sâmbătă, 15 mai 2010

Dan Popa: Sunt zile la fel de dramatice ca în momentul prăbuşirii Lehman. Trichet o zice, nu eu

Pietele se afla in cea mai dificila perioada de dupa al doilea razboi mondial, a explicat seful bancii centrale Europene, Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel si citat de AFP. “Am trait si traim vremuri cu adevarat dramatice”, a mai aratat Trichet, care aseamana momentul actual cu cel de dinaintea caderii Lehmann Brothers, in septembrie 2008.

Statele dezvoltate se confruntă cu misiunea „titanică” de a restabili nivelul datoriei publice la cel înregistrat înainte de criză, dar, dacă nu vor reuşi, vor fi afectate de majorarea costurilor împrumuturilor şi limitarea creşterii economice, se arată într-un raport publicat vineri de Fondul Monetar Internaţional, preluat de Reuters.

Practic, datoriile vechi sunt acoperite prin datorii noi care sunt mai mari decat cele anterioare, ceea ce agraveaza situatia. Unii macroeconomisti vorbesc despre o posibila inflatie prin care aceste probleme sa fie rezolvate. Altii, mai sceptici, spun ca zona Euro nu mai poate functiona in acest fel si ca nu e deloc exclus sa asistam la parasirea ei de catre anumite tari. Sunt prea multi bani aruncati in piata, iar costul “salvarii” unor economii s-ar putea dovedi extrem de costisitor ridicat.

Dacă datoria guvernamentală nu va fi redusă, potenţialul de creştere în ţările dezvoltate ar putea scădea anual cu mai mult de 0,5 la sută, susţine FMI. Pentru evitarea acestui fenomen, economiile dezvoltate trebuie să inverseze deficitul de cont curent, situat acum, în general, la 4,9 la sută, într-un surplus, în medie, de 3,8 la sută, până în 2020.

Dar cum sa faci asta in conditiile unui climat social extrem de sensibil?

Desigur, in principiu sunt necesare reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor, ambele fiind măsuri nepopulare, deci adoptarea lor s-ar putea dovedi dificilă. Însă, FMI apreciază că problema datoriilor în Europa, în special în Grecia, a demonstrat că, dacă guvernele nu reuşesc să acţioneze, pieţele financiare le pot forţa să ia măsuri.

FMI se declară sensibil la temerile conform cărora accentul pus prea curând pe rezolvarea situaţiei finanţelor publice va submina redresarea, dar apreciază că trebuie făcută acum mai multă sistematizare. Majoritatea economiilor avansate încă resimte efectele celei mai adânci recesiuni de la al Doilea Război Mondial. Şomajul a rămas ridicat, iar veniturile din taxe au scăzut.

„Sunt convins că statele trebuie să ia măsuri pentru întărirea încrederii în sustenabilitatea fiscală pe termen lung, fără a reduce perspectivele de creştere”, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Asta e o fraza diplomatica pe care o putea la fel de bine rosti un elev din clasa a 12-a. Dar de la a spune ca ar fi bine sa ne fie bine si pana a lua masuri dureroase, e o cale a naibii de lunga.

Pierderea totală a încrederii investitorilor în finanţele publice reprezintă „ultimul risc”, deşi recentele experienţe din Europa „au indicat clar că acest risc nu poate fi ignorat”, susţine oficialul FMI. Incertitudinile privind datoria guvernamentală au dus la creşterea costurilor nu numai în Grecia, ci şi în Portugalia, Irlanda şi Spania.

Pentru multe economii avansate, inclusiv Statele Unite şi Japonia, îmbătrânirea populaţiei va adăuga o presiune suplimentară asupra finanţelor ţării în următorii ani.

FMI a propus îmbunătăţirea colectării taxei pe valoarea adăugată, în ţările care au deja astfel de măsuri, şi implementarea lor în ţări ca Statele Unite, unde nu există asemenea măsuri.

„De exemplu, introducerea TVA în SUA şi dublarea ratei foarte scăzute a TVA în Japonia ar putea duce la o creştere de 4,5 la sută din PIB, respectiv de 2,6 la sută din PIB, în aceste state”, se arată în Raportul FMI.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Primul automat care eliberează lingouri de aur a fost instalat în Emirate

Cat de mare sa fie cererea de aur din Emirate, ca un hotel sa isi instaleze un distribuitor automat de lingouri si monezi din aur? E primul asemenea aparat din lume care eliberează mini-lingouri până la 10 g şi monezi de aur de diferite mărimi. În curând va fi lansată şi o versiune care permite folosirea cărţilor de credit.

Proprietarul hotelului, Hans Olberz , spune ca e mandru ca primul automat de aur e instalat in hotelul sau. „Un computer regleaza la fiecare 10 minute  pretul aurului, iar cantitatea de metal pretios care poate fi cumparata nu este restrictionata”, a spus el. Deja a aparut si prima cerere pe persoana fizica- un miliardar arab care vrea sa isi puna in casa un asemenea automat, chestie care mie imi pare ca frizeaza ridicolul.


Omul de afaceri german care se află la originea acestui proiect, Thomas Geissler, a ales Emirates Palace pentru că „reflectă din plin ambianţa. Aurul este importat din Germania şi vom lansa în curând un mini-lingou cu logoul Emirates Palace, ceea ce va constitui pentru clienţi a amintire plăcută pe care o vor duce acasă”, explică el.
Pretul aurului a atins ieri un nou nivel record, aproape de 1.250 dolari pe uncie, iar euro s-a depreciat la minimul ultimelor 18 luni in raport cu dolarul, investitorii orientindu-se catre plasamente mai sigure din cauza riscurilor din zona euro si instabilitatii de pe pietele valutare.

Cotatia aurului pe piata spot a urcat la 1.248,95 dolari, pina la 10:46 GMT, de la 1.231,83 dolari in inchiderea sedintei de tranzactionare de joi, transmite Reuters.

“Aurul a beneficiat de cererea ridicata pentru plasamente sigure, cauzata de problemele fiscale din zona euro si de renuntarea la euro ca moneda de rezerva. Ne asteptam ca fundamentele pentru cresterea aurului sa se tempereze odata cu imbunatatirea situatei din Grecia, insa orice agravare a situatiei fiscale a statelor din zona euro ar putea determina un nou avans al pretului”, a afirmat analistul BNP Paribas Anne-Laure Tremblay.

Sursa foto: La depeche.fr. Acum am vazut ca Daniel Pitu a dat stirea inaintea mea.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Bogdan Glăvan: “Criza economica” s-a întors!

Cum era cu recesiunea în formă de V? He, he, Google Trends pare să confirme acest lucru, numărul căutărilor “criza economica” a explodat recent. Mă întreb dacă lumea a învățat ceva de la precedentul val de căutări…
Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP