderea lor.

Inainte de a discuta despre oportunitatea unei asemenea solutii, trebuie spus urmatorul lucru – este jenant ca in capitala unei tari membre UE exista 100.000 de caini fara stapan care se plimba liberi pe strazi.

Avem pretentia ca suntem civilizati, insa anual mii de bucuresteni sunt muscati de acesti caini, situatia fiind absolut intolerabila. Locul cainilor este oriunde altundeva, insa nu pe strada.

Ce solutii avem pentru rezolvarea acestei probleme:

1. Cainii sunt prinsi si eutanasiati
Aceasta politica a fost implementata de catre fostul primar Traian Basescu, iar efectele au fost nesatisfacatoare. Astfel, intre 2001 si 2007 au fost eutanasiati 144.000 de caini. Rezultatul? Acum avem tot 100.000 de caini pe strazi.
Este adevarat ca numarul persoanelor muscate a scazut la jumatate, insa metoda nu si-a atins scopul principal, acela de a curata strazile Bucurestiului. Mai jos gasiti evolutia anuala a numarului de caini eutanasiati si al persoanelor muscate.

Este evident faptul ca autoritatile nu vor putea rezolva problema fara ajutorul populatiei. Multi bucuresteni adapostesc animale prin scara blocului, le dau de mancare si ii protejeaza de hingheri.
Prin urmare, daca autoritatile vor incepe din nou sa omoare cainii vor avea de luptat si cu o parte a populatiei, astfel ca multi caini nu vor putea fi prinsi.

2. Sterilizarea cainilor comunitari
Ar fi varianta mai “omeneasca” de a rezolva problema, insa va dura mai mult pana cand Bucurestiul va fi “curatat”. Cu toate acestea, sterilizarea cainilor comunitari si tinerea lor in adaposturi pana cand mor ar putea fi varianta potrivita, pentru ca ar avea si suportul populatiei.

In plus, trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca nu poti scapa Bucurestiul de caini peste noapte, iar calculele legate de costuri ar trebui puse pe planul doi.

De ce avem nevoie? De un plan pe termen mediu, care sa determine eradicarea fenomenului in urmatorii 5 ani.
Merita sa investesti 20-30 milioane de euro alegand varianta sterilizarii si mergand la sigur, sau aloci cateva milioane de euro pentru prinderea si eutanasierea acestor caini, stiind a rezultatul final va fi in cel mai bun caz mediocru?

Personal, cred ca Bucurestiul nu poate scapa de caini fara sprijinul populatiei. Iar populatia nu va sprijini implementarea unei legi care presupune omorarea lor in masa.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP