joi, 1 iulie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Bugetarii din administraţia publică locală concediaţi ca pe vremea Comitetului de Stat al Planificării

În conformitate cu o ordonanţă adoptată în şedinţa de guvern de ieri, peste 53.000 de angajaţi ai administraţiei publice locale vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului.

În 40 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, primarii vor fi obligaţi să prezinte prefecţilor organigrame noi, urmând ca apoi să se demareze procedurile legale de disponibilizare a salariaţilor încadraţi cu depăşirea limitelor stabilite de Guvern, a precizat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, citat de Agerpres.

"În urma calculelor făcute, şi avem analiza pe fiecare unitate administrativ-teritorială din România, numărul de posturi peste normativ este de 53.432, din care număr de posturi peste normativul de bază - deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului va fi 38.666, numărul de posturi peste normativ la evidenţa persoanelor - 4.070, număr de posturi peste normativ la Poliţia Comunitară - 10.696", a detaliat Blaga.

Întrebat dacă se vor oferi salarii compensatorii celor disponibilizaţi, Blaga a declarat că "nu avea dreptul nimeni din administraţie să încheie contracte colective de muncă".

Modalitatea în care statul român înţelege să respecte deficitul bugetar de 6,8%, convenit cu Fondul Monetar Internaţional, prin reducerea cheltuielilor bugetare aminteşte de Comitetul de Stat al Planificării. Şi este şi de înţeles, îl au în partidul de guvernământ pe Theodor Stolojan, care are o experienţă bogată în instituţia citată. Nivelarea este o armă specifică comunismului, Exact asta fac guvernanţii. În loc să reducă cheltuielile bugetare prin tăierea bugetelor de personal ale autorităţilor locale, ei impun salarii clare şi fixe, de parcă utilitatea angajaţilor ar fi aceeaşi pentru fiecare, şi un număr clar de angajaţi.

Mai mult decât atât, dacă la nivelul declaraţiilor politice se vorbeşte de ani de zile de descentralizare, ceea ce presupune o autonomie sporită a comunităţilor locale, actualele măsuri nu fac altceva decât să centralizeze decizia mai mult decât oricând. Ar trebui ca, în limitele unui buget de personal, autorităţile locale să fie libere să angajeze şi să concedieze şi să fixeze nivelul salariilor.

Este clar că trebuie făcută o reformă drastică a statului român şi a filosofiei finanţelor publice. Actuala stare de lucruri perpetuează ineficienţa.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Lucian Davidescu: Nu stricaţi bunătate de criză!

Dacă puroiul e bine dezinfectat, ţesutul economiei se poate vindeca. Sunt deja lucruri care s-au schimbat în bine.


Până acum un an şi jumătate, firmele româneşti au alergat cu câte o ghiulea de fiecare picior şi asta nu le-a încurcat foarte mult. De-o parte a atârnat povara statului – risipă, incompetenţă ineficienţă – de cealaltă balastul propriu – aceleaşi componente. Nu conta prea mult, erau vremuri în care mergea orice. Acum, nu mai merge nimic.

Între timp, companiile s-au debarasat de ghiuleaua lor. Au tăiat costurile, au început să se bată cu adevărat pentru fiecare client, au ajuns să îşi gândească fiecare pas şi să îşi cântărească fiecare bănuţ. Au renunţat la planurile păguboase, la costurile inutile şi la angajaţii care mai mult încurcau decât ajutau. Cu un picior eliberat, ar fi gata să fugă iar.

Însă dacă se termină criza ca prin minune, aşa cum au sperat până acum politrucii, cealaltă ghiulea – povara statului – va rămâne atârnată bine-mersi. Apoi, e doar o problemă de timp până când balastul se va aduna din nou şi la piciorul sănătos. La fel ca până acum.

Păi la ce bun să controlezi costurile sau să-ţi mulţumeşti clienţii când competitorii tăi fac de zece ori mai mulţi bani cu de zece ori mai puţin efort, în cârdăşie cu statul? şi la ce bun să investeşti într-o ţară unde nu funcţionează regulile capitalismului ci ale feudalismului?

E rândul statului să renunţe la planurile păguboase – proiecte fanteziste de investiţii din care profită doar clientela, la cheltuielile inutile – adică aproape toate şi la angajaţii care mai mult încurcă – cine ajută?

Nu stricaţi bunătate de criză, acum e cel mai bun moment să scăpăm de restul balastului. şi nu doar să mai cioplim din bilă: e mai uşor şi mai eficient să tai lanţul cu totul. şi ar fi singura şansă pentru ca România să treacă pe un palier superior de dezvoltare economică.

La concursul de alergări cu ghiulele nu vin atleţii, vin doar ocnaşii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

Ion Radu Zilişteanu: Evoluţia portofoliului meu de acţiuni la BVB în iunie 2010

Structura portofoliului meu la 30 iunie 2010 este cea redată în graficul alăturat. În afară de SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 şi SIF5, în portofoliul meu se mai găsesc, în ordinea ponderii, SNP Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Erste Bank (EBS), BRD şi altele. În afară de blue chips, am în portofoliu şi acţiuni ale unor societăţi mai puţin cunoscute, aşa cum am menţionat anterior.

În ceea ce priveşte evoluţia portofoliului, în luna iunie 2010, ea a fost uşor crescătoare, în condiţiile în care nu am făcut tranzacţii semnificative în această lună. Valoarea portofoliului în lei a crescut cu 0,46%, ceea ce în termeni anualizaţi înseamnă un randament de circa 5,91%. În euro, a rezultat pierdere, din cauza devalorizării monedei naţionale faţă de euro cu 4,24%: -3,63% lunar şi -35,84% anualizat.

De la începutul anului, randamentul portofoliului în lei este de -8,13%, iar anualizat -15,80%.

Evoluţia acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti a fost influenţată decisiv în luna iunie 2010 de criza bugetară din România şi din Europa, de bâlbâielile Guvernului României privind măsurile de austeritate, de decizia Curţii Constituţionale privind netăierea pensiilor, de întârzierea celei de-a cincea tranşe din acordul stand by cu FMI şi de incertitudinea pe care acestea le-au indus pe pieţe.

Notă: Conţinutul articolului nu va fi interpretat drept sfaturi de investiţie, ci are un rol exclusiv informativ.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: În iunie, pe piaţa valutară s-au tranzacţionat în medie 1,7 miliarde de euro pe zi

Datele BNR publicate astazi arata ca luna trecuta, volumul zilnic al tranzactiilor valutare inregistrate pe piata interbancara a fost de 1.71 mld euro, cu 7.7% mai putin decat in mai, cand media zilnica a fost de 1.85 mld euro. Cum iunie a avut 22 de zile lucratoare, inseamna ca volumul lunar a fost de 37.6 mld euro. In prima jumatate a anului s-au tranzactionat aproximativ 192 mld euro.

Spre comparatie, in prima jumatate din 2009 s-au tranzactionat ~185 mld euro, iar in prima jumatate din 2008 ~220 mld euro.

In acelasi timp, leul s-a devalorizat de la 4.19 lei/euro la sfarsitul lunii mai la 4.37 lei/euro la sfarsitul lunii iunie, devalorizarea fiind de 4.2%. Insa, sa nu uitam ca scaderea leului se datoreaza in intregime ultimelor trei zile de tranzactionare din luna trecuta.

Din cate se pare, “deranjul” inregistrat pe piata valutara interbancara dupa decizia CCR nu a generat si o crestere spectaculoasa de lichiditate, bancherii mentionand zilele acestea faptul ca piata nu are adancime, fiind destul de putin lichida. Pe de alta parte, sa nu uitam ca este vorba despre o medie lunara, iar ultimele 3 sedinte de tranzactionare au fost prea putine pentru a influenta semnificativ aceasta medie.

In aceste conditii, cred ca Bancii Nationale nu ii va fi greu sa tina cursul sub control in perioada care urmeaza. Mai jos se poate observa atat evolutia medie zilnica a tranzactiilor pe piata valutara, cat si evolutia cursului leu/euro. Cu galben, luna atacului speculativ asupra leului.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: Bloggeri din toate sectoarele Capitalei, uniţi-vă! Poate reuşim să ajutăm câteva familii de moldoveni!

Sunt oameni care au pierdut totul. Nu mai au nici haine de schimb, nici mancare. Nu mai vorbesc de case. Sunt copii in aceeasi situatie.

Am luat legatura cu o colega blogger din Bacau care lucreaza la o televiziune privata din zona si care vad ca stie bine nevoile celor care in lupta cu apele, au pierdut.

O sa vedem cum facem cu transportul, unde deocamdata sunt descoperit. Poate reusesc sa conving pe cineva (patron firma transport) sa ne ajute. Daca nu, gasim noi o cale.

Putem strange de la hainute de copil, mancare nealterabila, jucarii sau bani, cine vrea si are. Eu m-as orienta catre niste copii, dar daca cineva are haine bune de masuri mai mari, cred ca sunt binevenite.

Se mai baga cineva?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Cristian Orgonaş: Rezervele valutare la BNR au scăzut în iunie cu 362 mil.euro

BNR: la 30 iunie 2010, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 31.627 milioane euro, faţă de 31.989 milioane euro la 31 mai 2010.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.372 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 iunie 2010 au fost de 34.999 milioane euro, faţă de 35.251 milioane euro la 31 mai 2010, detalii mai jos, click pe imagine pentru marire.

Cu alte cuvinte, in iunie, rezervele valutare au scazut cu 362 mil euro, respectiv 1.1%. Cati euro a schimbat BNR pentru a apara cursul? Nu stim, insa foarte probabil vor aparea tot felul de speculatii in zilele urmatoare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Ion Radu Zilişteanu: Impozitarea suplimentară a imobilelor se va aplica chiar dacă imobilele sunt închiriate

Aşa cum scriam în articolul Probleme ridicate de impozitarea suplimentară a proprietăţilor imobiliare, iniţial, guvernul voia să impoziteze suplimentar imobilele deţinute în plus faţă de proprietatea de reşedinţă doar în cazul în care acestea nu erau închirate.

Vreun geniu de pe la guvern s-a gândit că ar fi prea puţin. În consecinţă, prevederile privind impozitarea suplimentară a imobilelor a fost scos pe şest din prima ordonanţă de guvern care modifica Codul Fiscal.

Prevederea iniţială era: persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să datoreze în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu. Această măsură ar fi adus bugetelor locale 31 mil.lei până la sfârşitul anului 2010.

S-a adoptat ieri o nouă ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, după o şedinţă de guvern care a durat circa 9 ore.

Prevederea actuală este: impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, eliminându-se referirea la imobilele închiriate şi eliminând termenul de 31 decembrie 2010, până la care ar fi fost datorată taxa.

În acest fel, veniturile suplimentare la buget vor fi 98 mil.lei în 2010 şi 101 mil.lei în 2011.

Halal măsuri din partea unui guvern care se doreşte de dreapta. Măsurile economice ale executivului sunt izvorâte exclusiv din disperare şi din lipsă de viziune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Ion Radu Zilişteanu: Interviu video acordat Bloombiz.ro despre starea pieţei imobiliare
videoCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Cristian Orgonaş: În primele 5 luni din 2010, 32.000 de români s-au pensionat pe caz de boală. Cât mai rezistă bugetul Asigurărilor Sociale?

In ultimele luni s-a discutat mult despre faptul ca intentia guvernului de a inaspri conditiile de pensionare i-a determinat pe multi romani sa iasa la pensie mai repede.

Pentru a verifica daca asa stau lucrurile, am cerut CNPAS o statistica lunara a intrarilor in sistemul asigurarilor sociale de stat pe tipuri de pensionare, iar in urma cu o zi am primit datele. Ce arata acestea?

Evolutia numarului de pensionari in primele 5 luni din 2010
In perioada ianuarie-mai 2010, numarul total al romanilor care s-au pensionat a fost de 138.047. Dintre acestia, 50.2% s-au pensionat pentru ca au atins limita de varsta, procentul fiind in scadere semnificativa fata de media pe tot sistemul de asigurari sociale de stat (fara agricultori) inregistrata la sfarsitul anului 2009, cand 66.2% din totalul pensionarilor erau in aceasta situatie.

Mai departe – numarul celor care au intrat in sistem avand un anumit grad de invaliditate a fost de 32.061, respectiv 23.2% din total. La sfarsitul anului trecut, la nivelul intregului sistem ponderea a fost de 19.1%, in crestere semnificativa fata de anul 2000, cand ponderea era de 14.5%.

Numarul pensionarilor anticipate partiale a fost de 19.244 sau 13.9% din total, in crestere exploziva comparativ cu media de 2.4% pe intregul sistem, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru detalii.

Ce concluzie se desprinde de aici? In primele 5 luni din acest an, s-a intrecut orice masura in ceea ce priveste evolutia  numarului de pensionari invalizi sau pensionati anticipat. In ce tara din lume un sfert dintre pensionari sunt pensionati pe caz de boala? Ne comparam cu vreo tara civilizata din acest punct de vedere?

Care este situatia deficitului bugetelor de asigurari
In primele 5 luni din 2010, deficitul bugetului de pensii a fost de 4.16 mld lei, sau 0.8% din PIB. Doar in luna mai, cheltuielile au fost cu 37.3% mai mari decat incasarile. Ce inseamna asta? Un deficit de 1 mld lei lunar, sau 12 miliarde lei in urmatoarele 12 luni, sau aproape 3 mld euro, sau 2.4% din PIB, sau 35% din tot deficitul bugetar.

Asta doar la pensii. Daca aruncam o privire pe bugetul asigurarilor de somaj, observam ca tot in perioada ianuarie-mai 2010 s-a inregistrat un deficit de 1.33 mld lei, de 4 ori mai mare decat in primele 5 luni din 2009. Iar deficitul Fondului National de asigurari sociale de sanatate a ajuns la un nivel de 600 mil lei – anul trecut exista un excedent de 38 mil lei.

Acum – adunand deficitul de la pensii, cu cel de la somaj si cu cel de la asigurarile de sanatate, ajungem la o cifra in jurul a 15-17 miliarde de lei in 2010, sau jumatate din tot deficitul bugetar prognozat pentru acest an (6.8%).

Ce intelegem din cifrele de mai sus? Intelegem ca problema noastra principala nu este ca unii fura, ci ca pur si simplu 4-5 milioane de contribuabili nu mai pot sustine o populatie de 21 de milioane. Daca aceste bugete nu ar fi avut deficite structurale, guvernul nu ar fi avut nicio problema sa se incadreze in tinta de 6.8% stabilita cu FMI.

Si pentru ca simpla scoatere in evidenta a acestor cifre nu rezolva problema, sa vedem si care ar fi solutiile iesirii din aceasta situatie:

1. Pensiile nu pot sa scada, asa ca trebuie sa uitam de asta. Insa, nu spune nimeni ca pensiile nu pot fi impozitate. In acest moment, doar pensiile mai mari de 1.000 de lei sunt impozitate cu 16%, acest impozit fiind aplicat la suma care depaseste aceasta cifra.

2. Absolut toti romanii pensionati pe caz de boala trebuie verificati. Stiu ca unora o asemenea masura li se va parea o vanatoare de vrajitoare, insa vremurile in care statul se purta cu manusi a trecut.

3. Venitul minim garantat trebuie ori redus, ori sa dispara. Garantarea unor venituri care nu au la baza principiul contributivitatii incarca inutil sistemul de pensii.

4. Numarul contribuabililor trebuie in mod obligatoriu sa creasca – este imposibil ca pe termen lung, 0.8 salariati sa sustina un pensionar. Munca la negru trebuie redusa drastic, economia subterana trebuie de asemenea redusa semnificativ, concomitent cu largirea bazei de impozitare.

5. Intrarea in sistem trebuie sa se faca mai greu, iar pensionarea anticipata sanctionata mai drastic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

Dan Popa: TVA-ul a scumpit mai degrabă mărfurile de contrabandă decât produsele la raft. Reportaj incognito

“Cand le-ati adus, doamna? Acuma, dupamiezunoptii, de le-ati si marit pretul? Nu v-am mai satura Al de Sus..”, zice barbatul si pleaca. Era randul meu la coada. “Un pachet de tigari…., va rog” . Unshpe lei, zice vanzatoarea. Da`cum doamna?, intreb. Deja….? “Da, domnu`, déjà! Pentru ca avem si noi de platit un tevea, nu? Noua cine ni-l plateste? Dumneavoastra? Pai zic , cam da. Eu vi-l platesc. “Vreti tigarile sau…?” ma intreaba furioasa vanzatoarea. “Sau”, zic. Adica nu le vreau. La doua tarabe mai incolo, preturile erau alea de ieri. “Le-a scumpit nesimtititii, este? Ca a venit oamenii la mine sa cumpara de aici ca la mine e mai ieftin ca noi nu am marit preturile cum a facut astia”, zice intr-un suflu, vanzatoarea. Da, doamna, zic, le-au si scumpit. Pai domnu, io chem Garda. Chemati-o doamna, zic, impacientat ca am de prins un metrou, totusi.

“Domnu, ascultati-ma pe mine la ce va spun eu.

Astia face evaziune. Pentru ca cum sa scumpesc daca nu am intrari? Ca am si eu un liceu commercial si stiu. Daca nu am intrari de marfa cu preturile noi, cum sa aplic preturile noi?” Da doamna, zic. Chemati Garda. Multumesc, sarut mana”. “Domnu, eu o chem. Si astazi si maine, sa stiti!”, mai striga vanzatoarea in  urma mea. Renunt sa ii mai raspund si intru la metrou.

La Obor, nimic nu pare schimbat. Aceleasi mese mici cu tigari de contrabanda asezate geometric, aceleasi telefoane furate de vanzare, cred ca am vazut si o gonflabila  varata intr-o plasa, da` recunosc ca nu m-am concentrate foarte tare in directia aia.

Un Ronson rusesc a sarit fata de ieri (6 lei negociabil) la 6,5 lei. “Pai domnu`, ce?, io le-am scumpit? Daca si in magazine e mai scumpe nu e normal ca si eu sa le dau mai scump?”, zice domnul rrom (este ca ma exprim elegant?) Pai zic, nu este normal, ca astea sunt de contrabanda si nu platiti Statului nimic. Ce costuri v-au urcat, de mariti preturile?, ii intreb aproape doct. “Auzi sefu, zice domnul rrom, ia plimba-te mata si cumpara la preturi barerelos”, zice ala si pleaca urgent. Ce dreac o fi “barerelos”, ma-ntreb. M-o fi injurat? Mi-o fi zis ca am camasa calcata? Ce semnal o fi vrut sa-mi transmita?

La Universitate, doi tipi in trening si cu o geanta mare asezata langa ei stau. Stau si atat. Daca te uiti mai lung la ei, iti spun parola. “Tigari avem”. Tot asa, de la 6 lei, au urcat preturile la 6,5 lei. “Piata s-a scumpit, noi ne-am aliniat”, spune blondul care pare chiar un tip scolit. Cred ca daca il iau la chestii marunte, imi explica cum scad marjele de profit in comertul de contrabanda si care e impactul cresterii riscului in businessul lui.

La “Angst”, ala din apropierea BNR, dimineata la 8, marfa era inca fara eticheta. “Acum le punem”, explica una dintre vanzatoare unei cliente care vrea sa ia niste napolitane. Pai si eu cum aflu preturile? “Mergeti la casa si va spune colega cat costa.”, ii explica vanzatoarea. Clienta renunta si iese. Imi iau inima in dinti si rapesc un iaurt de pe raft. La casa, coada. Un domn mai in varsta studia atent bonul primit pentru painea luata.

“Da` de ce ati sssscumpit-o?”, zice sasait domnul. Pai nu am scumpit-o. E tot un leu, zice vanzatoarea. Paid a, da` uite , aici scrie TVA 24%, adica ati sssscumpit-o!, nu se lasa barbatul. “Dom`ne, am scazut din pretul vechi cu exact atata cu cat a crescut TVA, ca sa nu modificam preturile”, ii zice femeia de la casa. Din  spate, voci. “Hai tataie, ca mai sta si altii la coada”, zice unul. “Ii dau eu doamna diferenta daca nu are bani, dar spuneti-i sa elibereze casa”, striga altul. Mosul tot nu e lamurit, asa ca nu pleaca. “Doamna, nu stiu ce-ati facut, da` e clar ca ati ssssscumpit. Douashpatru la suta nu-i totuna cu paishpe la sssssuta sau cat era inainte. Sssssa stiti ca ma duc direct la Protectia Consumatorilor”, ameninta el furios. Pana la urma, pleaca.

Ma gandeam ca fraza de final sa trec un proverb usor modificat, in genul “Spune-mi ce TVA aplici ca sa-ti spun cine esti”, sau “Fa-te frate cu TVA-ul pana treci puntea”. Ori “TVA-ul cel plecat, sabia nu-l taie”.
Dar sincer, nu am reusit sa scornesc o fraza cat de cat inteligenta, din pricina unei intrebari chinuitoare tare.
Ce inseamna dom`ne,  “barerelos”? Sau macar daca e de bine sau de rau….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

Dan Popa: Elveţienii le pun brăţări cu buton bătrânilor singuri, că vine canicula. Şeful lui Kerviel, amendat pentru profitul făcut în urma scandalului. Plus alte minunăţii din presa străină

Ce inseamna protectia sociala…In Elvetia, vin temperaturi de 30 de grade. Canicula, urla ei speriati. Drept pentru care autoritatile au numarat persoanele in varsta care sunt singure si se duc frumusel la ele acasa si lLe doteaza cu o bratara cu buton. Te simti rau? Pac! Apesi butonul si vine imediat un asistent sa iti aduca cele trebuincioase. In plus, la fiecare doua zile, ele vor fi vizitate acasa. Just in case, ca poate au uitat sa apese pe buton. Acuma imi dau seama cat de prost am fost ca am scris postul asta. Daca ne doteaza sip e noi cu bratara din aia? Nu Ministerul sanatatii, ci Vladescu. Si nu trebuie sa sunam noi, ci ne suna ei, sa ne aminteasca ce dari am uitat sa achitam.

Fostul sef al lui Jerome Kerviel a fost amendat cu 100.000 de euro pentru ca ar fi stiu ca urmeaza o pierdere masiva pentru banca si ar fi vandut urgent actiuni de vreo 40 de milioane de euro inainte ca afacerea sa devina publica. Pai daca n-o facea, nu se chema ca e prost? Cum sa stii ca vine viitura si sa nu te proteguiesti?


Tot de pe la belgieni: Reformele se fac discret. “Ganditorii” reformelor (grupuri de experti, ministri, analisti) lucreaza cu usile inchise, fara ca membrii partidelor din coalitie sa afle ceva. Variantele cele mai plauzibile sunt cresterea TVA (Belgia are in acest moment 3 cote de TVA- 6 %, 12 %  si 21 %). Ar mari fireste, cota de 21%, dar se tem de “efectul de frontiera” (oamenii vor merge in tarile vecine sa se aprovizioneze, iar efectul pentru buget va fi invers decat cel scontat). Alte optiuni: taxarea averilor sau ridicarea cotelor de impunere pe segmental imobiliar

Belgia a preluat astazi sefia UE, intr-un moment foarte delicat pentru soarta intregii constructii europene. Tot ce are de facut noul presedinte in urmatoarele 6 luni, cat dureaza mandatul- e sa nu lase Uniunea sa se destrame. Pe urma, ce va fi, va fi.

Francezii au anuntat ca salariile functionarilor publici vor fi inghetate in 2011. Vara, tot ce tine de racoare si inghet da bine, dar cu toate astea sindicalistii s-au enervat rau cand au auzit. Dupa o ora de negocieri, sindicalistii au parasite incaperea, declarand ca alea nu sunt niste negocieri adevarate si ca ei au pierdut 9,18 % din puterea de cumparar din 2000 incoace. Poate sa le fi ramas intacta puterea de vanzare?

Am mai scris si ieri, in Franta va avea loc o remaniere a Cabinetului, anuntata de aseara de premier.

Moody`s ar putea cobori ratingul Spaniei din cauza perspectivelor slabe de crestere economica si a unei imagini mai mult in negru a economiei. Geaba toate incurajarile venite de la FMI sau alte institutii.

Bancile europene au de rambursat astazi 442 miliarde catre BCE, fiind vorba despre ajungerea la scadenta a unui credit “exceptional” acordat pe un an de zile. Asta ar putea adduce o usoara presiune pe lichiditate, ca sa fim eleganti. E vorba totusi de scoaterea a 442 miliarde de eruo din piata monetara. De urmarit.

O lista cu ce se scumpeste incepand de azi in Franta, in cazul in care aveti de gand sa treceti pe la ei.

Presa franceza mai scrie despre lista celor 150 de masuri luate de francezi, care le pot face o economie de 10 miliarde de euro la buget. Documentul original are 150 de pagini si indica de la cum sa reduce personalul fanfarelor, pana la….

In SUA, Camera Reprezentantilor a votat varianta finala a reformei sectorului financiar. Toata lumea e multumita, pupat piata Endependentii, dar e de vazut cum vor reactiona bancile.

Actrita Naomi Campbell va comparea in fata unui tribunal pentru a confirma ca dicatatorul liberian acuzat de crime de razboi Charles Taylor i-a dat un diamant brut in valoare de cateva milioane de dolari. Desigur, manechinul nu a trebuit sa faca nimic in schimb.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP