duminică, 4 iulie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Orice dobândă sub 9,4% va fi real negativă

Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional a ridicat prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 3,5% la 7,9%, după cum scriam în articolul FMI a majorat ţinta de inflaţie pentru România la 7,9%, dar este îngijorat privind capacitatea autorităţilor de a continua reformele, înseamnă că va trebui să ne reconsiderăm atitudinea faţă de dobânzile bancare. Având în vedere că, de la 1 iulie 2010, se va aplica impozit de 16% pe câştigurile din dobânzi bancare, să vedem de la ce valoare a dobânzii în sus vom obţine o dobândă real pozitivă. Calculul este foarte simplu:

7,9% / (1 - 16%) = 9,4%

Rezultă că orice dobândă sub 9,4% pe an va fi real negativă. Aveţi grijă unde vă plasaţi banii.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul Dacă băncile nu vor creşte dobânzile, românii vor retrage masiv banii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Bogdan Glăvan: E oficial! Pariați pe leu ca să pierdeți

FMI prognozează acum că rata inflației va fi de 7,9%. În urmă cu câteva zile Lucian Croitoru a declarat că se așteaptă ca rata inflației să ajungă la 8%-8,5%.

Lunea trecută, când mă aflam în studioul Money Channel, i-am adresat domnului Adrian Vasilescu întrebarea: mai merită să pariem pe leu? Știți care a fost răspunsul? Da!

Nu vă mai obosiți să calculați randamentul real al banilor pe care îi economisiți la bancă. Cu o rată a inflației de 8% și cu dobânda impozitată un depozit bancar vă aduce un randament real-negativ de 2%. Adică o pierdere de 2%. Puteți paria.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan: Cum gândea artizanul “miracolului” economic german în 1957

Pentru cei care cred că că miracolul german postbelic se explică prin filozofia intervenționistă, ECOL a tradus un articol publicat de Ludwig Erhard în 1957. Iata ce spunea the man himself despre asigurările sociale:

În perioada recentă, am fost în repetate rânduri alarmat de puternicul apel la un sistem de asigurări colective în sfera socială. Unde vom ajunge şi cum vom putea continua să progresăm dacă adoptăm din ce în ce mai mult un mod de viaţă în care nimeni nu mai vrea să îşi asume responsabilitatea pentru propria persoană şi fiecare caută siguranţa în colectivism? Am prezentat tranşant aceasta fugă de responsabilitate atunci când am spus că, dacă această manie va lua amploare, vom aluneca într-o ordine socială în care fiecare va sta cu mâna în buzunarul celuilalt. Principiul ar fi următorul: eu îi asigur traiul altuia, iar altcineva mi-l asigură mie.
Orbirea şi inerţia intelectuală care împing spre un stat al bunăstării nu pot aduce decât dezastru. Această tendinţă, mai mult decât oricare alta, va duce încet dar sigur la distrugerea valorilor reale umane —bucuria de a-ţi asuma răspunderea, iubirea pentru viaţa semenilor, impulsul de a dovedi de ce eşti în stare şi disponibilitatea de a-ţi asigura traiul — şi în final se va ajunge probabil nu la o societate lipsită de clase sociale, ci la una mecanizată şi lipsită de suflet.
Acest proces este îndeosebi de neînţeles deoarece, cu extinderea prosperităţii şi creşterea siguranţei economice, baza noastră economică devine din ce în ce mai solidă; nevoia de a proteja reuşitele de toate pericolele viitoare eclipsează orice alt argument. Se face astfel o eroare tragică, întrucât ne confruntăm cu aparentul refuz de a recunoaşte că progresul economic şi prosperitatea bazată pe efort nu sunt compatibile cu un sistem de asigurări colective.
Acest apel la securitate, care cu siguranţă va permite o intervenţie şi mai pronunţată a statului, evidenţiază contradicţiile din această politică lipsită de onestitate. Dacă aceste revendicări sunt aduse la un numitor comun, atunci ceea ce se cere este nici mai mult nici mai puţin decât o reducere a impozitării concomitent cu creşterea cheltuielilor guvernamentale. Şi-au pus oare problema apărărtorii acestei teze unde va găsi statul puterea şi mijloacele pentru a satisface asemenea cerinţe care, luate una câte una, ar putea fi justificate?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

Ion Radu Zilişteanu: FMI a majorat ţinta de inflaţie pentru România la 7,9%, dar este îngijorat privind capacitatea autorităţilor de a continua reformele

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea cotei principale de TVA la 24%, a declarat pentru Mediafax şeful misiunii de evaluare a instituţiei financiare internaţionale, Jeffrey Franks (în fotografie).

"În Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a ţintei noastre de inflaţie pentru acest an, ca urmare a creşterii TVA. Am majorat ţinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel că centrul intervalului de fluctuaţie va fi de 7,9%", a spus Franks.

Reamintesc că ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este 3,5% pe an, plus sau minus un punct procentual, însă banca centrală a ratat sistematic ţinta de inflaţie în ulimii ani.

Franks a mai spus că FMI se aşteaptă ca impactul creşterii TVA să aibă un efect singular asupra preţurilor, care va dispărea gradual în cursul anului viitor, astfel că nu vor exista presiuni inflaţioniste persistente.

Am analizat în articolul TVA creşte la 24%. Ce urmează? consecinţele majorării cotei principale de TVA. Printre altele, o ţintă de inflaţie de 7,9% ne readuce la nivelul inflaţiei din anul 2005, după cu se poate observa din graficul din articolul respectiv.

După cum scriam aici, BNR a menţinut, în şedinţa din 30 iunie 2010, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţat majorarea cotei principale de TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.

Pe de altă parte, Consiliul Director al FMI este îngrijorat în legătură cu capacitatea autorităţilor române de continuare de politicilor de reformă, fiind nevoie de ţinerea cheltuielilor sub control şi de măsuri privind creşterea colectării veniturilor.

"În mod evident, ei (membrii Consiliului Director al FMI - n.m.) sunt îngrijoraţi cu privire la continuarea efortului Guvernului de a implementa politicile. Nu este doar o chestiune de a aprobare a măsurilor, trebuie să şi respecţi angajamentele, să ţii cheltuielile sub control şi să asiguri continuarea colectării veniturilor la buget pentru a atinge un rezultat pozitiv", a spus Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, 2 iulie 2010, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 910 mil.€, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

S-a vehiculat ca sumă pentru această a cincea tranşă a acordului stand-by cu FMI suma de 850 mil.€. Cum unitatea de cont a Fondului este constituită de drepturile speciale de tragere (XDR) a căror valoare este constituită din valorile ponderate a mai multor valute şi valoarea împrumutului este exprimată în această unitate de cont, fluctuaţiile pe piaţa valutară internaţională au condus la această sumă, de circa 910 mil.€.

Este de notat faptul că această sumă va merge integral către Banca Naţională a României, pentru menţinerea stabilităţii preţurilor şi a cursului de schimb valutar.

În ultimele 13 luni, România s-a împrumutat de 9,3 mld.€ de la Fondul Monetar Internaţional, 2,5 mld.€ de la Uniunea Europeană şi 300 mil.€ de la Banca Mondială, adică un total de 12,1 mld.€. În mod excepţional, o parte din banii de la FMI din tranşele anterioare, au mers către bugetul de stat şi au fost cheltuiţi, în majoritate, pe plata salariilor bugetarilor şi pensiilor. Între timp, scurgerile de bani către clientela politică au continuat. Situaţia de acum este mai gravă decât cea de acum un şi jumătate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

Dan Popa: Cât au scăzut asigurările în România? Deutsche Bank, percheziţionată. Ryanair va vinde locuri în picioare. Plus alte minunăţii de prin presa străină.

Asigurarile de viata scad, dar cu viteze diferite. Cele mai mari scaderi sunt in Europa Centrala si de Est, arata ultimul studiu al elvetienilor de la Swiss Re. In materie de cheltuieli anuale cu asigurarile, olandezii i-au deposit pentru prima data pe elvetieni (6550 dolari, fata de elvetieni, cu 6200 USD). Romania e trecuta in randul statelor cu scaderi  cuprinse intre 10 si 20%. (18,32% zic ei ca am fi scazut, dar  probabil ca devalorizarea leului in fata USD a contribuit si ea). Asigurarile de viata, minus 11,6%. Studiul merita citit de asiguratorii locali.

Datoria publica a Belgiei a depasit nivelul de 100% din PIB. Prilej de ample dezbateri, mai ales ca e pentru prima oara in ultimii 8 ani cand datoria publica depaseste valoarea productiei anuale a economiei belgiene (PIBul, cum ar veni). In cifre, discutam despre 342,9 miliarde de euro. “Sa nationalizam datoria?”, se intreaba unii, mai ales ca peste jumatate e in mana bancilor si a fondurilor de investitii.

Deutsche Bank, perchezitionata intr-o afacere de evaziune fiscala cu drepturi de emisii de carbon. Despre asta se va mai scrie mult.


Ryanair intentioneaza sa isi optimizeze costurile intr-un mod zuper ciudat. Va vinde locuri “in picioare”, iar la toalete se vor vinde bilete de intrare, scrie Daily Mail. Ce urmeaza? Locurile pentru cate 3 persoane care sa se tina in brate? Tot din Daily Mail, aflati cat cheltuie Marea Britanie cu protectia lui Tony Blair

Algerienii sunt ingrijorati de miscarile valutare externe, care le scumpesc importurile, scrie El Watan. Puiul a ajuns sa coste, 4,2 eur/kg (in dinari de-ai lor, 400DA). Despre cum a incetat subit greva de la Arcelor Mittal-ul lor, sau despre tendintele preturilor materiilor prime (luate una cate una) pe pietele bursiere externe , mai in coada articolului. Bine scris, bine tintit.

Franta va acorda despagubiri celor care au avut de suferit de pe urma experimentelor sale nucleare. “O minciuna politica franceza!” titreaza presa lor. Legea care permite acordarea acestor despagubiri este prea vaga, spun avocatii algerieni, care mai precizeaza ca aproape niciun cetatean de-al lor nu se incadreaza. Probabil ca se stipuleaza ca daca ti-au crescut mai putin de 3 maini in plus sau doua capete, nu primesti niciun sfantz. Da` sa vedeti ce scriu polinezienii, sau tahitienii..

In fine, in Algeria, ca tot ne-am oprit aici, tristetea e mare. Fratele presedintelui a murit dupa ce s-a chinuit mult timp cu o boala incurabila, reforma pensiilor ii nemultumeste si pe ei..

“Painea alba” a businessului in China s-a cam terminat, arata un raport al Camerei de Comert chneze, citat de L`Echo. Investitorii nu mai sunt optimisti cu privire la businessul pe termen lung, cei 500 de respondenti ai anchetei statistice temandu-se de inasprirea conditiilor de afaceri.

Azi e Ziua Nationala a SUA.

Banca Natixis a descoperit solutia iesirii din criza datoriilor. Cresterea salariilor si deprecierea euro cu 30%, scriu cercetatorii bancii, intr-un studiu.

Se intoarce protectionismul in randul membrilor G20, aceiasi care au cerut sa se renunte la masurile protectioniste? Asa arata rezultatele unei cercetari profesioniste. Sa ne mai miram? :)

Masina de creat locuri de munca din SUA are motorul calat, se pare. 125.000 de locuri de munca s-au pierdut in iunie.

Traderul baut despre care scriam recent, a fost angajat de o companie din domeniul biocarburantilor. Cica il vor duce la un rehab, dupa care va fi numai bun de speculat pe petrol. Tineti-va bine!:))
Marea Britanie  nu s-a oprit din taiatul cheltuielilor publice. Fiecare minister mai trebuie sa taie 40% din cheltuieli.

Au si elvetienii falitii lor. Peste 3000 de firme, in prima jumatate a anului.Baselul pare cel mai afectat iar zona romanda, cea mai robusta. Ca tot veni vorba de Elvetia, Urs von Daeniken a fost demis dupa ce s-a descoperit ca inregistra ziaristi, iar o serie de persoane declarate “cu probleme” pentru siguranta Elvetiei erau demult moarte si ingropate. Raportul serviciilor este criticat/mistocarit de mai toate ziarele  locale.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP